Jump to content

kako proracunati SSR?


stefaca

Preporučeni Komentari

imam par pitanja ako neko ima vremena da mi objasnjava. zelim da znam kako se racuna SSR i da mi objasni zasto je to nesto tako i kako je to kako. evo seme za pocetak i kraca objasnjenja sa moje strane. napon izlaza je 24Vdc a potrosac trosi recimo 25mA. zasto se uvek shunt racuna za vece struje? za nedaj boze da ima zastitu; ako je tako ajde da racunamo shunt na 50mA umesto 25mA. kako da znam koliko mi treba referentni napon na bazi trazistora; oko LED-a

post-102-126737760919_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 74
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Moj je problem sto ne pamtim skracenice i ne uspem uvek da uklavirim o cemu se radi.Q1 odnosno gornji tranzistor na slici radi kao strujni izvor. led dioda ima svoj referentni napon koji se krece oko 2V. Posto je napon na baza-emiter spoju takodje definisan i krece se oko 0.6V ostaje da ti na otporniku od 27 oma dolazi 1,4V i iz toga se izracuna struja strujnog izvora. Ako bi se desilo da kojim slucajem struja poraste preko definisane i pad napona na otporniku ce biti veci pa ce manje napona ostati za baza emiter spoj pa prema tome zatvaras tranzistor i smanjujes struju. tako ovaj sklop sam sebe regulise.Slicnma situacija je kod naponskog rehulatora. TL431 je podesivi zener. on radi na taj nacin da kada poraste napon preko 2,5V na njegovom adjust pinu on otvori prolaz izmedju anode i katode. Prakticno se ponasa kao tranzistor sa komparatorom. Tako otpornickom razdelom mozemo da mu podesimo napon koji ce regulisati i izracuinava se omovim zakonom za serijsku vezu otpornika gde je na donjom otporniku 2,5V a prema vrednosti gornjeg se izracuna napon. kada napon poraste preko podesenog, na adjust pinu se poveca napon na vise od 2,5V i TL431 provede, time spusti bazu shunt tranzistora i on pocne da provodi deo struje prema masi a time i pada napon na izlazu.Jel jasnije?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sad sam razumeo. idem nesto do grada pa posle cu da sracunam ja matematiku i posto ce to biti pogresno nadam se da ces me ispraviti. sracunacu onaj pocetni deo mojom matematikom koju ja razumem.e sad, od cega zavisi broj LED? vidim da neki nabudze po 10 komada a na ovoj semi je samo 1 LED

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ajdemo ovako posto je meni lakse da razumem. izlazni napon koji mi treba je 24V, stoga moram da imam 12 LED. to razumem. potrosac mi trosi 25mA ali ajde da sracunamo za 50mA da se ima za svaki slucaj :blush:.imam trafo od 24Vac i iza greca imam 24*1.42-1.2=32.88Vdc. posto mi je napon na referentnim LED 24V napon na otporniku R3 treba da bude za 0.6V manji od 24V odnosno 23.4V. omovim zakonom sledi da je R3=23.4/50mA odnosno 472oma. ali da li ja R3 racunam sa ovim naponom sa kojim sam ja sracunao ili onim koji sam ja doveo iz greca jer nemam pojma

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisi merio napon na ledu vec izmedju mase i led. Tu gresis. Moras meriti napon na led diodi i na osnovu toga racunati. Sto se tice drugogo dela gde hoces da dobijes 24V, posto 2,5V vec imas na adjust pinu, treba ti pomocu led dioda jos 22,5V. S tim sto ti u tom slucaju treba jedan otpor prema adjust pinu da ga ne sprzis ako ti poraste napon.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne razumete se jer pricate o razlicitim stvarima.Aco, u tvojoj semi za referentni napon regulatora nije odgovorna LED vec VR1 (verovatno TL431) a LED koju imas u semi je samo referenca za bazu Q1 koji je CCS i ta LED nema nikakve veze sa izlaznim naponom.Impuls je malo precenio tvoje razumevanje teme pa je poceo da ti objasnjava slucaj regulatora kada se niz LED koristi kao Vref shunt regulatora (sto nije slucaj u semi koju si postovao).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

