Jump to content

PCM58


Mentok

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 9
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

K'o kad se svađaju Japanac i Bosanac, pa kaže Japanac :- Kako ste vi Bosanci glupi.A Bosanac će njemu :- A kako ste vi Japanci mali.Na to Japanac :- Nismo mi Japanci mali!A Bosanac odgovara ;- Nismo ni mi Bosanci mali! :buehehe: U svakom slučaju hvala. Poslušaću ga kada stigne. Oću da zamenim nečime moj tzv. B player Sony CDP-991 ( mada mi je A player stalno u komadima i izgradnji :dash1: ) pošto mi ne leži baš zvuk tih Sony-made dacova pa se nadam da će mi ovaj PCM58 više prijati uvcetu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stigo mi danas ovaj Sony CDP-970 sa 2 x PCM58 i pošto mi je trebao dobar i pouzdan CD plejer za nečačkanje, da imam šta da slušam kada su drugi CD-ovi u komadima, dobio sam i više nego što sam očekivao - velik, masivan, sa veeeelikim, jasnim displejem, kvalitetna štampana ploča, varijabilni izlaz sa motorom sa daljinskom kontrolom, lako zamenjiv jeftin laser (kss210a) i, što me najviše obradovalo, iznenađujuće prijatan i slušljiv zvuk ovako stock.Jedno duže vreme verovatno ništa od prčkanja, mislim da sam konačno našao pravi tzv. B player. This one is a keeper. :good2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Rekoh da ga sigurno neću prepravljati duže vreme, ali evo, čisto "akademski" primetio sam u šemi jedno misteriozno Sony kolo za koje ne mogu da nađem neke posebne podatke po internetu CXD8003S. U šemi je označeno kao filter iako se nalazi posle filtera CXD1244, a jedino mesto gde sam video da se pominje je na sajtu Thevintageknob u opisu Sony CDP-7ESD, najjačeg plejera iz ove serije, gde za ovo kolo kažu da je neka vrsta clocka koji služi da održi "čistu" vezu između dac-ova i ostatka elektronike.Nemam nikakvo pitanje, samo mi je bilo zanimljivo da podelim sa vama. :hi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije mi đavo dao mira :diablo: pa sam malo proučavao šeme ovog CD-a i tri jača modela (CDP-228ESD, 338ESD i 7ESD) i primetio sam da su razlike između CDP-970 i 228ESD u delu oko DAC-a i izlaza male i svode se na postojanje regulatora za izlazne opampe na +-12V umesto buđavih +-5V na 970-ki i što je mnogo bitnije negativni napon na samim PCM58 DAC-ovima je u ovom mom modelu podešen na -8V umesto na predviđenih -12V (iako u datasheetu stoji da je minimum -10.8V) :angry7: Izgleda da nisu znali kako da naprave veću razliku između modela pa su se odlučili na ovaj poprilično bezobrazan potez, iako su imali prostora za normalnu implementaciju pošto se pretvara napon od -16V u -8V :connie_nutzo: Uglavnom, ceo ovaj obeleženi sklop na slici je izleteo napolje, i umesto njega je ugrađen je Sipishunt od -12V, a kada sam već bio tu stavio sam i Sipishunt od +5V na pozitivni napon DAC-ova. Neregulisani napon sam, za sada, vukao od postojećih napona u CD-u.CD naravno radi nešto bolje sada kada su DAC-ovi u fabričkim specifikacijama, ali dok ne ubacim neki trafo da dovedem krštene napone na izlazne opampe neću imati konačni sud o zvuku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da sumiram - ubačen novi trafo 2x15 i 1x9 VAC. Posle ispravljenih +-15V stavljeno 2x15000uF, posle ispravljenih 9V stavljeno 13000uF.Ispravljenih 2x15 iskorišćeno za +-15VDC za izlazne opampe i +5VDC i -12VDC za dac. Ispravljenih +9 iskorišćeno za digitalne filtere, dekoder i oscilator (izvađen kristal i napravljen Acaklok - pošto je slično rešenje upotrebljeno i u najjačem modelu iz ove serije Sony 7ESD i povezan direktno na filtere i dekoder). Svako od ovih kola, dacovi, opampi i klok, dobili su po Sipishunt i RC član pre shunta, tako da se na ulazu svakog regulatora nalazi još po 4700uF, tako da je je dodato oko 80000 uF ukupne filtracije.Izbačeni mute tranzistori (digitalni mute u CD-u i dalje funkcioniše) i svi elementi oko izlaznih opampa osim feedback otpornika i kondenzatora. Za izlazne opampe upotrebljeni singl opampi AD817 (jako sličan zvuk AD826, ali su u svemu za nijansu bolji) i opampi biasovani sa po J310 sa tri 1k otpornika u A klasu. Na izlazu MKT 1.5uf koji je bio dovoljan da ne iseče ništa od niskih frekvencija.Sve zajedno zvučno mnogo ispred TDA1541 DAC-a koji sam nedavno pravio, i svih CD-ova koje sam do sada čuo, no ruku na srce nisam ih čuo baš mnogo, a i to je samo moje mišljenje, meni jednostavno više leži ovaj zvuk, instrumenti mi imaju konačno realan zvuk pravih instrumenata, a zvučnici i pojačalo kao da su tek sada po prvi put proradili.Sve u svemu prezadovoljan sam, a na svemu moram da zahvalim svim članovima foruma na korisnim savetima i projektima iz kojih evo već skoro godinu dana pokušavam da nađem koje su najbolje modifikacije za CD-ove, a pogotovo Sipiju na shuntovima i Aci na šemi za klok koji mislim da ima mnogo uticaja na zvuk CD-a.Mogao bih da probam selektivno da priključujem određene delove da vidim šta najviše utiče na zvuk, ali neću to da radim već ću da se zavalim i uživam u muzici :sporty095_2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mogao bih da probam selektivno da priključujem određene delove da vidim šta najviše utiče na zvuk, ali neću to da radim već ću da se zavalim i uživam u muzici :sporty095_2:

:beach:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...