Jump to content

Bezimeni sistem


DasBimmer

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima! :happy64:

Mislim da sam pregledao ceo internet da bih nasao odgovor kako se zove i sta mi treba za moj (akoBogda) buduci zvucni sistem. Ali mi nije poslo za rukom...nasao sam nesto, ali je to samo delic onoga sto ja zelim. Dakle, imam par pitanja, nakon kojih ce uslediti jos neka. Kasnije kad/ako :D dobijem odgovore, iznecu moju ideju.

1. Kakva je razlika (sem L i broja drajvera) kutija sub-bass i 2-3way kutije? tj. zasto npr isti drajver radi u sub kutiji od npr 40L a u 2-3way kutiji ide u npr 100L?

2. Pasivna skretnica za 2satelita(jedan mid-bass i tweeter) i sub-bass, dali moze sve na jednoj skretnici da bude, ili mora odvojeno za sub-bass i za satelite?

3. Amplifikacija dva jaca satelita i jednog jaceg :D sub-bass, moze li da se izvede sa jednim amp-om, ali da se ne gubi zvucna slika itd. ? Doticni model amp-a Postavljena slika

Uploaded with ImageShack.us

Hvala svima! :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 72
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

 Дотични модел појачавача има око четрдесет Вати по каналу на осам Ома.Лично бих га заборавио   :Viannen_loungelizard:.

