Jump to content

Treba mi neki EQ / KEF 107 / KUBE


SHAVIJA

Preporučeni Komentari

Poz drustvo vidim jos mrdate :D ,

Silom prilika trebalo bi da ubacim EQ u sistem jer ovi zvuccnici koje imam su projektovani s istom u vidu i kao deo skretnice?! U pitanju je KEF 107, al istu boljku dele i 105, 103 102... svi dolaze sa tim KUBE ekvilajzerom koji pre ili posle preampa namesta krivu prema sobi ili zelji, tako da s istom imam 20hz ako soba dozvoli a bez istog samo 50hz na sta je kutija sama nasvirana, sto je malo bedak jer sam mogao i sa monitorima da prodjem ako sam hteo 50 kurZa.

Problem je sto nisam dobio KUBE sa kutijom i sad mora da jurim insti ili neki slican EQ. Posto slabo izlazi za prodaju i posto slabo ko ima ove kutije jedina 2 saveta koja sam dobio su neki miniDSP (i koji?) ili DEXEQ. 

Posto silom prilika moram da ga koristim iako ga uopste ne mirisem jel imate neki savet sta da gledam i na sta da obratim paznju, posto to sve kolko kontam radi real time adc/dac konverziju pa je pozeljno sto manje gresaka koje su neizbezne s obzirom na koji deo spektra EQ-uje. Nesto drugo sto videh su MagicFlute koji pasivno rade EQ ali toga vise nema od 90ih :)

DAC i preamp su nebalansirani za sada a amp je rca/bal

Elem nadam se da ste svi dobro i da cete uz mirne demonstracije , konacno , posle 20 godina skinuti ZenModa sa fotelje. Sad je trenutak !

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 48
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

razne verzije imaju razne I/O , sto analogne sto digitalne. Jel bolje da sve bude u digitalnom domenu ili kao sto je KEF uradio u analognom?

Recimo: 

USB (ili stream) ==> miniDSP DIGITAL IN/OUT ==>DAC IN ==> AMP

ili

USB ==> DAC IN ==> miniDSP ANALOG IN/OUT ==> AMP 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo prvo ti je mnogo bolje.

Ono drugo nikako ne preporučujem, jer mini DSP sa analognim ulazima i izlazima ima AD pa DA konverziju, i to sve onako skromno. A već soi odradio D/A u DAC. To je za igranje sa jeftinim zvučnicima sasvim dobro, a ti si ipak u višoj klasi.

Druga varijanta je da napraviš neki analogni sklop, ekvilajzer ili tonsku kontrolu, da doda šta fali, što ne verujem da će baš puno valjati kao ni taj KUBE. I trebaće puno merenja da se to odradi. Osim toga hod bas drivera će ići u beskonačnost ako juriš 20Hz, a sa tim eto i izobličenja.

Treća (i najbolja) je da ostaviš to sve kako jeste i kupiš aktivni SUB.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slazem se sa kolegom Nixiem, najbolje zadnja varijanta ili da cekas da naleti neki Kube 107 na oglasima.

Evo ovde imas malo merenja i dosta informacija:

WWW.ALLEGROSOUND.COM

audio sales service rentals tubes allegrosound

A evo i seme za Kube 107

 

hfe_kef_kube_107_schematic_low_res.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

ovde mozes da procitas i post o samoj skretnici od AndrewJ koji je radio tada u KEF-u

WWW.DIYAUDIO.COM

Hi. A crossover instead of the Kube? Hmm. I have a pair of KEF 107 - driven by the danish LA Audio mono tube amps. I am not quite happy with the Kube though, muds up the perspective and sound, so...

Next, the KUBE itself.
Yes, the system was designed with the KUBE as an integral part of the overall bass alignement. You will definitely get an odd bass response if you don't use it.
Yes it is full of opamps, and I know that these don't measure up to modern types.
If you are into doing so much modifications, the best route would be to convert the system to bi-amplification and then insert the KUBE only in the bass amplifier chain. This would avoid any of the concerns of the sound of the KUBE throughout the mid and treble at least.
Unfortunately I don't have samples of these KUBES any longer, otherwise I would measure them and offer a suggestion of how to build a better version.
 

Izmenjeno od neskor
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

KEF je napravio brljotinu sa KUBE, sećam se kad je to izašlo kao neviđeno dostignuće. Dok se nije ispostavilo da nije baš dobro za ostatak spektra. Ne znam šta su očekivali da će se desiti sa milion OPA na red.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

Gde jos sad da jurim aktivni sub ubijate me... 

