Jump to content

Offset operacionog pojacavaca


Impuls

Preporučeni Komentari

Pitanje iz naslova. Kada se radi o jednostrukom operacionom na op-u se trimerom koriguje napon na pinu 1 i 8 i offset dovodi u nulu. Kako to uraditi kada je u pitanju dvostruki operacioni pojacavac koji radi kao diferencijalni pojacavac a da se ne utica na signal. Problem se javlja zbog zajednickog offset napona na ulazu operacionog.Nemam ideju gde da potrazim resenje problema pa ako neko zna bar neki linka dalje ce protobord da odradi. Samo mi treba start.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 12
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Da pojednostavim o cemu se radi. Kod cd plejera kada se koristi diferencijalni pojacavac u audio izlazu, ako bih zeleo, a zelim d aizbacim sprezni kond morao bih da dovedem izlazni bafer i filter u nulu na izlazu. To je ponekad nemoguce kada se radi o pojacanju zajedniskog signala pri cemu se dobija mali ofsen na izlazu diferencijalnog stepena koji se preslikava u izlaz. kako su otpornici vec stavljeni kvalitetni na nekim mestima ne bih da pravim losije nego sto jeste stavljanjem trimera pa sam trazio jednostavnije resenje. Ukoliko ga ne pronadjem napravicu jos koji adapter za op gde cu implementirati i ofset. Do sada sam uradio adapter za dual op na single, biasovanje op-a, frekventna kompenzacija op-a.Da bi bilo jasnije o cemu se radi postavljam fotografiju klasicnog izlaznog dela. Zuto okruzeno su invertujuci operacioni pojacavaci, zeleno je filter i bafer a crveno je diferencijalni stepen koji zbog cmmr-a daje mali ofset koji se preslikava na izlaz. Stavljanje skupih operacionih tipa lt1028 koji ima jako mali ofset na izlazu mi nije odgovarajuce resenje. Zelim da sa obicnim operacionim od 2-3 evra dobijem i sto sa onim od preko 10

post-15-127267199276_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U pravilu DC koji dolazi do opampa ne bi smio rješavati trimanjem na opampu. Trimanje je samo za korekciju ofseta kojeg stvara sam opamp. Za ostalo ide servo ili kvalitetan kondezator.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zbotic je u pravu - ne treba dodavati zakrpu na nesto sto je posledica upotrebe sub-optimalnih komponenti i loseg dizajna.Offset na izlazu OpAmp-a je posledica nejednakih struja koje teku kroz + i - ulaz. To se resava:1. pazljivim prilagodjavanjem otpornih mreza na ulazima OpAmp-a;2. upotrebom OpAmp-a sa zanemarljivim ulaznim strujama i Tera-omskim ulaznim otporom (JFET ulaz - na primer OPA2134). Inace, NE5532 ima tipicno, svega 300K ulazni otpor.3. ako se ne zeli JFET OpAmp treba izabrati odgovarajuci OpAmp koji je projektovan sa dobrim DC karakteristikama i primeniti navedeno pod jedan. To je najcesce i moj izbor - AD797 zvuci nenadjebivo medju OpAmp-ovima i DC se lako upegla (100uV max.). Tacno je da nije dvostruki, ali vredi se potruditi sa adapterom (2 na 1).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

KOristim i AD797 i LT1028 u mojim modifikacijama i sa njima je problem resiv. Adaptere vec imam za njih da ih montiram u standardni dvostruki op ali cena AD-a i LT-a cesto nije prihvatljiva za vlasnike cd-plejera. Hteo sam zvucno bezbolno resenje za jeftinije op-ove.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najoptimalnije rješenje bilo bi odvojiti dio sklopa u kojem se generira DC (ako je to moguće), nakon njega odmah ubaciti kondezator, a ostatak sklopa sa opampovima birati na način da opampovi daju što manji DC. Na ovakav način, u kontroliranim uvjetima unutar sklopa, može se ići sa manjom vrijednošću kondezatora koji onda može biti kvalitetniji.Inači svi "precision" opampovi koji su upotrebljivi za audio su skupi i tu baš nema pomoći. AD797, OPA627, LT1028, AD8610.Jedan koji je zanimljiv svakako AD8620 jer je dvostruki i zadovoljava gornje uvjete, ali mu je radni napon do 13V. Srećom, idealno za brzi upgrade Marantza....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OPA2134 apsolutni best buy. Ja sam ih u procesor Rotel RSP1098 ugradio oko 50 komada umjesto postojećih TL072, NE5532 i OPA2604(da i njih sam izbacio :cheers: ). Letjela je vani i šakica elektrolita.Rezultat je :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OPA2134 meni daje previse basa i nikako mi ne lezi. Volim neutralnije operacione.

Desava se i to - ako stavljas elektrolite u decoupling. Ja stavim samo 1uF MKC (polikarbonat) direktno na pinove 8 i 4 prema masi i nema nista da mu fali :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da li su ti ti OP zaokruzeni zutimIV op za balansirani out?meni se cini da jesu ne?.ako jesu onda pretpostavljam da su + ulazi pinovi 3 i 5spojeni na gnd...pa verovatno imas na izlazima op ampova off-setako te pinove umesto na gnd povezes na Vref daca ili neki ref naponneces vise imati ni offset na izlazu pa ni na sledecim OP stepenima?pogledaj PDF za TDA1543

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisu na I/V konverziji vec su spojeni kao invertujuci pojacavac. Dac ima samo 5V napajanje pa je logicno da mu je izlaz na 2-2,5V. Ne vidi se otpornik na semi koji ide od dac-a do ulaza op-a. Plus ulaz jeste spojen na masu. Problem nastaje kod sledeceg stepena gde ofset nastaje zbog poacanja zajednickog signala. Veceras cu se malo pozabaviti tim da dobijem prihvatljivu varijantu i da izbacim izlazni kond.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...