Ok. Zaboravljen. Nece biti kupljen.Znas li sta za ona pitanja? :to_become_senile:P.S. Zasto ga zaboravismo? Nije dovoljno snazan ili ne moze sub da se prikaci na njega?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1. Na veličinu kutije prvenstveno utiču parametri zvučnika, počev od veličine membrane do raznih drugih parametara i naravno, tipa kutije. Broj opsega na koje deliš sistem nema neke značajne veze ako koristiš zatvoreni srednjotonac, zapremina osnovne kutije koja se definiše prvenstveno za bas zvučnik se uvećava samo za razliku koju predstavljaju zapremina ostalih zvučnika/komore koje dodaješ u zvučnu kutiju. Mnogim zvučnicima je veoma velikodušno dodeljena preporučena zapremina, npr, Peerlessi koje ja imam, idu u preporučenu kutiju od 15 do 30 litara a u svakoj će zvučnik svirati drugačije, a i 15 i 30, što je duplo veća zapremina, upadaju u okvire preporuke.2. Bolje je imati dve zasebne skretnice, lakše je podešavati i ugađati ih, a ako je sve na jednom setu ulaznih terminala, i ne može se raditi sa više nego jednim pojačalom po kanalu. To znači u praksi da ti treba dva subwoofera, za svaki kanal po jedan. Za iole pristojan sistem sa subwooferom, preporuka je da se ne maltretiraš pasivnom skretnicom jer je rez veoma nizak, vrednosti elemenata za niski propust u pasivnoj skretnici velike i samim tim, može da bude veoma skupo dok se ne dostigne željeni rezultat. Jeftine subwoofer skretnice koje obično imaju zavojnicu motanu na jezgru od limova su totalno bljak, neprecizne i nisu ništa do jadno rešenje za problem. Rezultat je isti, jadan.3. To pojačalo je pregaženo vremenom. Bolje razmisli o tome šta konkretno želiš da sklopiš kao sistem pa ćemo u hodu da definišemo šta ti se uklapa u budžet i želje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo da kazem sta ja zelim. Svima je najverovatnije poznat Logitech Z2300 2.1. E ja sam ga skoro slusao i iskreno da kazem, nije mi se svideo, zasto? Evo odgovora: Woofer je postavljen ispod stola, a sateliti na sto, tik uz monitor. Pri slusanju razne muzike, primetio sam (nzm kako da kazem) nepravilnosti. Naime, kad sedim normalno cujem visoke(kojih ima previse za moj ukus) i malo srednjih tonova, dok se bas(na manjoj glasnoci slusanja) jedva primeti i to ako glavu zabijem :D pod sto, nekako mi se cini da jedan zvuk dolazi sa prednje strane, a neki sa ledja... Premestali smo drugar i ja svuda po sobi, isto se desava. Ja sam koristio do skora Microlab FC330 koji je prodat jer se desavalo isto sa z2300.Na netu sam video sub drajver od 12" 200W koji je ubacen u kutiju od 37L, a onaj bascic iz gorepomenutog sistema od 8" 120W je u kutiji od 29.8L, a ovde sam video da drugar "zvucnjak" stavlja Eminence DeltaLite 2512 u 130L. Nikako ne mogu da se uhodam sa terminima o litrazi kutije.Pasivna skrenica moze da bude skupa, ako je rezna fr. niska? Steta, jer sam zamisljao sto kompaktniji i mobilniji sistem, bez mnogo kablova i petljanja.Sta bih ja zelio? :D (Olgu Kirilenko) :DOdmah da kazem, ne veliki stereo sistem. Imam srednje-malu sobu i srednje-veci dnevni boravak. Muzika koju slusam je razna, ja inace slusam dance, rap, ali dodje sestra pa pusti Cecu...a nekad i cale/keva pustaju Legende. Posto su svi clanovi u kuci ukljuceni u ekonomiju budzet je nezavisan. I jos nesto, ne zelim da kupujem gotove sisteme.Hvala svima. ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobro, prvo da rasčistimo... Koliko sam razumeo, primarni izvor zvuka ti je računar. Ako misliš nešto iole pristojno, a da ide sa računara, onda prvo pokušaj da sagledaš kako ti stoji muzička kolekcija, to ne košta ništa. Prvo što bi bilo poželjno da uradiš je da svoju muziku (to što ti želiš da slušaš) imaš ili u audio CD formatu, ili u nekom od lossless formata. U ove formate spadaju *ape (monkey audio), *.FLAC (Free Lossless Compression) i još neki manje rasprostranjeni. Wav je takođe dobar, ali zauzima nepotreban prostor na disku. Potom, treba ti plejer koji reprodukuje lossless formate, odnosno, plug-in-i za prepoznavanje i dekodiranje (zaisi koji plejer koristiš, preporuka je Foobar2000) Na tu temu može mnogo da se piše, ali je i internet prepun informacija, pa da ne drobim nepotrebno. Ako želiš sve sam da izvedeš, onda bih ti preporučio da izbegavaš proizvode firmi koje nikakve veze sa dobrim audio uređajima nemaju, a tu spada većina firmi koja pravi i miševe i tastature i koješta. Zvučnici se kupuju namenski za neki jasno formulisan projekat, a pošto tebi izgleda da treba i pojačalo, i zvučnici, i želiš sistem sa dva satelita i subwooferom, onda računaj da ti trebaju dve male kutije i jedna veća, i isto tako, dva pojačala za satelite i jedno za subwoofer, plus aktivna skretnica. Ako zanemarimo samogradnju, najbolji takvi zvučnici za najmanje para mogu da se kupe od Geniusa, sve je pristojno, uključujući i cenu. Naravno, pričam o kombinaciji koja je reda veličine 100+ evra. Međutim, i to je samo muzika za komp... Ako se nisi uopšte bavio samogradnjom, onda bi prvo trebalo da vidimo koliko predznanja imaš. Recimo, da se sagradi tri kanala sa TDA7294 ili nešto slično ne treba neka velika pamet, ali treba odmah da ti bude jasno da će kako god da kreneš, koštati više nego bilo šta kupovno za PC...Smisli neku cifru pa ćemo da vidimo šta se od toga može sklopiti...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odmah da kazem, ne veliki stereo sistem. Imam srednje-malu sobu i srednje-veci dnevni boravak. Muzika koju slusam je razna, ja inace slusam dance, rap, ali dodje sestra pa pusti Cecu...a nekad i cale/keva pustaju Legende. Posto su svi clanovi u kuci ukljuceni u ekonomiju budzet je nezavisan. I jos nesto, ne zelim da kupujem gotove sisteme.

Значи теби треба у ствари два система, у питању су две просторије?!

Чекај да дође неко и да хоће да слуша "Балканику"   :sarcastic_hand:.Већина нас са овог форума је годинама склапала свој систем, јер је увек нешто фалило и пак га било и превише.

Мислим на звук, добродошао у Самоградитељску секту.