Znam da nije najbolje resenje s jedne strane ali s druge nijedan 107 koji sam video po netu nije bez neke lude amplifikacije i ljudi su generalni prezadovoljni cak i sa KUBE u sistemu. Neskore , gde si druze, vidim da nije to sjajno, tj znam.

Aj da kazemo da za razvoj basa od 20hz treba dosata prostora, pozaboravljah brojke, za sobu od 3.5x6 sta je realno ocekivati? 30 40 50 hz? Kad sam imao sub i u toj maloj sobi to je islo dosta duboko ali ko zna dokle.

Iskreno , covek od koga sam ih uzeo je ulozio u njih 1300eur, stavio Raal /Solen/Jupiter/Kimber i to mu je sve odradio Aca , i to je jedan od starijih poznatih audiofila kome su to bile licne kutije posle kojih je uzeo Kensington. On je bio srecan a verujem da cu biti i ja, samo razlika izmedju generacija je u kolicini basa jbg :D.

Neskic, jel ziv direktno grejani ili si ga se resio? :( Bio sam zauzet .

Nixie hvala takodje

PS: mislim da konverzija u biamp/wire nije jednostavna kao npr odvajanje gornje i donje skretnice (ima 2) niti znam ko bi to radio. U slucaju da je tako jednostavno isao bih na tu varijantu , tj da ne kosta puno. Room response ima na stereophile recenziji 107ice i nazalost pada ispod 50hz bez kube. Imam i Linn sare koje idu do 50hz tako da znam da mi treba jos ;)

Izmenjeno od SHAVIJA
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa mislio sam ako je digital way to go , da probam skroz digitalni miniDSP... USB IN /SPDIF OUT do DACa . Kako mislis nista od USB? USb mi je Nesko ,hvala mu , instalirao u DAC. Adrueno mislim

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam znao šta imaš, onda na SPDIF staviš MINI DSP, pa šta ti bog da. :laugh1:

Ja na DAC imam istu opciju, znači SPDIF Out sa USB kartice mogu da povežem na SPDIF In od DAC-a i na tu vezu može da se ubaci DSP. Inače u regularnom modu I2S sa USB kartice ide na DAC direktno, a SPDIF ulaz se koristi za DVD (CD) transport.

Evo baš juče sam tako povezao neki mali DAC sa PCM56 da probam. Oba DAC-a su radila istovremeni na jednu USB karticu, jedan na I2S drugi na SPDIF izlaz kartice, pa analogni izlaza oba dačića udenuti u preamp i onda testiranje.  Šta bi inače radio popodne i uveče.

PCM56.jpg

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je ovaj. Samo ima da se nađe i sa free shipping. Izuzetno dobar DAC (44.1 i 48kHz 16bit) prema ceni, mekan, lep zvuk, bešuman, lampe ne trebaju za njega. :rasta:

WWW.EBAY.COM

PCM56 decoder DAC. - 1 x DAC Decoder. - It is assembled. Usually it cost about 35USD-50USD.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

Dacica :D e nasmeja me

Pogresih mislio sam da ima digiOUT nekog tipa al jok ima samo spdif /coax/usb ulaze. Znaci nema izlaza jbg.

Zato sam mislio USB ili SPDIF u miniDSP , pa odatle OPET digi out SPDIF u DAC ... i odatle analogno. MAkes sense? sta si ti mislio ? lol ? 

jebo ga Rambo Amadeus kad spomenu digitalno -analogni konverterov ;)

 

@neskor sto se tice miniDSP i znanja , nista to nije pretesko ....meris pa podesis i tako X puta . ne pricamo o aktivnim kutijama jel? ;)

Izmenjeno od SHAVIJA
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, ta spravica nema SPDIF izlaz. Sad je pitanje koliko se isplati uzimati novi USB/SPDIF modul da bi se povezao digitalni MINI DSP? To bi praktično bio kompletno nov uređaj sa jednim USB ulazom i četiri SPDIF izlaza. Mislim može i tako samo ima posla, kutija, napajanje za oba uređaja ...

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

brate prekjuce sam ih konacno dogurao kuci i sad cu da kupujem nove...ccc.  Jos da izdrzim do Juna nekako i onda prvo slusanje konacno...posle 6 god kupovanja uredjaja na slepo :) 

Nixie, ne treba mi spdif izlaz iz DACa .

Jos jednom :) .... strimer(kompjuter,standalone sprava, DVD plejer) ubodem u miniDSP spdif i odatle posle EQinga isti spdif u DAC

Neskic , os se menjas N 105mm 1.4 za onu spravu? Razmisljam da batalim fotografiju

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...