Jump to content

Omnitronic Tuna-Net tuner


LightMatic

Preporučeni Komentari

Dobra večer narode, nisam vas gnjavio neko vrijeme paaaa rekoh da se ne naviknete....:hihihihi:. Da se uozbiljim, u naslovu navedeni uređaj (

WWW.PROMIN.HR

19" Internet radio with DAB+ and FM tuner, Bluetooth and UPnP/DLNA support. Access to thousands of radio stations worldwide. Network connection via WLAN or LAN jack

) posjedujem 3-4 godine, nabavljen je zbog obilja radio stanica koje se nude putem interneta a i zbog toga da ukućani ne čeprkaju po ostalim izvorima zvuka. U zadnjih par dana, kad se vratim sa posla, nije mi se dalo da sređujem muziku na PC-ju pa sam prebirao radio stanice. E, da pređem na problem, ovaj tuner ima mogućnost regulacije glasnoće (software-ski) koji je namješten na prvi podiok od nule, ako pokušam pojačati na drugi javlja se neugodna distorzija u zvuku. Od kad je nabavljen ovaj tuner, ovo je možda 3 put da ga ja lično koristim zato nisam na ovo ni obraćao pažnju, a i regulacija glasnoće je uvijek kontrolisana na predpojačalu. Prvo sam pomislio da sam zaje**o ulaze na Iron-u, ali sa PC-ija je i dalje zvuk normalan pa sam Iron-a zamjenio sa EC-3 p.p. i primjetio sam da je na EC-3 distorzija izraženija i čuje se i na prvom podioku regulacije glasnoće na tuneru. Ovo je, pretpostavljam, zbog toga što EC-3 ima veće pojačanje (gain) od Iron-a. Zanima me može li se "prepraviti" izlazni dio na ovom tuneru, tj. da mu smanjim gain? Istekla mu je garancija, pa ga mogu "raskupusati":Viannen_loungelizard:. Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima i uloženom trudu :cheers:.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tražio sam šemu, bezuspješno. Firmware je najnoviji, automatski se obnavlja. Mislio sam ga ponijeti na posao i tamo analizirati, slikati, itd., samo sam se htio prije sa vama posavjetovati. Meni najviše liči na nabrijan gain u izlaznom dijelu, ponavljam, to je moje mišljenje i nije mjerodavno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, tuner proslijeđuje blago distorziran zvuk na p.p., bio to Iron ili EC-3. Sumnja na prevelik gain iz tunera se razvila pri upoređivanju zvuka sa istog i PC-ja ili gramofona (doduše gramofon ne može na Iron-a jer on nema MM prilagođenje). Zvuk sa tunera je prilično jači nego sa ostalih izvora, a zvuk sa PC-ja (foobar, asio, nema kontrolu glasnoće) i gramofona je normalan, bez distorzije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

35 minutes ago, LightMatic said:

Sumnja na prevelik gain iz tunera

prevelik signal, ne gain

ene, pojasni podesavanje glasnoce na samom tuneru; min je koja cifra, max je koja cifra, ima li default i pamti li zadnje podeseno

ima li cifra glasnoce gde je zvuk bez izoblicenja, i ako ima - koliko je to glasno u odnosu na ostale izvore

