Zen Mod Napisano Jul 26 #45 Napisano Jul 26 pa probaj ovako i onako idealno je da je masa od tonskog kabela floating u odnosu na sasiju ( nema kontakta) a sasija se onda uzemljuje na amp sa tom posebnom zickom vladd je reagovao/la na ovo 1
Bogdan08 Napisano Jul 26 #46 Napisano Jul 26 (izmenjeno) Na unitrinom gramofonu me najvise muci sto nema uopste zicu za uzemljenje na sasiju, a crni tanki kablic i zeleni sa ploce za regulaciju se spajaju na isto mesto gde je i masa za rca konektore odnosno zvucnice Izmenjeno Jul 26 od Bogdan08
Bogdan08 Napisano Jul 26 #48 Napisano Jul 26 Probao da otkacim tu zelenu zicu koja bi trebala biti masa sasije, isto brujanje kao i pre a kad je sa ampa raskacim zuji jace. Jutros sam i to i onu crnu iz rucice probavao posebno da vezem na uzemljenje ampa i opet ima brujanja koje se pojacava kad se otkaci. Poludeti od ovoga a ne moze ni nasnimavati sa ovog gramofona od brujanja mada i za slusanje nervira
Bogdan08 Napisano Jul 26 #50 Napisano Jul 26 Nije ni spojen, samo spojen gramofon na phono i bruji na zvucnjacima
Bogdan08 Napisano Jul 27 #52 Napisano Jul 27 Citam sad po poljskim forumima i neki kazu da su razdvajali crnu sa rucice i zelenu sa ploce za reg motora. Neki su stavljali din kabl (moj je proizveden krajem februara 90te) pa zato ima fabricki chincheve. Tu bas treba imati zivaca i eksperimentisati i probavati Btw jel bolji na ekvilajzer linearni pot ili logaritamski (100k klizni)
Zen Mod Napisano Jul 27 #53 Napisano Jul 27 40 minutes ago, Bogdan08 said: Citam sad po poljskim forumima i neki kazu da su razdvajali crnu sa rucice i zelenu sa ploce za reg motora. Neki su stavljali din kabl (moj je proizveden krajem februara 90te) pa zato ima fabricki chincheve. Tu bas treba imati zivaca i eksperimentisati i probavati pa sve ti objasnih ako ti nije jasno, pitaj dalje 41 minutes ago, Bogdan08 said: Btw jel bolji na ekvilajzer linearni pot ili logaritamski (100k klizni) na kojoj poziciji, i kog tipa je original, i zasto menjas
Bogdan08 Napisano Jul 27 #54 Napisano Jul 27 (izmenjeno) Ako sam te dobro shvatio treba da raskacim zelenu od ploce i crnu sa rucice sa zajednicke mase i sprovedem posebno do sarafa za masu na pojacalu. To sam vec danas probao i bude isto kao i inace samo kad se otkaci sa pojacala zuji glasnije. Primetio sam i kad raskacim jedan chinch sa ampa da zujanje prestane Pot je telpod 100k A za 16khz na eq. Stari je pukao na plocici pri vrhu pa ga je neko lepio super lepkom i onda nema kontakt cestito pa mi na jednom kanalu bude jako dubok ton Izmenjeno Jul 27 od Bogdan08
Zen Mod Napisano Jul 27 #55 Napisano Jul 27 treba da raskacis tonsku masu glave sa sasije, da nema nikakav kontakt onda sve metalne delove (ako nisu vec povezani) povezes zicom na - recimo - lezaj tanjira onda sa te tacke - lezaja tanjira - odvedes jednu zicu do ampa i spojis na amp, sraf za uzemljenje
Bogdan08 Napisano Jul 27 #56 Napisano Jul 27 (izmenjeno) 6 minutes ago, Zen Mod said: treba da raskacis tonsku masu glave sa sasije, da nema nikakav kontakt onda sve metalne delove (ako nisu vec povezani) povezes zicom na - recimo - lezaj tanjira onda sa te tacke - lezaja tanjira - odvedes jednu zicu do ampa i spojis na amp, sraf za uzemljenje Na njemu nema skoro nista metalnih delova sem osovine i tanjira, o tome za lezaj tanjira sam i ja mislio ali nema se kako pristupiti. Na sanyu kad unimerom na pistalici probam izmedju tanjira i kablica za masu pisti dok na unitri ne jer nema izvod fabricki. Ceo gramofon je drvo plastika Izmenjeno Jul 27 od Bogdan08
Bogdan08 Napisano Jul 27 #57 Napisano Jul 27 (izmenjeno) Evo prepravljeno ovo, i dalje zuji ali kad pipnem hladnjak tranzistora ili metalni deo kod magneta lifta, kontakte sijalicke za autostop, onda smanji zujanje. Isto vazi i kad uzmem zicu i jedan kraj naslonim na ovu zelenu sa tanjira. Da li bi bilo dobro razdvojiti mase kanala posto kad pipnem chinch zuji jace. Videh na poljskom forumu kako je neko nalemio oprugu na zicku i izgleda je stavio pod tanjir ili u cauru osovine i nalemio na Ł14 (kod mene zelena zicka) Izmenjeno Jul 27 od Bogdan08
Zen Mod Napisano Jul 27 #58 Napisano Jul 27 niko ti od nas, ko nije radio isto na istom gramofonu, ne mozes dati konkretan recept ostaje ti da se boris ...... probaj sve scenarije koji ti padnu na pamet, pa zadrzi najbolji
Bogdan08 Napisano Jul 27 #59 Napisano Jul 27 Hvala svima koji su pomagali, tebi posebno, pojma nemam da li bi smeo uzeti zicku sa stopicama i povezati na zelenu hladnjak od tranzistora i ostale metalne delove. Kad se na pistalicu proba pisti izmedju hladnjaka tranzistora i zelene
Zen Mod Napisano Jul 27 #60 Napisano Jul 27 nemoj tranzistor ako vec nije, spoji negativni rail (masu) napajanja motora sa sasijom prvo proveri ommetrom msm, ta elektronika je vise nego plac majke bozje, brzina se menja kad prdne vrabac u drugoj sobi ....... al ajde , igraj se, bar ces nesto nauciti
Bogdan08 Napisano Jul 27 #61 Napisano Jul 27 Ma znam sve to je kanta nad kantama al sta cu makar nekakav da imam. Mora se od negde zapoceti. Videcu to da proverim mozda je u tome problem
Bogdan08 Napisano Jul 27 #62 Napisano Jul 27 Ima otpor 35 ohma. Od sve ove vrucine zaboravim klimu da ugasim a to mi je oravilo smetnje pre na turandotu za snimanje. Sad kad iskljucim klimu nema brujanja na desnom kanalu (razdvojene signalne mase, zelena masa i crna posebno pa na saraf na ampu) dok na levom zuji ali kad primaknem ruku pojacava, kad sam pipnuo plus levog kanala to je zazujalo kao da sam trofaznu struju ukljucio na to.
Bogdan08 Napisano Jul 30 #63 Napisano Jul 30 Evo drugari zakrpih nekako ovo, doduse cuje se tiho zujanje ali tise od rumble zvuka koji pravi lezaj tanjira. Stavljen sirmovani kabal i razdvojeno uzemljenje signala i rucice i elektronike. Svaki kanal uzemljenje za sebe Probano je i sa din prikljuckom, zuji malo jace od ovog. Gramofon je izgleda sam po sebi takav i malo mora zujati kakav god kabal bio.
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah