Jump to content

dvb-t


stein

Preporučeni Komentari

Najavili susjedi prelazak sa analognog na digitalno emitovanje. Potom postepeno to i sprovode. Zarad mira u kući, moram da rešim dilemu kako omogućiti prijem do sada dostupnih kanala. Opcije su otprilike sledeće: 1. Kupovina novog televizora sa ugrađenim dvb-t tunerom, trenutačno neizvodljivo zbog kratera u budžetu. Nekad kasnije, svakako.2. Kupovina DVB-T tunera koji u Srbiji nigde nisam našao u javnoj ponudi (u Hrvatskoj država dotira po jedan takav uređaj po domaćinstvu, tj po pretplatničkom imenu)3. Kupovina USB-DVB-T za računar, što trenutačno takođe nije zgodno jer nigde u blizini TV uređaja nemam nikakav računar... Smeta mi što bih, i da ima neki računar morao da ga držim uključenog da bih mogao da pratim program... (prilično bezveze)Ima li kakva opcija koju sam omašio?DVB-T je skraćenica za Digital Video Broadcasting, ako nekome nije poznato.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 22
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Mislim da je cijena nekih 20 - 30 € za taj uređaj. Ako hoćeš mogu ga uzeti za tebe i poslati nekome koga poznaješ, a da je blizu granice ili ako odgovara pošaljem ga tebi na adresu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Morate voditi računa ili če biti kodiranje mpeg 2 ili mpeg 4 ,jer u hrvatskoj recimo, ne radi DVBT tuner kupljen u sloveniji i obratno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U hrvatskoj je mpeg-2.Ako netko krene u nabavku u Hrvatsku....Jutros sam i u lokalnoj samoposluzi desetak metara od kuće vidio da prodaju nekog Vivaxa. Na tržištu je prava poplava raznoraznih modela. On što je već postalo obavezno je da ima utor za usb stick i da preko njega može snimati na stick ili hard disk. Ja sam za 36 eura kupio Alma uređaj koji ima dva potpuno nezavisna tunera, pa se jedan program može gledati, a drugi snimati na HD (ima kao manu manjih software problema ali ništa jako strašno). Preko usb-a prima veliku većinu današnjih formata uključujući DIVX i titlove, može se i slušati glazba u MP3 formatu. Jedan također jako popularan je Nytrobox koji je još upola jeftiniji i ima također USB. Dosta hvale Strongove nove modele. Ja imam i jedan stari Kathrein i taj ima najbolju sliku. Imam i combo DVB-T + Sattelitski marke Opticum i tog sam već jednom popravljao zbog pregrijavanja. Mnogi playeri su u tako malenim kutijama da su doslovno užareni. Takvi ne traju dugo. Pripaziti! Također nisu svi jednako osjetljivi na signal.....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni treba za hrvatske kanale. Ako kojim slučajem, uhvatimo još ponešto, ne smeta, ali sam se svikao na mir u kući, a volim i da pogledam poneku seriju ili film pre spavanja. Hvala SirOliveru za linak, čovek je trenutačno na poslu i dogovoreno je da ga sutra popodne nazovem, u međuvremenu ću proveriti da li podržava Mpeg-2, nadam se da je odgovor potvrdan :connie_nutzo: Hvala svima na pomoći :umnik2:edit: skymaster DT-400 iz oglasa nema nikakve adekvatne podatke o podršci za MPEG koji podržava :buehehe: Sad, i da je 100 dinara, ne znam da li mi odgovara, našao sam i na Amazonu, ali ni tamo nema o tome nikakvih podataka. Inače, risiver je još iz 2005... ?edit 2: Hah, MPEG-2 Whoo-Hoo! ... još ako je malo voljan da se umilostivi za cenu, možda i rešimo sitjuejšn... Ipak je to pet godina matoro...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sta je ulaz u taj DVBT? Antena, tanjir ili kabl od kablovske ( sbb...)? Jel se placa nesto, neke sifre ili kartice ? Da li se prekodirava za razlicite drzave, regione ili je unapred kupljen za jedan region?Na bljuvaku ganci prodaju za 500-1000 dindzi ( valjda nemacki) ali nemam pojma o tome. Tv i ne gledam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ništa kodirano za sada. Samo obična antena (logaritamska ili riblja kost, pa čak i ona kućna s pojačalom) i prijem sa uobičajenih odašiljača. Sada hvata i odbijance signala i to ništa ne smeta. Do kuda će signal sada dobaciti u Srbiji ne znam, ali u pograničnim područjima hoće sigurno.Mogu na putu signala biti i uobičajena pojačala, skretnice, razdjelnici, matrice i slično to ne smeta. Ako ima signala bilo kakvog onda je OK

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam tako i razumeo. (kako je Zbotić objasnio) Dakle, razlika je u tome što se umesto analognog signala odašilje digitalni. Digitalni se sistem emitovanja koristi i u Srbiji, ali za razliku od Hrvatske, emitovanje analognog signala nije ukinuto, a čini mi se da i neće u skorije vreme.

do sada sam sasvim normalno pratio programe HRT1 (kvalitet slike na skali 1-5: 3+/4+), HRT2 (4/5) i RTL (4/5) i kada se nešto poremeti NovaTV (2/3+). Ne znam kuda signal prolazi da stigne do nas, ali me preterano i ne zanima.

