Jump to content

Elliot P3A


zbotic

Preporučeni Komentari

Ovo pojačalo napravio sam prije četiri godine, a tek sada sam ga stigao pustiti u rad. Radi se o odličnom entry level uratku, mislim da se mnoga komercijalna pojačala trebaju postidjeti s obzirom da ova krajnje jednostavna shema bez problema obavlja svoj posao. Gotovo školski primjer CFP (complementary feedback pair) topologije. Odličan DIY početak. Karakteristika ovog pojačala je da je bias tranzistor u vezi sa driverskim tranzistorima, a ne na hladilima sa izlaznim tranzistorima. Pločicu na kojoj je pojačalo rađeno dobio sam gotovu, a ako netko ide raditi svoju verziju bilo bi dobro da se pri rasporedu komponenti vodi računa o tome.U konačnosti pojačalo radi dobro, transparentno, sa dobrom bas ekstenzijom jedino je u visokima malo reskije u odnosu na HI-END konkurenciju.shema:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 39
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Poanta ovog mog rada je bila ta da sam imao kutiju i trafo od izgorenog Densena, pa mi je trebalo pojačalo koje se malo grije i temperaturno je stabilno. U kutiju su ubačena hladila ispod kojih je prorezana donja ploča i otvorena jedna rupa pravokutnog oblika u sredini. Na taj način lijepa Densenova kutija izvana je ostala ista.Sve ono što je bilo u toj kutiji zaslužuje kantu za smeće. ideja dobra, realizacija nula. Toliko.

post-26-126752797276_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo kako izgleda pločica. Na njoj se vidi kako je pomoću male aluminijske pločice sa rupom za signalni tranzistor, na koju je nalijepljen vitroplast, spojen bias tranzistor sa driverom (nažalost samo s jednim jer drugačije bi bilo prekomplicirano). Sve to je moglo i bez povezivanja proći, ali ovako je ono pravo, kako treba biti.Eto to bi bilo to, svi dijelovi su točno po gornjoj shemi, napajanje je 4 x 10000uF + 4 x 470uF na samoj pločici, dva graetza i transformator 2 x 28 VAC što u konačnosti daje oko 37 VDC.Biasirano je na oko 70mA, a offseti su do 5mV, što hoće reći da sve radi OK i da su tranzistori na ulaznom diferencijalu dobro upareni.

post-26-126752825709_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zboticu, jel' to tvoja odluka da sa Q9 pratis temperaturu drivera a ne izlaznih tranzistora ?Naime, driveri ti rade na 3 mA i nece se ugrejati ni ako pojacalo bude sviralo na zurci (recimo 3-4 sata na 60-80% snage) a izlazni tranzistori ce biti jako vruci. Taj porast temperature na velikim hladnjacima nema sta da kompenzuje jer Q9 prati drivere koji su hladni i eto problema (beli dim, a mozda i malo plamena). Ako ne planiras da ovaj amp koristis u rezimu vece snage sve je OK, u suprotnom bi valjalo Q9 premestiti da prati izlazne tranzistore, ili naterati drivere da se proporcionalno greju (smanjenjem/eliminacijom hladnjaka ili povecanjem struje kroz njih ). Inace, lepo si ga uradio :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zboticu, jel' to tvoja odluka da sa Q9 pratis temperaturu drivera a ne izlaznih tranzistora ? Inace, lepo si ga uradio