Онај Техникс са слике, ко то продаје и пошто?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, racunar je glavni. :D To za audioCD fajl i ostale formate nije uopste problem. Komsija drzi CD shop ima svega i svacega, a i ja sam odavno skoro sve prepisao na diskove u audio formatu.Nekom velikom samogradnjom se bavio nisam, ali sam pravio par "kutijica" za sub-ove drugarima za kola. Imam masinu za secenje drveta, ponesto alata, taman koliko mi treba. Zavrsio sam el.teh skolu i obozavam elektroniku, pa stogod ne budem znao, brzo cu nauciti :DPreslusao sam brdo PC sistema i na svakom je falilo "nesto". Ja sam za 2god nakupio 700evra, za jos neko vreme bih mogao dodati jos ~100, a ostali ukucani bi prileteli u pomoc po potrebi. Mislim da bi u krajnjem slucaju dosli do 1200evra manje-vise.@stoN_Kold: U slucaju "Balkanika" rekao bih da nemam neki kabl... :sarcastic_hand: Ne, meni treba jedan sistem, koji ce 2god biti u mojoj sobi a kasnije ce preci u dnevnu.Ave Sekto :D :DTechnics su-7300 se prodaje kvaran, izgorio je trafo. Komsija ga prodaje, ali posto ga ja necu uzeti, bice da ce otici kod nekoga da se namota trafo i onda ce komsija da ga koristi. Mozda bih mogao nesto da smuvam...ali sta dodje komso kod mene i pita gde je teh? :confused1: @gorgon: Slusao doticne solo7 i solo6 (ovi sa c oznakom imaju daljinski) i u redu je to, ali ja bih zelio bolje :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@stoN_Kold: :D

Technics su-7300 se prodaje kvaran, izgorio je trafo. Komsija ga prodaje, ali posto ga ja necu uzeti, bice da ce otici kod nekoga da se namota trafo i onda ce komsija da ga koristi. Mozda bih mogao nesto da smuvam...ali sta dodje komso kod mene i pita gde je teh?  :confused1:

Да га смуваш него шта! :crazyrocker:, ако дође напи га, заборавиће зашто је уопште долазио  :blush:.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Nerro: Za 700 evra možeš da napraviš sistem "boli glava"... Ne samo zvučnike i pojačalo, nego možeš još i neki solidan CD plejer da kupiš... Sada, sa dodatnim informacijama koje si dao, sve počinje da bude mnogo lakše. Elektroničar po struci, dostupnost alata, solidan finansijski budžet, milina. Još samo definiši gabarite prostora i gde želiš i kako da slušaš muziku pa će da padaju prvi predlozi...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ stoN_Kold: Dodji pa ga smuvaj. :D Ne pije.

@Stein:

Odlicno, ispalo je "jeftinije" nego sto sam mislio. :my2cents:

Sto se tice strucnosti nemoj da mislis da sam profi, onako sredina. Pomalo stignem da se zanimam, ali dobro je da do sada nisam pravio neke greske.

Evo kukavne slike u Paint-u (moja soba) :sarcastic_hand: :Postavljena slika

Uploaded with ImageShack.us

Zidovi sobe spolja su oblozeni stiroporom od 50mm, zidani su blokovima, a sa unutrasnje strane se nalazi puna cigla preko koje je nabacen malter pa glet masa. Ukubna sirina/debljina zida je 410mm. Vrata sobe su neka ne znam kako se zovu, ali su ispunjena nekim sundjerom i kad zatvorim vrata, izvan sobe se nije nista culo(u dnevnoj) sa onim Microlab na 100% volume.

Slusacu muziku u sobi, a kasnije (2god mozda i vise) cu preneti sistem u dnevnu koja ima 26m2, ako moji predju na sprat.

Kako da slusam muziku? Kakav odgovor da dam...Vecinom srednje tiho, uvek ima neko u kuci, ali se desi da 3dana u nedelji budem sam :D pa malo glasnije slusam. Npr. vise mi je bitan kvalitet nego buka. Npr. bolje 89dB i odlican zvuk, nego 99dB a da mi nesto fali.