Prijem RTS1 je obično u granicama 2/3, RTS2 3+/5, RTV1 i RTV2 4+/5, B92 4/4+, Avala 1/4, FoxTV 3/5, Košava-Happy 1/5, i nekoliko mađarskih kanala plus neki kanali ili lokalnog karaktera ili sa kvalitetom programskog sadržaja koji su po mojim merilima ispod 1 i samim tim, i da je slika za 5+, ne bih imao živaca da pratim sisojke, drndaljke i slepce i brkate pevaljke...

Da se vratim na temu...

Na osnovu imena "Alma", našao sam firmu Optibox koja izgleda da se nalazi u Subotici ali ima prodajna mesta i u nekim drugim gradovima. Proveriću kako tamo stoje stvari jer na sajtu nema navedenih cena a sumnjam da rade vikendom, pa se sve prolongira za ponedeljak. Ako sve bude kako bih voleo, onda me u ponedeljak čeka nova epizoda na HRT2 u 22.15... :connie_nutzo:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Total TV je vezan za satelitsku, previše pevaljki i pretplatu. Premalo gledam a previše biram da bi mi takav vid usluge bio zanimljiv. Nedavno su išli da popisuju ko je zainteresovan za KDS (kablovska) jer je došla i u našu ulicu. Kada sam pogledao ponudu, odlučio sam da svojoj boljoj polovini ostavim odluku jer mene ne zanima. Ona se odlučila da se zahvalimo ali ne i prijavimo. Onoliko koliko stignemo da gledamo, taman nam tih nekoliko kanala radi posao.Kada sam počeo da radim sa Solidworksom, pomislio sam da to nema kraja jer je sve zahtevno i sporo. Sada sam menjao mašinu (PC) i shvatio da ništa i ne traje tako dugo, sada se sasvim lepo snalazim, još me čeka nova grafička i novo napajanje, ali sada umesto da dugo radim po jednu stvar, verovatno ću brže uraditi više stvari, pa sumnjam da ću značajno promeniti režim gledanja televizijskih programa. Da budem iskren, najveća dobit od mogućnosti praćenja hrvatskih kanala je što emituju crtiće kao što su Shrek, Toy Story, Lion King i slično sa sinhronom pa mogu da ih snimim ćerkici. Ni House MD nije za zanemariti... :connie_nutzo:Mene više proliv hvata od serija koje se emituju na PTC... Ako nije neka prepotopska serija, onda se sve uglavnom svodi na seljoberske prostakluke, pucanje, ucenjivanje, ciganluk, seks u svakoj prilici, mislim, muka mi je od toga. O farmama, skupštinskim prenosima, fudbalu koji ne pratim nije ni vredno pričati. Šta ću, takav mi horoskop. Programska šema RTL televizije mi u 70% slučajeva odgovara. Nekoliko puta se već i desilo da je na B92 išao neki film oko ponoći, krvoproliće, silovanja, mučenja, obračuni gangstera, i takav termin i jeste za takve filmove. I šta onda urade? Repriziraju isti film sutradan u pet popodne. Onda muku mučim da dete od sedam godina zabavim nečim da ne gleda neprimeren sadržaj...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jel ne ide doktor na nekom FOXu?

Ne bih znao. Ponekad i tamo zaređa neki debilizirani niz primitivizama i meni potpuno nerazumljivih vidova zabave da se hvatam za daljinski samo ako nema ništa drugo da se gleda, ali talk-show gde se samo voditelj smeje svojim šalama jednostavno ne spada u nešto što me može održati budnim...

http://pubs.logicalexpressions.com/pub0009/UserImages/AI3904.gif

http://www.turnofftheinternet.com/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izgleda da zbog njega i TV kalendara i imam TV... :connie_nutzo:

Mi imamo TV jer kada smo ga kupili u maju 1987, nije nam ni na kraj pameti bilo da neće htjet krepat do današnjeg dana... A izgleda da neće ni danas. Što bi starci rekli, "Danas takve više ne prave..." :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, proizvođač (švercer iz Kine) ove moje Alme T2200 je Optibox, a na nekim tržištima se pojavljuje pod imenom Optex ORT8944 (verzija 1.).Općenito, među DVB-T prijemnicima jako je puno istih uređaja u različitim kutijama. Nešto slično kao i kod satelitskih prijemnika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Našao sam cenovnik na sajtu, Alma T2200 ima na stanju, 4000 dinara što je otprilike 40€. Supruga kaže da je prihvatljivo. Sutra rešavamo. :unsure:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pogledao sam taj site i oni imaju t2000, dok t2200 nisam vidio u cjeniku. Ima razlike između t2000 i t2200.T2200 ima dva tunera pa možeš snimati npr. jedan program sa odašiljača x, dok gledaš drugi program s odašiljača y.T2000 ima jedan tuner ali možeš snimati jedan program s odašiljača x, dok gledaš drugi program s odašiljača x.Mislim da to tako funkcionira, ali provjeri.T2000 je i dosta manji.Imaš na hrvatskim siteovima oba izrecenzirana tako da nebi trebalo biti nikakvih nepoznanica.Edit:http://www.hdtehnika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=641&Itemid=1Edit još jednom:T2000 ipak ne može snimati drugi program, već samo onaj koji gledaš. Za ovdašnje prilike, sa cijenom od 40 eura smatrao bih ga preskupim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...