Jump to content

SAP16N -SAP16P


scope

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 54
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Да га је неко правио, до сада би се јавио.Оно што ја знам је да Електор воли први да употреби новотарије од узорака које добије од произвођача. Тако је и ове Санкене, који су у ствари комплетан струјни појачавач смештен у кућишта од транзистора. Изашао је чланак, објављена шема, усликан прототип, а транзистора је било у само неколико радњи у Европи.Од свих транзистора са шеме код нас може да се купи само BF245.Поучен досадашњим искуством да Велики Ауторитет воли да попљује Електорове аудио пројекте, не мислим да ће овај да прође боље. Када се додају Зенове примедбе и тешкоће око набавке активних компоненти, не верујем да ће да добије прелазну оцену.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nesto ne kontam da bilo kome treba prelazna ocena od drugih - da bi se bavio interesantnom semomrekoh - nice - ako ima delova - valja se poigrati mada , kako i napisah , ima dosta toga da se proba .prvo povecati struje kroz ulazni i driverski stepen , usput smanjiti OLG , ciljati manji CLG ( kome treba toliko pojacanja ?) onda sve to baciti na protoboard i meriti

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nesto ne kontam da bilo kome treba prelazna ocena od drugih - da bi se bavio interesantnom semom

Мени не пада на памет да било шта оцењујем, ја сам на нивоу забавишта.Ако ме је неко погрешно разумео, дужан сам извињење.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Мени не пада на памет да било шта оцењујем, ја сам на нивоу забавишта.Ако ме је неко погрешно разумео, дужан сам извињење.

nope - nisam stekao utisak da si ti ocenjivao ........ no komentarisem ideju da neko treba da "aminuje" :sarcastic_hand:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lako ce mo za delove. Nego nesto ne kontam. Zar bi Elektor objavio nesto ako bar nisu probali?

Poučen gorkim iskustvima iz prošlosti, vezano za Elektor šeme: Naprave oni sve i probaju, ali za smrtnike u okolini balkanskog poluostrva, pola delova uglavnom bude kao da je pravljeno od unobtaniuma... Drugo, naprave jedan primerak, poigraju se na inžinjerskom nivou, izmere i kažu, eto, mi napravili... Neko to nabavi delove, odradi posao oko inžinjeringa, naprave pcb, sklope i dobiju honorar za to (uključujući i pisanje članka za časopis, naravno), ali tu sva priča prestaje - a common knowledge, što bi se reklo, sveopšte poznato stajalište ekipe iz Elektora: Ako uređaj merno pokazuje da je vrhunski, onda mora da bude i zvučno vrhunski. Međutim, rezultati instrumentacijskih i laboratorijskih merenja su striktno objektivni, ne mere/slušaju uređaje u koegzistenciji sa ostatkom opreme, prostorije... Dakle, striktno su objektivni. Sećam se kada je objavljena šema Anzai preamp modifikacije u Elektoru, krv sam propišao, a nisam ni onda uspeo da dođem do specijalnog visokonaponskog stabilizatora koji su koristili u ispravljaču... I imao sam još nekoliko takvih momenata sa šemama iz Elektora... To uglavnom bude "zadatak" za jednog inžinjera, on se time bavi određeno vreme, ali nema kolektivnog doprinosa, pa zavisi ko je radio konstrukciju, takva bude. Rezultat matematičkih proračuna, puno suve teorije, bez mnogo sentimenta prema alternativnim mogućnostima koje se pružaju... Ja da sam samo terao po svome apropo dizajna tricikala, odavno bih se već morao baviti nečim drugim. Pošto tricikle dizajniram da bi klijenti bili zadovoljni (a samim tim zadovoljstvo postaje obostrano), uvek, od prvog dana slušam feedback od mušterija. E, to kod Elektor šema ne postoji. Tako kako neko smisli, tako ga sklope i to je to, bez obzira da li bi moglo i bolje, jednostavnije, kvlitetnije, jeftinije... Dakle jeste dobro, ali ne znači da ne može bolje... ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lako ce mo za delove. Nego nesto ne kontam. Zar bi Elektor objavio nesto ako bar nisu probali?

ne bi bilo prvi putstoti mozdane kazem za ovu semu , nego generalno sto se tice njihovih audio projekataedit:@Stein - i meni je trebalo ihaj da nabavim TL783CKC ......... a na kraju je bolje zvucalo sa CRCRC kako sam napravio u medjuvremenu - dok nisam nabavio chip
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U ovoj shemi se koriste Darlingron SAP16N -SAP16P. Predpostavljam da Sanken ne pravi nista lose ali me interesuje kakvi su Darlington tranzistori u odnosu na Bipolarne za audio. Nisam nasao na webu da se ovi Darlingtoni koriste u kvalitetnijim pojacalima. Ili mozda nisam dobro trazio :hmmm:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Darlingtoni su utoliko bolji što se unutar istog kućišta nalaze već na najmanju toleranciju upareni tranzistori. Ako treba izvesti Darlington spoj, svrsishodnije, bolje i pametnije je koristiti već tako formiran tranzistor :) Razni proizvođači imaju različite pristupe gledanju na stvari... Ako se dobro sećam, imam negde šemu nekog od Mekintoša koji ima na izlazu Darlington spojeve, ali nisam siguran kako je izvršena implementacija (da li su korišteni Darlingtoni u istom kućištu ili je proizvođač slagao spoj od diskretnih elemenata)...Mislim da ovde niko ne tvrdi da Elektorove konstrukcije nisu dobre, samo da im se uglavnom pristupa sa striktno matematičko-inžinjerskog aspekta jer se inače ne bave proizvodnjom, niti te konstrukcije plasiraju na neko tržište, samim tim, deo nedostajuće slike malkice nedostaje. Otprilike je razlika kao između dve fotografije: može biti obična fotka koja tek beleži trenutak, može biti dokumentarna, sportska, umetnička... Ljudi koji rade šeme u Elektoru uglavnom ne pokazuju nagon da se bave umetnošću, samo čista tehnika i tehnologija...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Darlingtoni su utoliko bolji što se unutar istog kućišta nalaze već na najmanju toleranciju upareni tranzistori. .....

Steine - ajd' idi kazni se .

sta se sa cim uparuje - ako i kad ima potrebe - u izlaznom stepenu ?

sigurno ne ono sto se nalazi unutar jednog darlingtona

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stein Darlington su dva tranzistora spojena zajedno tako da imaju tri nozice B C i E kao jedan tranzistor a veci gain.Mene ne interesuje toliko snaga koliko kvaliteta zvuka koja se moze dobiti iz ovih u odnosu na Bipolarne.ps:Vidim da si vec odgovorio Zenu. A sto ti je direktor brz i strog, cuj "idi kazni se" :Viannen_loungelizard:

post-70-0-19806100-1300626031_thumb.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

mada na znam kakav vam je izbor piva tamo u Amerikama Postavljena slika

Montijevci tvrde da je "Very much like making love in a canoo" - "Fucking close to water" :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...