Наравно пребацити Т9 на хладњак обавезно, и променити тример за регулацију мирне струје са могућношћу подешавања одозгоре.Није ми јасно како уопште окрећеш завртањ на тримеру  :buehehe:.дискО_Сту
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ja sada vama ne prepisujem teoriju zašto kod CFP topologije senzor ide na driverske tranzistore, a ne na izlazno hladilo, a i nisam neki teoretičar, predlažem Douglas Self - Audio Power Amplifier Design Handbook, strana 363 itd.. Ovo se može naći lako na netu u nekom formatu iz kojeg ja ne znam pejstati, a tamo sve piše.Inače trimer je onakav kakvog sam imao :buehehe: a bilo bi mi puno lakše da se malo uspravi :cheers: , ali što je tu je, snalazim se nekako.Izlazni tranzistori se ne griju više od drivera (objašnjeno u DS), a vodilo se računa i o tome....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To stoji samo ako su driveri iste temperature kao i izlazni tranzistori. CFP tu nije nista posebno, sem sto Vbe izlaznog drzi Ic drivera.Kod D. Selfa postoji taj fetish CFP-a, meni licno je to najlosije zvuceci tranzistorski sklop.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U mom slučaju driveri su za cca 3 stupnja topliji od izlaznih, što držim da je najbolje moguće. Ne vidim trenutno načina kako bi se taj omjer mogao promijeniti. Upravo ona malecka hladila i pridonose toj temperaturnoj stabilnosti. Baš zato su i postavljena. U prvoj varijanti ih nije bilo, ali je temperaturna razlika bila prevelika. Zato sam u prvom postu i napisao da bi trebalo pločicu malo prekonfigurirati i to tako da driveri dođu što bliže izlaznim tranzistorima, a senzor odmah uz drivere.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U mom slučaju driveri su za cca 3 stupnja topliji od izlaznih, što držim da je najbolje moguće. ...

To je premala razlika da bi izazivala probleme - dobro si to ugodio ako se ta razlika ne menja pri duzem slusanju na vecoj snazi :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam ti tip kod kod kojeg sigurnost nema alternativu. Spajanje nečeg u što nisam siguran baš i ne ide uz ove moje zvučnike koji koštaju kao nečija godišnja plaća.Za sada sam prezadovoljan postignutim rezultatom. Očekivao sam puno više problema. Pojačalo je apsolutno stabilno. Svira evo već skoro tri dana, i to poprilično glasno. Naravno, svira na zvučnicima koje mogu lako prežaliti. U A sustav ide onog trenutka kada u njemu bude DC zaštita. Pravo biasiranje je rezervirano za ljeto. Tako je to uvijek kod mene. Bez žurbe. Jedan forumaš me nazvao poglavicom "onaj kojem sve radi" :buehehe:Za sada mi pregaraju sam tvornički uređaji. Nažalost moram i njih imati. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

BTW, ako pažljivo pogledaš, vidjeti ćeš male vijke koji vire iz glavnog hladila. Prvotna ideja je bila da se sa glavnih hladila do drivera postavi komadić aluminija koji će globalno prenositi toplinu na drivere, a onda bi ovi bili vezani na senzor. Tako bi se dobila i brza trenutna reakcija i globalna toplinska ravnoteža. Dakle, sve ovo gore napisano je bilo planirano.... Ali evo, sada smo elaborirari i javno razliku između CFP i EF konfiguracija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam ti tip kod kod kojeg sigurnost nema alternativu. Spajanje nečeg u što nisam siguran baš i ne ide uz ove moje zvučnike koji koštaju kao nečija godišnja plaća.

Za sada sam prezadovoljan postignutim rezultatom. Očekivao sam puno više problema. Pojačalo je apsolutno stabilno. Svira evo već skoro tri dana, i to poprilično glasno. Naravno, svira na zvučnicima koje mogu lako prežaliti. U A sustav ide onog trenutka kada u njemu bude DC zaštita. Pravo biasiranje je rezervirano za ljeto. Tako je to uvijek kod mene. Bez žurbe. Jedan forumaš me nazvao poglavicom "onaj kojem sve radi" :buehehe:

Za sada mi pregaraju sam tvornički uređaji. Nažalost moram i njih imati. :cheers:

Hajde gledaj da ga zaštitiš do petog meseca, možda ne budu svi dani pogodni za plažu.. :cheers::rofl:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Kod D. Selfa postoji taj fetish CFP-a, meni licno je to najlosije zvuceci tranzistorski sklop.

Ni ja ne volim CFP izlazni stepen. Izlazni tranzistori rade u spoju sa zaj. emitorom, otpornik u kolu baze je obično velike otpornosti i nema mogućnost da inverzno polarizuje BE PN spoj kao što to može EF. Ovaj problem može biti naročito izražen kada je pojačavač u slewing-u (posebno kada se koriste tranzistori sa velikim Cob) gde se može javiti problem crossconduction-a, odnosno, istovremeno provode NPN i PNP izlazni tranzistori.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...