duzan sam veliko izvinje jer nisam na semi oznacio VR. u pitanju sa originalne seme je bas TL431 regulator. idem nekako da instaliram circuitmaker pa da barem pustim simulaciju da vidim sta je uopste ovde sta na semi.PS.mucio sam se sa LTSpice-om ali nemam LT431 pa ne znam sta da radim

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nista ne simuliraj. kolo je jednostavno itreba da ga razumes ovako. Taj tvo regulator posmatraj kao dva odvojena sklopa gde je gornji tranzistor strujni izvor a donji naponski izvor.Gornjem tranzistoru podesis struju kao sto sam ti opisao u prvom delu gde izmeris napon na diodi, smanjis ga za napon baza-emiter spoja i treba da dobijes napon na otporniku od 27oma. Jednostavnije je da samo izmeris napon na 27 oma ali sam ti ovo govorio drugim redosledom da bi razumeo sustinu.Sad pokusaj da nam kazes kako se dobiju vrednosti za strujni izvor od 50mA? posle cemo preci na naponski deo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...potrosac trosi recimo 25mA. zasto se uvek shunt racuna za vece struje? ....

Ovo je takodje jedna od bitnih stvari koju Aca ne razume. Shunt, kao paralelni naponski regulator (regulacioni element je paralelno vezan potrosacu) mora da vuce isto struje koliko i potrosac (u idealnom slucaju) da bi valjano radio.Posto je vezan u paralelu sa potrosacem, CCS mora da isporuci duplo vise struje (moze i malo manje) od onoga sto je potrebno potrosacu.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

evo kako ja sve ovo razumem a vi me ispravite. pocinjem od skroz leve tacke i moje racunice. napon sekundara je 24V pa iza greca imam 32.88V. zelim da imam struju od 50mA i kroz CRC filter imam pad napona od 0.5V za otpornik od 10oma. ovako gledano na ulaz otpornika R3 imam napon od 32.38V. sa druge strane na ulaz u emitor odnosno na drugi kraj otpornika imam napon od 2V-Vbe a to je sve ukupno 1.4V. razlika potencijala na otporniku je 32.38V-1.4V=30.98V. sa ovim naponom o strujom od 50mA racunam da mi otpornik R3 ima vrednost 619.6oma. jel gresim?PS. da li neko ima knjigu sa postepenim racunanjem da sednem i naucim to. jednostavno zelim da naucim :blush::(;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tranzistor ti je obican prekidac kome naponom na bazi regulises protok struje kroz granu kolektor emiter. Ta struja ti je bitna i o njoj pricamo sve vreme.Posmatraj ga kao slavinu gde ti okretanjem slavine regulises protok kroz nju.Mozes ga posmatrati i kao kruparu gde sa onim zasunom regulises kojom brzinom ce prekrupa od kukuruza da izlazi napolje.Ili kao prozor kad hoces da provetris sobu, sto ga vise odvrnes, vecu ces promaju napraviti.Ili pritiskanjem papucice gasa na autu otvaras leptir i time tece vise benzina u motor i brze ide.Ili ides na Stein-ciklu nizbrdo i pritiskanjem kocnice reguises da li ces brze ici ili sporije.Sve su ti ovo primeri gde sa malim silama upravljas sa mnogo vecom. E tako radi tranzistor.Ne znam koji primer da navedem da ti bude razumljiv.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tranzistor ti je obican prekidac kome naponom na bazi regulises protok struje kroz granu kolektor emiter. Ta struja ti je bitna i o njoj pricamo sve vreme.

Posmatraj ga kao slavinu gde ti okretanjem slavine regulises protok kroz nju.

