Leonardo Napisano Januar 29, 2011 #1 Napisano Januar 29, 2011 . Poznata je činjenica da je i polica važan deo HiFi lanca, ne koliko i sami uređaji, ali makar kao podrška i čuvar dobrog rada osetljivijih delova sistema. Tržište nudi razna rešenja, od konstrukciski jednostavnijih i skromnijih do ekstremnih inženjerskih rešenja, koja ste viđali na raznim stranicama. Došavši u fazu da treba da pronađem adekvatno rešenje za smeštaj mojih uređaja, poigrao sam se na ovu temu. U duhu samogradnje sam doneo odluku da sam uradim policu, ali kakvu? Odabrao sam konstrukciono rešenje Atacama Europa serije ali izvedeno na moj način i prema mojim merama. Dakle, ovako izgleda original polica. Ovo su bile polazišne osnove za izradu Leo HiFi police.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #3 Napisano Januar 29, 2011 . Kao što primećujete, na originalu je korišćeno staklo kao materijal police. Moj izbor je bio Univer velike gustine debljine 25mm, mat srebro-siva, tekstura hrapava. Ploču su sečene na meru 500 x 1000mm i veće su od originalnih dimenzija Atacama police. Mogu da prime i dva standardna uređaja na jednom nivou. Kod lokalnog prodavca je kupljena količina za sve police, isečena perfektno na CNC-u zbog krivoliniskih stranica i R50 na ćoškovima i istovremeno izbušeni otvori Ø20 pri ćoškovima. Ploče su kantovane ABS trakom debljine 2mm, u dezenu ploče. Cena po jednoj ploči ~ 1900din. Elementi stubića, šiljaka i gnezda za šiljke su skoro kao na originalu što se tiče razmere, ali rešeni na moj način. Stubići su kupovni i uradjeni su od Alu.Ø50mm, eloksirani u prirodnoj boji sa kvalitetnim plastičnim čeonim čepovima, u kojima je navoj M8. Ima ih u dužini 200 i 250mm. Cena im je ~300din. komad. Šiljak i gnezdo za oslonac su urađeni od Alu. Ø50mm, obrađeni fino na strugu a zatim blago ispolirani. Cena za materijal za šiljak ( gnezdo ) iznosi ~ 190din. komad.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #4 Napisano Januar 29, 2011 . Ovako izgledaju elementi spremni za montiranje.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #5 Napisano Januar 29, 2011 . Nekoliko fotosa montaže koja je vrlo jednostavna. Sa gornje strane se umetne gnezdo sa brezonom M8 dužine 50mm.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #6 Napisano Januar 29, 2011 . Sa druge strane se privije stubić.
Sipi Napisano Januar 29, 2011 #8 Napisano Januar 29, 2011 Odlicno Leo!Dobro bi bilo da predvidis i mogucnost da moze relativno proizvoljno da se rascatali i po horizontali - mnogo nas vec ima ovakav neki namestaj u dnevnoj sobi:
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #9 Napisano Januar 29, 2011 . Zatim se na drugi kraj stubića montira šiljak-konus.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #10 Napisano Januar 29, 2011 . Gotovo montiranje podsklopa stubića.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #11 Napisano Januar 29, 2011 . Sada malo fotki cele police i naslaganih elemenata.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #15 Napisano Januar 29, 2011 Odlicno Leo!Dobro bi bilo da predvidis i mogucnost da moze relativno proizvoljno da se rascatali i po horizontali - mnogo nas vec ima ovakav neki namestaj u dnevnoj sobi:Ima načina da se omogući i sloboda montiranja po horizontali.Razmišljao sam i o tome, bilo bi malo cik-cak ali je sasvim ostvarivo.
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #16 Napisano Januar 29, 2011 . Ovo je moj prvi rad ovog tipa (HiFi polica) i veoma sam radostan postignutim. Iznenađen sam čvrstinom konstrukcije. Iako se pojedinačne police lako postavljaju i sklanjaju, naleganje u gnezdima je izvanredno. Sami elementi police, svaki posebno, imaju težinu približno 8,5kg a ukupna dodirna površina šiljaka je ~1,5mm kvadratni. Opšti utisak u tehničkom smislu je veoma zadovoljavajući. O uticaju na zvučne performanse uređaja nemam informacije, možda uskoro. Ali to je neka druga priča. Prijatnu subotu vam želim.
Sipi Napisano Januar 29, 2011 #17 Napisano Januar 29, 2011 Svaka cast - jednostavno, elegantno, inteligentno i svrsishodno
Zare Napisano Januar 29, 2011 #19 Napisano Januar 29, 2011 Odlicno izgleda, svaka cast .Siljci, sipke... to je sve radjeno na strugu ili nekim cudom ima negde da se kupi?
Zen Mod Napisano Januar 29, 2011 #20 Napisano Januar 29, 2011 pa kupis - uradjeno na strugu ...... :Viannen_loungelizard:Leo - drago mi je zbog tebe
Leonardo Napisano Januar 29, 2011 Autor #21 Napisano Januar 29, 2011 Odlicno izgleda, svaka cast .Siljci, sipke... to je sve radjeno na strugu ili nekim cudom ima negde da se kupi?Zare, šiljci i gnezda za šiljke rađeni na strugu iz pune šipke Ø50mm.Stubovi su kupljeni u prodavnici i urađeni su od Alu. cevi Ø50mm, eloksirani u prirodnoj boji .Stubovi bi mogli biti napunjeni peskom ili olovnom sačmom.
Zen Mod Napisano Januar 29, 2011 #22 Napisano Januar 29, 2011 daj samo momcovima nevicnim poslu - ako bi krenuli u avanturu organizacije istog - koliki je zahvat plasticnog cepista u cevija kontam 50mm je dovoljno , uz neizvesno naleganje
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah