Jump to content

Objasnjenje snimka zvucnika


micro

Preporučeni Komentari

Radi se o prepravci postojecih kutija , ubacen Dayton audio RS225P-8A i scan speak 2905-9300 kalotni visokotonac.

Ukratko, bas refleks kutija , visina 985mm , sirina 255 i dubina 345mm, bas refleks rupa nazad.

skretnica

skretnica2.png

Graf sniman 3 puta , oba drajvera ukljucena , visoki  i niski i onda spojeno sa artom, visina mik 80 cm i daljine oko 80cm od kutije snimak gejtovan.

basrefleks-3kriv.png

visoki okrenut polaritet , snimak isto gejtovan

zvucnik-invertovanvisoki.png

Sad ono za sto nemam neko logicno objasnjenje kad se snima na vecoj udaljenosti , 2m ili recimo dolje snimak na 2,5m udaljenosti gejtovan , pojavljuje se drugi dip , zasto

drugi-zvucnik-rez-250cm.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 8
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Teško je reći, uradi i snimak faza zajedno sa odzivima. Možeš to da uradiš u REV-u. Drugo, za 2.5 metara udaljenosti, da li si podešavao novu vrednost za gate, jer nije isto vreme koje zvuk putuje do mikrofona. Odsustvo detalja na poslednjem grafikonu ukazuje da je gate možda premali? A kakvo je ungated merenje sa te daljine, pretpostavljam da je mnogo haotično pa ne  može ništa korisno da se pročita sa grafikona?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Probao sam vise skretnica i ovo je cini mi se najbolje, skretnica na ss9300 je u biti kopija iz ariel kutije(prije diy projekt). 

Da li je moguce da je uzrok tome takozvani "cone brakup"  papirne membrane na RS225P , dolje snimak istog u toj kutiji , na 2,5kHz

RS225-P-8-A.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da gate je malo skracen , ali ta "anomalija" se javlja i na manjim udaljenostima, postoji najava i na grafu sniman na 80cm daleko , ali samo sa okrenutim polaritetom na visokom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, uzrok ovakvog grafikona sa većim gateom je sumiranje talasa koji se odbijaju od zidova i glavnog talasa. Ali ne vidim ništa problematično na ovom grafikonu na tih 2.6 kHz. Mada, iskreno, ne vidi se ni ono što treba da se vidi, dip na 1.7 kHz od skretnice.

Breakup bass-a je na 3-4 kHz tako da mislim da ne utiče ni u kom slučaju. Evo ovde test te bass jedinice:

HIFICOMPASS.COM

The THD measurements at distance of 315 mm and voltage levels from 2.83 Volt to 16 Volt were carried out with High Pass Filter "on" (2nd order Butterworth type, 50 Hz cutoff, HPF2-50) The speaker

Inače, zanimljiva ideja da se radi dvosistemac sa 8" bass-om. Mislim da si odabrao pravu frekvenciju sečenja. Na žalost, za neki high end zvuk, gotovo ni jedna 8" nema motor koji je prilagođen da svira dobro u srednjem opsegu, obično su svi prilagodjeni za bass ispod 200 Hz. A što se tiče visokotonca, ne znam kako taj konkretni radi na tako niskoj skretnici, ali veliki broj SS visokotonaca može bez problema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je bilo da se spasi dobra stolarija , vidim i ja da od toga nema nista , sastavio jednu malu kutiju za FR135 , TL po MJK proracunu , ta mala kutija u dosta tome svira bolje od ovog dvosistemaca , pogotovo iako je malecki drajver karakter basa je sasvim iz druge dimenzije u odnosu na ovaj boomy bas.

 

Rez se vidi na istom snimku ali ako se gate smanji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...