Jump to content

ECC88 preamp sa ebay-s


zbotic

Preporučeni Komentari

Nastavak ove priče.

 

Da mi kutija sa katodnim sljedilom ala Klimo ne stoji poluprazna naručio mu partnera u obliku MM RIAA pretpojačala ala EAR. Cijevi su ECC83 koje još trebam nabaviti.

Zapravo se radi o sređenoj varijanti originala sa poboljšanim napajanjem i ovog puta sa sređenom problematikom koja je slična onoj u prethodnom primjeru. Kinez je ovaj put napravio isto ono što smo Zen i ja napravili kod linijskog pretpojačala.

 

Evo slične sheme sa interneta s time da je napajanje vrlo slično onome koje je bilo u linijskom pretpojačalu iz prethodnih postova. Grijači spojeni paralelno....

 

post-26-0-07192500-1432027020_thumb.jpg

 

post-26-0-65711500-1432027035_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 50
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

na semi su grejaci spojeni redno.

 

ja to izbegavam kad god mogu.

 

:drinking-2:

 

I ja sam iz nekog razloga uvek gledao da ako ikako mogu, uvek stavljam nezavisno grejanje (paralelno ili čak potpuno nezavisno) mada i redno povezani grejači imaju svojih prednosti. Na primer, ako se radi stabilizacija napona grejanja, više paralelno vezanih lampi zahtevnija je solucija (u današnje vreme može biti nezanimljivo iz tog ugla), redno vezane žarne niti praktično zahtevaju samo povećavanje napona a istu struju... Ako se kojim slučajem neka od žarnih niti odluči crći, onda je situacija malo mračna jer se sve redno uvezane lampe automatski izbacuju iz stroja i ostaju bez grejanja a anodni napon nastavlja da teče i dere hladnom emisijom po katodi preostalih lampi - ovoj što joj grejna nit crkla ionako svejedno.... To nije tako strašno ako si blizu uređaja pa isti naprasno utihne, obično se odmah reaguje tako što se uređaj gasi, ali ako nema nikoga u blizini da konstatuje situaciju, može da prođe dosta vremena...

Kad se sve sabere i oduzme, na kraju dana mu dođe svejedno ako su lampe ispravne i napon te struja adekvatni... Ni jedna od varijanti zapravo nije posebno bolja ili lošija. Što bi rekli, isti đavo... Ako se koristi fiksni stabilizator napicanjen na recimo 6.3V, a lampa ima dve triode gde svaka troši cca 300mA pa tri balona, onda počinje problem sa klasičnim i nadasve jeftinim i dostupnim fiksnim stabilizatorima 78xx serije, onda je bolje vezati po dve triode redno i grejati na 12.6V jer onda dolazimo na zbir od 900mA naspram 1800mA što je malo puno - računica naravno važi za ECC83 i slične koje se imaju po dva grejača redno vezana (@izvodi 4 i 5 i srednji izvod @ nogica 9)

 

ECC83_base_diagram.jpg

 

U konkretnoj šemi nema stabilizacije pa je priča o stabilizatorima izlišna... Ali spomenuh za svaki slučaj. Iz nekog razloga, volim da za male lampe napon grejanja stabilizujem

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 nema dodirnih tacaka sa ff(4,5) kod ECC88

 

 

Naravno da nema, zato sam i spominjao samo ECC83 (koja jeste deo predmetne konstrukcije a trebala bi biti deo nastavka priče a vezano za post #45 u ovoj temi)

Kada sam rekao slične, mislio sam na ECC81 i ECC82 koje imaju identičan pinout, pa se, bar što se rasporeda veza između pinova i iznutrica mogu međusobno menjati u određenim sklopovima (npr SRPP u linijskom preampu ili cathode follower dozvoljava menjanje gore navedenih, a bez očigledno štetnih posledica ili opasnosti u vidu pucanja, paljevine ili slično) Postoje razlozi zašto to ne treba raditi, ali ako se to i učini, ne može da dođe do velikih problema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...