Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Zanima me kako da promenim izgled kutije, bez promene karakteristika.Subwoofer koji pocinjem da pravim ima 3 TRI bas refleks otvora unutrasnjeg preseka cevi od 85mm i duzine 220 mm.Bas reflex tube su pod uglom od 45 stepeni...Kako da izmenim bas refleks.Prihvatljivo (vizuelno) mi je da ima 1 bas refleks okrugli ili pravougaoni.Cini mi se da u slucaju da izmenim i stavim 1 kruzni taj bi trebao da bude k'o cev bestrzajnog topa :scratch_head: Sta sa cetvrtastim otvorom za bas refleks?

• Odgovora 6
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Napisano

to se ne menja ako nemas podatke o projektu vecina softwera za racunanje kutija ima opcije za okrugle i tzv. "area" BR otvore

Napisano

Na koje podatke mislis?

U pitanju je Subwoofer Incognito projekat koristicu SPH 300 TC- umesto skupljeg SPH 300 CTC, pasivna verzija.

Kutija zapremine 105.67 litara.

Koriste se Monacor MBR-85 tube

Postavljena slika

ciji su podaci

Bass-reflex tube port.

High-quality PVC material, angled telescopic version, to reach large lengths, 56.7cm2.

* Inside Ø 85mm

* Outside Ø 95mm

* Length approx. 200-370mm

* Flange Ø 120mm

* Area (SV) 56.7cm2

TUBE SE skracuju na 220 mm .

Gledao sam WinISD ima parametara za ovaj Monacor ali ne dozvoljava da se duzina tube promeni na 220mm ??

Napisano

kutija 105 litara, 3 bas refleksa po 85mm duzine 220mm - nesto je tu meni sumnjivo. :shok:

A što je sumnjivo? To mu ga izađe Fb=37,5 Hz tjuning freq. Za neki 15" koji ima odgovarajuće T/S parametre....Ipak, sada videh da je za SPH-300TC. Mislim da je 105 L preveliko za SPH-300TC. I preveliki prečnik tunela. Pogledat ću, izračunam šta ja mislim da bi trebalo i okačim.
Napisano

Meni laicki je mnogo sto sta 'sumljivo'. Na sajtu http://www.lautsprechershop.de/english/index_hifi.htm za SPH 300 TC preporucuju 2 tipa kutija,kompresionu 27 L ili basreflex 65 L ( sa 2 basrefleksa 100mm)

recommended cabinet 1:closed cabinet with 27 L volumefrom 73/46 Hz (-3dB/-8dB) recommended cabinet 2:65 L volume bass reflex cabinetwith 2x HP100 reflex tube, 40 cm long.from 43/33 Hz (-3dB/-8dB).

Negde sam zaturio Monacor katalog ali cini mi se da je i u njemu predlozena kutija basreflex zapremine 50-60 L.U proslogodisnjem katalogu Incognito je aktivan i dimenzije 109 L (doduse kad se odbije prostor koji zauzima aktivno pojacalo to je dosta manje -blize 105L)Boki cekam tvoje misljenje.
Napisano

Prvo, malko im se ne slažu međusobno T/S parametri, pa sam ih korigovao kako mislim da bi moglo da se desi da su stvarno u praksi. Nije neka razlika, i ne treba nešto obraćati pažnju na to.Fs=23,4 HzSPL=91,8 dBCms=0,68 mm/NMms=68 gRms=3,2 kg/sRe=3,16 Ohm (2x6,32 Ohm)BL=10,3 N/AQms=3,124Qes=0,2978Qts=0,2719Vas=232,6 LIzračunao da bi zapremina trebala da bude oko 72 litara netto. Prečnik tunela u rasponu 104 do 120 mm. Ako se ide na kućnu varijantu hifi-ja gde se neće enormno odvrtati pot (hifi pojačalo do oko 100 W), onda manji prečnik tunela 105-110 mm. A ako je divljanje sa glasnoćom u pitanju onda nešto veći prečnik, i do 120 mm. Tjuning frekvencija minimalni 33,5-34 Hz a možda ispade da je bolje sa nešto višom frekvencijom, pa treba probati sve od pomenute pa do 40 Hz. Na osnovu zapremine Vb, prečnika tunela Dt i freq. tjuninga Fb se izračuna dužina tunela. Za varijantu sa Dt=114 mm i Fb=34 Hz dužina tunela izađe Lt=272 mm. Za više frekvencije Fb se radi proba sa kraćim cevkama. Za Fb=40 Hz bi bilo Lt=168 mm. Probaju se varijante na po 25 mm razlike između ove dve dužine.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...