Jump to content

Pomoc oko popravke pojacala


Impuls

Preporučeni Komentari

E, bas tako. Nisu to GHz-i pa da smeta. Ali eto...Cak se i "renomirani" proizvodjaci uce dok su zivi.Ne bi da budem sarkastican i razumem u potpunosti potrebu da se zaradi kinta ali ...Oduvek je poznato da ima i jako dobrih amatera od kojih ima dosta toga zanimljivog da se sazna samo sto to ne ide preko noci a i treba znati sta ne znas a to je vec kunst. <_< Bilo koja manufaktura ili firma vecih razmera testira svoje buduce uredjaje do iznemoglosti a onda dolazi glavno a to je test za dobijanje certifikata da moze u prodaju. To kosta zesce a i spektralnom analyzeru nista ne moze da promakne.Nema mozda veze sa konkretnim pojacavacem ali je cinjenica da se koriste razni uredjaji koji su nista drugo nego izvori smetnji i obicni zagadjivaci. CE nalepnicu moze da odstampa svako pa dok se ne uhvati to tako ide. I haaaaj..... :lol:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 53
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Uradio sam male izmene na plocici:- ulazni deo je dobio svoj elektrolit i blok preko 10 oma otpornika i na plus i minus napajanju- bias tranzistor je dobio elektrolit preko kolektora i emitera- u izlaznom stepenu sam malo promenio struje sa prethodnih 18,5mA-8mA-6,1mA na 9mA-22mA-20mA; ovo se odnosi na tranzistore predrajverski-drajverski(prvi u darlingtonu)-izlazni- dodati elektroliti tik uz izlazne tranzistore 1000uF/50Vsve ove izmene uradjene samo na jednom kanalu. Idem da povezujem pa da vidim rezultat

Vidim da je bilo pitano, ali ne videh odgovor - da li je to ikada radilo kako treba? Ako jeste, mozda bi bilo bolje prvo ga popraviti pre ulaska u redizajn :scratch_head:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
  • 4 nedelje kasnije...

Evo nakon pauze ponovo amp na stolu. Napajanje ulaznog dela sam prepravio na induktivnost i kond ali to nije dalo mnogo napretka a kasnije cu objasniti zasto. Malo sam prekrojio stampu da otpornik povratne sprege bude na ulaznoj masi direktno, to je plava linija sa desne strane. Umesto mase sa chincheva do pojacala prepravio sam na masu a pot-a da bih ispostovao putanju signala i na poslednjem mestu gde se razilaze mase tu vezao oba kanala, a to je na potu. Jedini napredak koji sam dobio je neosetljivost ampa na spoljne uticaje kao sto je do sad reagovao i na neonku u prostoriji. Belim su oznacena mesta gde sam presekao vodove.

post-15-083474400 1281266401_thumb.jpg

Ostao je jos jedan problem koji cu sad pokusati da resim a to je, i pored ravne crte na najmanjem podeoku osciloskopa, spicevi koji se javljaju u signalu. Pracenjem signala sondom ustanovio sam da do njih dolazi zbog razlike u brujanju na negativnom i pozitivnom napajanju. Gornji ulazni diferencijalni par je na jednom napajanju i ne smeta ako ima brujanje jer sledeci tranzistor to nece osetiti jer ne postoji razlika signala na njegovim nogicama. Na isti nacin radi i donji par. Medjutim razlika izmedju donjeg i gornjeg para stvara brujanje u izlazu. Povecanjem mirne struje na izlaznom paru povecava se i brujanje na elektrolitima pa se time povecava i razlika izmadju gornje i donje polovine pa se brujanje povecava.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Evo mala ispravka nakon sto je zavrsena kompletna prica o problemima na ovom ampu. Prvo da navedem koji radovi su uradjeni:1. otklonjen kratak spoj na selektorskoj plocici (ko radi taj i gresi)2. signalna masa prekrojena da ide od chincha na pot a od pota na tacku gde se spaja signalna i inergetska masa na ampu3. prekrojena energetska masa koja je i uzrokovala konstantni brum4. dodata stabilizacija pobudnog dela sa jednim otpornikom od 10oma i kondom od 330uF na svakoj grani napajanja.5. promenjene struje kroz pobudne i izlazne tranzistore iz razloga koji su navedeni ranije.Zakljucak: neverovatno sa kojim olaksanjem covek pali pojacalo i ne cuje nista iz zvucnika dok nema signala. Imao sam nocne more od bruma svaki put kad treba da ga probam. Sema nije promenjena ni u jednom segmentu. Samo su 4 vrednosti otpora promenjene i dodati elkovi na pobudi preko otpora i prekrojena je masa.Evo fotka i poslednjeg stadijuma smetnje koja je jos ostala. Obratite paznju na spiceve. 50Hz mi se kupi negde na kablovima osciloskopa

post-15-017184200 1282047567_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A sada i objasnjenje problema za one koji pozele to sami da urade. Prvo fotkapost-15-051876500 1282047696_thumb.jpgcrveni krugovi su elektroliti. Vod koji je zajedniski od jednog do drugog elektrolita je masa. Siroki vod koji ide od elkova u kontra smeru crvene strelice, pa preko zuto srafiranog dela, pa preko zute strelice uz obod plocice do 3 lemne tacke sa gornje strane je vod za zvucnik. Od plavog krsta ide tanki vod koji je signalna masa i spojen je sa masom elkova. Ovako gledano sve je ispravno spojeno. Sem jedne sitnice. Zvucnik za svoju masu posmatra zuto srafirani deo jer je tu prikljucen srednji izvod trafoa. Od zuto srafiranog dela putem crvene strelice ide struja punjenja elektrolita do voda koji spaja mase elektrolita. Na tom kratkom sirokom delu stampanog voda dolazi, zbog struje punjenja elektrolita, do pada napona koji se vidi u izlaznom signalu. Zasto? Jer je signalna masa spojena sa energetikom na na kraju tog kratkog voda pa izmedju mase zvucnika i su=ignalne mase u startu postoji razlika koja se u zvucnicima cuje kao brum.Sta je potrebno uraditi za one koji zele sami da preprave? Preseci vod izmedju zuto srafiranog dela i zute strelice i zatim debljom zicom spojiti tri lemna mesta na gornjoj ivici plocice sa stampanim vodom na mestu plavog krsta. I to je to u najkracim crtama. Za ostalo ce morati ipak da angazuju nekog elektronicara koji ce znati preseci vodove gde treba da bi se i ostale prepravke doradile.Zahvaljujem se vlasniku pojacala na strpljenju. Napokon ce imati ga moci ukljuciti bez straha da ce cuti brujanje

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam imao 3 pojacaloa doicnog proizvodjaca i kolko sam primetio na njima su ove intervencije uradjene naknadno, debelom zicom, ispod PCB-a. Ovaj model je verovatno prvi njihov proizvod koji je imao i sve mane. Inace pojacavaci su izuzetno stabini, ni trunke od suma,brujanja ili zujanja na zvucniku u odsustvu signala na ulazu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...