Jump to content
kan042

PGA2311 - preamp

Preporučeni Komentari

Najavljeno u temi "Čime se zanimam" a sad urađeno i nešto konkretno.

Digitalni potenciometri se baš i ne cijene kod audiofila i neću ni pokušavati da promoviram njihovu upotrebu. Mislim da imaju svoje mjesto a ima i gorih i boljih stvari. Posjedujem i PGA2311 i PGA2310 pa zašto ih ne iskoristiti. Težište mog interesovanja je ionako na upotrebi Arduino platforme za kontrolu audio uređaja. Jeftina, dobavljiva, otvorena platforma, laka za učenje i sa jako dobrom podrškom. Sa malim izmjenama može se upotrijebiti motorizirani potenciometar umjesto digitalnog ili rotacioni preklopnik umjesto tastera. Neki bi stavili soft-start ili neku zaštitu. Svako prema svojim potrebama i sklonostimaa sa Arduinom može to lako ostvariti. Uz primjedbe i savjete stručnijih i iskusnijih kolega, nadam napraviti, bar neloše pretpojačalo.  Možda još nekome bude interesantno kao ideja ili iskoristi makar dio, ovoga.

Evo sad šta sam zamislio i šta radim.

Najprije sam htio sve uraditi na jednoj ili 2 pločice ali sam odustao i zbog veličine i složenosti. Kad bih i uspio sve složiti na pločicu kako napraviti pločicu te veličine? Na kraju sam se odlučio da sve razdijelim na sklopove koji se na kraju krajeva mogu upotrijebiti svaki posebno u nekom drugom uređaju a zgodni su za testiranje.

 

CB_sch.png

CB_brd.png

Odabrao sam Arduino Nano, zbog veličine a za programiranje je potreban samo USB kablić i program Arduino. Dosta toga sam natrpao ali ostalo je još par slobodnih pinova da se iskoriste. LCD ide preko I2C a tasteri preko ADC kako bi doteklo raspoloživih pinova na Arduinu. LCD radi preko posebnog I2C modula koji se lako montira na sam displej. Predvidio sam 4 ulaza i klasični Mute sa relejom a preostale pinove na ULN2003 ostavio za pogon motorpota. ULN sam stavio jer mislim da je tako lakše upravljati selektorom i LED za indikaciju pa i sa motorpotom. Na pločici sa potom je potrebno dodati još par tranzistora i nekoliko pasivnih dijelova te umjesto koda za PGA staviti kod za upravljanje potenciometra. Ja sam predvidio konektore za spajanje sklopova a mogu se polemiti žice. Za ovakvo pokretanje motora pin za masu nije potreban i može se izostaviti.

Ovako izgleda dodatni sklop za motorpot

MotorPot_sch.png

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Za upravljanje čipom zam izabrao rotacioni enkoder sa prekidačem. Prekidač se može upotrijebiti za prebacivanje u mod uređivanja postavki. Izbor ulaza je preko tastera kao i Mute funkcija. Na LCD-u (2X16 Ch) se prikazuje izabrani ulaz, jačina u decibelima te traka za vizuelnu orjentaciju jačine. Sve ove funkcije su moguće i preko daljinskog upravljača. Iznad svakog tastera je predviđena LED.

 

FP_sch.png

 

Daljinski je kupljen na eBay i sa NEC protokolom je pa treba to imati u vidu kod programiranja.

s-l1600.jpg

http://www.ebay.com/itm/HX1838-VS1838-Infrared-IR-Wireless-Remote-Control-Module-Arduino-Kits-/131754448852?hash=item1ead2d57d4

 

Uz daljinski dođe i senzor ali ja sam zbog montaže stavio drugi. LED na ulazima su neke 3mm plave i vade oči čak i sa ovim 10K otporima.

 

FP_brd.png

 

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Pločica sa činčevima i relejima.

Sel_sch.png

Sel_brd.png

Sel_brd_gp.png

 

Neaktivni ulazi idu na masu preko otpornika 2K2 a izlaz preko otpornika 330R kod uključene Mute funkcije. Iskreno vrijednosti otpornika sam stavio odokativno ali nadam se da nisu kritične. Releji su Takamisava RY5W-K. Činčevi su za montažu na pcb jer i njih imam. Možda kasnije stavim kvalitetnije za montažu na zadnju ploču. Pločicu sam napravio (kao i većinu) dvoslojnu. Nedostatak metaliziranih rupa sam nadoknadio sa padovima s obje strane te polemljenom žicom na oba kraja. Kratkospojnici ispod releja su zbog debljine na samoj pločici a lem ako je debeo treba malo zbrusiti da ne smeta montaži releja.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

PGA čip i buffer

Većina gotovih sklopova za regulaciju jačine sa PGA231X čipovima uopšte nema bafer na ulazu. Preporuka je staviti ga na ulaz a našao sam neke primjere gdje je bafer stavljen i na izlaz. Gotovi sklopovi na internetu su bez bafera. Ja sam na kraju stavio oba ali skroz pojednostavljeno. Sad kad je izdvojeno na posebnu pločicu lako je raditi izmjene. Ako sve drugo bude OK s ovim se mogu kasnije pozabaviti.

PGA_sch.png

PGA_brd.png

PGA_brd_gp.png

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Imaš li spoj digitalne i analogne mase? Izvodi se u jednoj jedinoj tački u celom sistemu...

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Alex. Tek kad si napomenuo sam se sjetio da sam to gledao u datasheet-u i nekim shemama. Nisam uspio skontati gdje bi to bilo najbolje uraditi pa sam tako to skroz smetnuo i trenutno nemam nigdje spojene mase. Najjednostavnije mi je staviti 0R SMD otpornik između dva poligona mase na šta me asocira i shema u datasheet-u. Jel to OK?

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Naravno. Onaj moj sa PGA (što ga pravim 10 godina) ima džamper na tom mestu, tipa ako hoćeš negde drugde izbaciš ga.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Problem sa NE5532. Nakon nekog vremena se izobliči zvuk. Napajanje +/-5V je donja granica za NE5534, možda zato. Stavio OPA1642 sve OK.

Mase sam, za probu, spojio džamperom i ne vidim razliku sa spojenim i nespojenim masama.

pga.jpg

pga1.jpg

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Napokon, tek treći put, upotrebljiva pločica. Bez veze je još malo nagrdio bušenjem, rezanjem i turpijanjem :frusty:.

Nadao sam se nekom komentaru oko otpornika ka masi jer sam vrijednosti onako odokativno stavio a čini mi se da sam viđao manje vrijednosti u ovakvim sklopovima. Ne mogu puno pogriješiti ali ako ko zna optimalne vrijednosti radije bih odmah tako stavio.

 

sel.jpg

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah

  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu

×
×
  • Kreiraj novo...