Mozes ga posmatrati i kao kruparu gde sa onim zasunom regulises kojom brzinom ce prekrupa od kukuruza da izlazi napolje.

...

:blush:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

razumem to ali ajde sad; citam postove i kontam. ako zelim da izguram 25mA na izlazu moram i regulatoru da dam 25mA. dakle, ako tako razmisljam delim struje u gornjem cvoru? 25mA da udje i tranzistor i isto toliko za u gornji otpornik? i opet, da me hebes ne kontam vise nista na ulazu. jel napon na ulazu od CRC uopste utice na racunicu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

http://en.wikipedia.org/wiki/Current_sourceda ne bude da sam lenj. citam ovo i dole ima "Simple transistor current source with LED" i to je bas ta sema ali ne znam koje vise struje gde idu niti sta gde vise izlazi

U principu je sve objasnjeno tu, imas i formule kako se racuna...Struja od tog izvora Vs ide kroz R1 i kolektor tranzistora. Sa drugog kraja R1 struja ide prema bazi tranzistora i prema led diodi. Kroz Led diodu treba propustiti oko 3 do 5mA i tada se na led diodi stvara pad napona od oko 2V( zelena led dioda). R1 racunas upravo po onoj forumuli koja je data tamo, Vs ti je napon napajanja Vd tije pad napona na diodi, Id ti je struja kroz led diodu, Ib ti je bazna struja a K je koeficijent(1.2 do 2). Imas tamo gore kako se racuna Ib.Dakle primera radi imas napajanje od 10V, R1 racunas kao R1=(10V-2V)/(5mA+2*Ib)Struja Ib zavisi od struje potrosaca i od pojacanja tranzistora, ako je pojacanje primera radi hfe=200 i struja potrosaca 50mA, struja baze se racuna kao Ib=50mA/200 i to je 0.25mA. Dakle sada je R1=8V/(5mA+0.5mA)=8V/5.5mA=1454omaRekli smo da kroz potrosac tece 50mA pa treba izracunati R2. Na bazi tranzistora imas 2V(napon led diode), ako ides drugim putem, 2V postoji izmedju baze-emitora i otpornika R2. Znamo da je napon baza-emitor tranzistora oko 0.7V pa R2 mozemo lako izracunati, dakle kada od tih 2V oduzmemo 0.7V na otporniku R2 imamo napon od 1.3V. R2 racunamo kao 1.3V/50mA=26omaNadam se da negde nesto nisam pogresio, pisao sam na brzinu...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

razumem to ali ajde sad; citam postove i kontam. ako zelim da izguram 25mA na izlazu moram i regulatoru da dam 25mA. dakle, ako tako razmisljam delim struje u gornjem cvoru? 25mA da udje i tranzistor i isto toliko za u gornji otpornik? i opet, da me hebes ne kontam vise nista na ulazu. jel napon na ulazu od CRC uopste utice na racunicu?

Ako ti recimo predpojacalo trosi 25mA struje, ti treba kroz CCS(Constant Current Source) da propustis 50mA, 25mA ce ici u preamp a drugih 25mA ce teci kroz shunt, ukupno 50mA.Ono sto ti gledas na semi na wikipediji je samo izvor konstantne struje(CCS) i kroz njega treba da tece 50mA da bi 25mA otislo u preamp a drugih 25mA u shunt.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

tom matematikom idem da je ulazni onaj otpornik jednak 2V na LED i 0.6 napon Vbe podeljen sa 50mA potrosaca i imam otpornik od 28oma.otpornik na bazi tranzistora BD140 koji ima hfe=250: Ib=50mA/250=0.2mA; R=24V-2V/(5mA+0.4mA)=4074omaPS.razumem zasto racunam za duplo vecu struju. sipi je napisao da je to paralelni regulator i koliko vuce potrosac toliko ce otici i u regulator. da li je sigurnije da mu se da malo vise u racunici? recimo 60-70mA?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...