Jump to content

Da li je ovo primenljivo na Fullrange zvucnike


Okibokis

Preporučeni Komentari

Slucajno sam pogledao ovaj klip,pa me je zainteresovalo da li moze da se izbusi rupica na sredini membrane i tako dobijem vise visokih tonova,jer se deo gornjeg spektra uvek gubi stavljanjem zvucnika u kabinet.Ako ima smisla voleo bih da neko da strucno misljenje,da ne busim dzabe.Inace imam sirokopojasni zvucnik od 6.5 inca sa sesiricem,i on fabricki nema rupicu na sredini,a Fostex fe 164 koji sam imao ranije , ima.Pa sam u nedoumici cemu sluzi ta rupica.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 8
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Postovane slike

Izmedju kalote zvucnika i zida magnetnog kola postoji prostor koji je popunjen vazduhom. Pri radu membarne isti se sabija i stvara se pritisak koji negativno utice na rad. Da bi se to resilo nekada se busila rupa napred specijalno kod Alnico magneta posto je bilo skupo busiti iste (informacija od Billa iz GPA). Takodje su nekada stavljane tekstilne kalote koje su bile propustljive. Danas se to resava rupom koja je najcesce izbusena kroz centralni deo magnetnog kola ili cak se taj vazduh provlaci kroz kanale oko kalema za forsirano hladenje specijalno kod PA sprava.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sam dustcap utice na odziv u gornjem spektru drivera kao sto si rekao. Istina za male jedinice to mozda i nije vazno ali za velike se pokazalo da pogotovo kada se sviraju jako niske ucestanosti pri malo vecim pomerajima ta rupa pravi problem jer se cuje isticanje vazduha kroz nju. Zato se taj princip skoro i ne koristi kod PA vec se pukne malo vise para i napravi rear vented sistem. Sam GPA je kod novih jedinica izbacio tu rupu sa kalote osim na Alnico modelima iz navedenih razloga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znas kako , ja nisam eksperimentisao sa uticajem na karakter zvuka ja sam objasnio zasto se to koristi sa tehnicke strane. U svakom slucaju vented sistem ima kada se ta rupica koristi pozitivan uticaj na linearnost i smanjenje izoblicenja samog drivera. Kod rear vented sistema on se dodatno koristi i za forsirano hladjenje kalema. Ako neko ima neka iskustva neka ista podeli sa nama. Mislim da je odluka na kraju samo na tebi, sto bi se reklo ko ne rizikuje taj ne dobija :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na informacijama,znam da se stariji tipovi zvucnika hlade na taj nacin,ali me je interesovao ucinak na zvuk jer neki sirokopojasni drajveri imaju rupicu fabricki,dok drugi nemaju.Konkretno meni vise znaci da ne dodajem posebno visokotonac u sistem,nego da to dobijem perforacijom.

post-1130-0-36908600-1362599320_thumb.jp

post-1130-0-70370500-1362599328_thumb.jp

post-1130-0-14634700-1362599334_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moje mišljenje (zasnovano na servisu hiljade zvučnika) je da nećeš dobiti ništa. Bolje nemoj da bušiš.----- tj ja ne bih bušio a ti kako hoćeš

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...