Jump to content

Tema o pojacalu za slusalice :)


Beli_Ninja

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 44
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Izmeri prvo koliki ti je izlaz sa te zvucne kartice u PC-u - ima na net-u softverskih ton generatora - pa ako ispadne da je izlaz iz te kartice bash tako mali, onda cela stvar moze da prodje. Naravno, neces ostati na toj kartici za uvek...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Juce sam obavio merenja. Moracu da se izvinim Sipiju i Zenu jer sam tvrdio pogresno.

Dakle napon napajanja je +/-35VDC.

Podaci su sledeci:

f=50Hz, Uin=2.5Vpp, Uout=50Vpp

f=1kHz, Uin=2.5Vpp, Uout=50Vpp

Za 20kHz nisam merio smatrao sam da je ovo dovoljno, ai bio sam malo u zurbi.

Dakle predpojacanje nije neophodno. Sipi i ZM su u pravu, ja sam pogresio jer sam u glavi imao podatak da mi je za punu snagu trebao veci ulazni napon.

Ono sto smo jos primetili je razlika u cipovima. Predstavljeni podaci su za jedan cip. Za drugi cip je:

f=50Hz, Uin=2.5Vpp, Uout=54Vpp

f=1kHz, Uin=2.5Vpp, Uout=54Vpp

Oba kanala su potpuno identicna sto se tice perifirije i oba su u trenutku merenja bili povezani na napajanje koje je jedno za oba kanala.

Meren je napon na izlazu do klipovanja.

Inace, mereno je sa opterecenjem od 4Ohm (jer sam ja u zurbi zaboravio da ponesem moje opterecenje od 8Ohm) i nije bilo problema. I dalje normalno radI. Malo su se grejali cipovi ali nista strasno.

Jedino sto je moglo da se desi jeste to da se zastita unutar cipa palila ranije zbog opterecenja od 4Ohm.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nije bitno ko je u pravufizika i matematika uvek jesua tu razliku u pojacanju trazi bilo gde , samo ne u cipucip bi morao biti poprilicno faknut da bi se tako nesto moglo desitidakle - trazi razliku u feedback mrezie , da , treba danas da idem kod vulkanizerakad me pita na koliko duvam gume , ja cu mu reci da ja inace duvam na 22,5 atmosfere , a on neka naduva na 2,4:rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mozda na 22,5 atmosfera ako planiras da letis (iskljucivo u vertikalnom pravcu) ali za voznju ti je dosta 2,5.Inace ne postoje razlike u feedback mrezi. Otpornike sam merio i veoma su slicni, kondenzatori od 22uF su Panasonic FM i tada kada sam ih merio (obicnim unimerom) pokazivali su identicnu vrednost i jedan i drugi. Znam da sam zamenio Jamikone koji su bili po 18uF (a na njima pisalo 22uF :connie_nutzo: ). Na ulazu su PRP 1K (do njih sam dosao igrom slucaja, dobio 2 kom na poklon pa rekoh ae neka upadnu tu, ali to nije ni bitno).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Post #1 prva slika, ja sam pisao o kondu ka masi C2 (22uF) koji sluzi da kriva pojacanja pocne od 7 Hz (ako se ne varam u ovoj zamisli), da li ti mislis na C6 (47pF)? Cemu inace sluzi ovaj C6?

Koliko ja vidim sa seme kondova u nfb-u i nema, u stvari ovaj C6 i jeste u nbf ali ne znam cemu sluzi .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nadjoh.

R5 Feedback resistor. Together with C f and R f create low pass filter, which limits the gain at high frequencies.

Level-3dB is achieved when (R f-R i) / 2 = R f / [1 / (2pf c C f) + R f2) for the noninverting circuit.

C6 The compensation capacitor. Together with the R f and R f2 works as the High Pass Filter (remember - much higher sound range).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa vidis ..........nindje inace i ne koriste vid :rofl:C2 , kao nije u nfb ?