Jos nesto?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo si se upustio u detalje koji su manje bitni, kao što je debljina zida... ali nema veze. Sada već neću, ali možda neko u međuvremenu da neki dobar predlog za komponente koje bi se uklopile u budžet. Ja imam nekoliko kombinacija u glavi, ali kao što rekoh danas mi je već mozak na nuli. Previše se družim sa svojim projektom izrade kućišta na kub... :umnik2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo si se upustio u detalje koji su manje bitni, kao što je debljina zida... ali nema veze. Sada već neću, ali možda neko u međuvremenu da neki dobar predlog za komponente koje bi se uklopile u budžet. Ja imam nekoliko kombinacija u glavi, ali kao što rekoh danas mi je već mozak na nuli. Previše se družim sa svojim projektom izrade kućišta na kub... :umnik2:

Vazi. Niko nigde ne zuri. Idem i ja da malo ucim gradivo. Pozdrav. :coffee:P.S. Parket je na podu.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa ne mogu da verujem, izmedju postavljanja posta i brisanja nije proslo vise od 3min a svi ste ga videli.. :scratch_head:

Што обриса цео текст?

ma kada sam sve ispisao, postavio linkove i uradio post reply, shvatio sam da coveka vise zanima "hand made" (uhvatio sam se za one logitech i PC :to_become_senile: ) - mada, sa obzirom na to da ce i sestra slusati cocu, Microlab nije tako lose privremeno resenje, a kada dodje prva samogradnja sestra moze da ih nasledi. zasto ne neki Visaton ili Monacor kit? nisu skupi, izbor drivera je odlican...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

pa ne mogu da verujem, izmedju postavljanja posta i brisanja nije proslo vise od 3min a svi ste ga videli..  :scratch_head: zasto ne neki Visaton ili Monacor kit? nisu skupi, izbor drivera je odlican...

Их 3 минута, видео сам то и раније!А што се тиче Висатона, е ту тек има да буде свашта   :girl_devil:.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zasto ne neki Visaton ili Monacor kit? nisu skupi, izbor drivera je odlican...

Mislis sve uradjeno, samo treba spakovati?Ne znam, ja sam lepo upucen u podatke Eminence, B&C, Beyma, i poneki MartinWisman(ako valja kvalitet izrade).Nasao sam na netu, covek napravio 2male kutije sa bass i tweeterom od granita. Svaka mu cas na trudu, evo link(ako niste pre videli :) ): http://diyaudioprojects.com/Speakers/Seas-Granite-Speakers/
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koji su razlozi za DIY? Trenutna ponuda second hand zvucnika je takva da se :hammer: nikako ne isplati. Ni drvenriju ne mozes da nabavis za iznos cene veoma dobrih SH zvucnika. Posledice toga:1 Vise para iz budzeta ostaje za ostatak sistema.ili2 Ako prerastes zvucnike lakse ih prodas i predjes na bolje ( DIY zvucnici se tesko prodaju) ili lakse prezalis manji iznos koji si dao pa ih shiftas u B sistem

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zavisi šta se pravi... Ono što ja vidim, mali polični zvučnici koji su stvarno dobri visoko se kotiraju cenom ako išta valjaju. U SH izvedbi samo osrednje stvari možeš dobiti jeftino. Kutije u samogradnji su uvek bolje u klasi cene. Prozuji kroz oglase pa ćeš videti da nema dobrih zvučnika po dobroj ceni. Da dodam i to da se nikada ne zna šta se zapravo kupuje. Primera radi, moj drugar je kupio onomad KEF Coda sedmice za nekih 350 DEM i dan danas savršeno divno izgledaju. Koliko vrede na tržištu? Nije bitno, ono što sam hteo da kažem je da su ti zvučnici, kada su dopali šaka mlađem bratu, bili spaljivani ravno pet puta i pet puta remontovani. Pošto je serviser stručan i pažljiv, ujedno i uredan, na kutijama se reparatura ne može detektovati, ali sam siguran da više ne sviraju kako su svirali kada su kalemovi bili fabrički. Same kutije su jadne, tanak materijal, plastika... Ako bi recimo takve kupio za 100€, bolje bi bilo skupiti te pare i kupiti nove drajvere, pa makar i onakve Peerless SDS koje ja imam za mid-bas, par solidnih visokotonaca (Vifa XT realno košta oko 25€/kom, mada se kod nas "cene" na oko 60-70€, qrac će ga znati zašto) i recimo jedan dobar duplo okalemljeni Auto sub-bas sa duplom zavojnicom, ili još bolje, Blaupunktov 12" bas sa jednom zavojnicom i dedicated sub-amp, 70-90L kutija i Bog da te vidi. Par dobrih kutija od 19mm mediapana ne bi trebalo da košta preko 20-25€, malo da se poradi na estetici (furniranje ili dobra obrada + farbanje)... Ma milina.Tako nešto trči krugove oko konkurencije u klasi cene...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...