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U pravu si, oprosti na mojoj ignoranciji:sorry:. Na tuneru ima skala, počinje sa 0 (bez zvuka) prvi slijedeći je 1, na Ironu se može slušati, kad pojačam na 2 već se osjeti neugodan zvuk. Kad probam sa EC-3, već se na "kecu" čuje neugodni zvuk koji se na Iron-u pojavljuje sa 2. Pamti postavljeno (koristi se na 1), max. je 24. Glasnije je od drugih izvora odprilike 2dB. Ova razlika između predpojačala se osjeti i sa drugim izvorima (pretpostavljam da EC-3 ima veće pojačanje od Iron-a) ali nema nikakvih primjesa u zvuku kao sa tunera. Da napomenem još, nema razlike slušaju li se radio stanice sa FM-a ili sa interneta.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baš maloprije gledam izbliza (ovaj uređaj ima display sa Nokie 3310 :hihihihi:) i znak iznad skale za glasnoću je znak za slušalice????? Nije moguće da su linijski izlazi i izlaz za slušalice povezani paralelno?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. Ja nešto rekoh da ću uraditi, pa nikako.... Uglavnom, od ponedjeljka se zaje**jem sa bolesničkim krevetima na poslu, naša diiiivna uprava se (napokon) sjetila da malo obnovi inventar pa sam naj**ao k'o vo u kupusu, što sa sređivanjem starih kreveta koji se trebaju rasporediti po odjelima koji nisu bili te sreće da se obnove, što sa novim krevetima koji su najblaže rečeno u rangu dječijih igrački. Ali to ionako nije tema ove emisije (što bi Nadrealisti rekli). Eh, danas pred kraj radnog vremena sam otvorio tuner i mogu samo reći da me je stid postavljati slike, kako ovo unutra izgleda. Sklopio sam ga i ponio u stan jer mi je palo na pamet da probam spojiti tuner na AYA-u putem coax kabela (AYA ima SPDIF BNC i USB ulaze). I, zamislite, distorzija u zvuku je nestala ali i dalje imam problem sa pojačanjem koje je (čini mi se...) sada još izraženie nego dok je bio spojen analognim putem na predpojačalo/la. Opet je isto sa predpojačalima, EC-3 je već na trećem podioku (od 64) a Iron na šestom (od 24 sa namještenim gain-om na 8dB) toliko glasan da treba povisiti ton u razgovoru. Za ilustraciju, sa PC je za ovu količinu glasnoće potrebno pojačati EC-3 na sedmi a Iron-a na 11-ti. Mislim da bih trebao i EC-3 "saulisati" nekako što se tiče pojačanja, vjerovatno je jače jer je pravljeno prije 30-ak godina a tadašnji izvori zvuka su imali nižu voltažu na izlazima, ovo je samo moja pretpostavka (a svi dobro znamo šta ona znači:Viannen_loungelizard:), dok je Iron iz "sadašnjosti".

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije problem, vratiti ću Iron-a na 0dB, ali Iron nije problem ni sa 8 a ni sa 0dB. Trebati će naći neki način za atenuaciju tunera a i EC-3 treba prilagoditi Iron-u što se tiče pojačanja. Sve se meni čini da će ti i EC-3 postati pacijent:Viannen_loungelizard: u budućnosti, naravno ako te uspijem umoliti da ga primiš na pregled, nakon mojih prepravki. Šta ću ti ja, znaš onu starinsku, ko sa djecom spava.....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hiraga je na "klocnama" jer su trafoji skinuti, čekaju "vremena" da se premotaju ili da se naprave novi. Kao izlazno pojačalo koristim EC AW 75 ili kumov Mozart prepravljen u Stasis. Slušanje muzike je normalno sa PC-ija sa bilo kojom kombinacijom (PC>AYA>EC-3/Iron>EC AW75/Mozart-Stasis), gramofon isto normalno zvuči, (samo što gram. ne mogu koristiti sa Iron-om jer nema MM pp). Žao mi je ovaj tuner prodavati zbog kućne čeljadi (izuzetno je agilan, brzo učitava stanice itd.) a ako misliš i na prodaju Electrocompaniet EC-3 i AW75 nešto mi se ne rastaje od njih (ne daj Bože potrebe), već sam pisao da imaju nešto u zvuku što me je "privuklo" i prvi put kad sam ih slušao, jednostavno imaju "nešto" što prije nisam čuo od uređaja koje sam posjedovao. Ne kažem da su bolji od Hirage, Stasis-a itd. jer nisu samo ima nešto zvućno u što sam se zaljubio od prvog slušanja. Čak je i moj kum primjetio da ima nešto posebno u zvuku prvi put kad je došao na slušanje nakon što sam ih kupio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moj dragi brate, i ja sa svojim propuhom u glavi mislim da preko istog DAC-a različiti uređaji (kod mene su tuner i PC) trebaju imati isti nivo ali ne u mom slučaju, ovdje tuner ubi zvukom dok je PC OK. Negdje sam na netu naletio na objašnjenje (nije za moj tuner nego za neki player) nekog stručnjaka da se pojačanje "nabrije" u programu pisanom za procesor itd. pa možda su mogli i da ostave mogućnost da to korisnik može po sebi naštelovati u menu-u.....

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne. Reg. glasnoće na tuneru je efektivna kad je tuner spojen analognim putem direktno u predpojačalo (tuner na EC-3 ili bilo koji ulaz na Iron-u) i vjerovatno na izlazu za slušalice (nemam slušalice pa nemogu da potvrdim, a nije ni bitno) jer na display-u je znak za slušalice iznad skale za prikaz reg. glas.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...