Iskreno, mislio sam da mozda pricas o kondenzatoru koji ide paralelno sa otpornikom u nfb-u. Kao recimo u cevnim pojacalima.C2 jeste u nfb-u, ali nisam znao da moze da utice na nivo pojacanja. A i potpuno je identican na oba kanala, nije mi jasno kako bi zbog njega moglo da bude ralicito pojacanje na kanalima.Zene obrati paznju molim te na OVO
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

..... nije mi jasno kako bi zbog njega moglo da bude ralicito pojacanje na kanalima...

Taj kondenzator je vezan na red sa otpornikom koji cini deo petlje povratne sprege, a posto i taj kond ima svoju Xc (reaktivnu otpornost) koja bi trebalo da bude znemarljivo mala u celom audio opsegu (a i sire od toga) on ne bi trebao da utice na iznos pojacanja.Medjutim, ako taj kond ima problem (loseg je kvaliteta) taj uslov nece biti zadovoljen i uticanje na setovani gain. Zato je dobra ideja izostaviti ga - i ne samo zato, prisustvo/odsustvo tog konda se najcesce cuje. U prilog mu ide sto obezbedjuje jedinicno pojacanje za DC signal, al' to ovde ne bi trebalo da bude bitno jer imas sprezni kond na izlazu prethodnog stepena...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sipi, iam tu i kond na ulazu u amp od 3u3 tako da ne brigam za DC na ulazu. E sad, kond C2 je Panasonic FM 22uF 50V ako to nesto u opste i govori. Ako ne kada zavrsim kutiju i budem resio da ubacim amp u kutiju onda cu da skinem C2 i odraditi merenej ponovo. Jer nema smisla da cimam amp na fax ovako u kutijama od cipela.No tu razliku u pojacanju cemo resiti, sta da radim za amp za slusalice. Ako recimo odradim neki cevni buffer (npr SLCF posto mi pred pojacanje ne treba, mada i dalje stoji da mi je izlaz na kompu slab ali i to cu da resim) sta moze da dodje kao opcija za headamp (sa +/- napajanjem).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sipi, kao sto napisah vec negde. Moze hladnjaci ali ne ogromni, vec nesto u mini fazonu. Ako i kada resim da mi treba ozbiljan amp za sluske onda cu to na drugaciji nacin. Sada hocu headamp ali ne vrhunski vec nesto sto ce da zadovolji potrebe kada zatreba. Mislim da cu se drzati Diamond buffera.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bnindzo, nesto me opseti da se vratim na podatak preko koga sam preleteo: mnogo ti je mali taj C2 u GC.C2=22uF i R3=1k cine filter visokog propusta koji skracuje amp u bass-u i uvodi prilican fazni pomak - da bi imao pristojan bass C2 treba da je 100uF, a najbolje bez njega...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Takvi filteri imaju najmanje dve vrlo bitne osobine - frekventni i fazni odziv, dakle nije samo 7Hz nego i 20 stepeni. Doduse, ako imas zvucnike koji pocinju da se javljaju tek od 50Hz navise, sem malo muljavosti u bass-u sve ce biti OK...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uf, bem ti ovaj spori net preko telefona.Pa moji zvucnici po fabrickim podacima krecu od 30Hz, pravo da ti kazem ne primecujem bas neku muljavost, ali ne znaci da necu kada pokrenem (sve je ok,ostalo jos zavrsno testiranje i pustanje u pogon, nego mi vreme odlazi na raznorazne strane) onaj modifikovani CDP. Verovatno ce on da pokaze nedostatke ampa.Pazi ovako, kutije su mi kompresione pa je bas bas onako odsecan i na mestu. Sto se tice srednjih i visokih tu mislim da imam malo problema ali to je sve zbog ove integrisane zvucne. Kao sto sam i napisao, onu vedrinu u muzici cujem tek kad mi je ispred ampa preamp. Ovo sam primetio sa Aikido preampom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...