Jump to content

Kako izracunati disipaciju VS snaga pojacivaca?


Pigy

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 134
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Vule, Sax mi je poslao AD-ejce,BC550 i BC560 i otpornike od 2W, pa da sastavim pojacalo kakvo je on bio napravio...

Rekao sam ti pre mesec-dva dana, kod Saleta je moj Rema risiver sa germanijumskim tranzistorima u pojačivačkom delu, ispravan...takodje sam ti napisao da ga slobodno uzmeš na poklon..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uf ala je zamro forum ovih dana...mrzi me da otvaram novu temu, nije loša ni ova...dakle, koja je razlika u topologiji izmedju strujnih i naponskih pojačala odnosno kako ih prepoznajete kad vidite šemu...postoje li neke vrednosti na osnovu kojih se procenjuje?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uf ala je zamro forum ovih dana...mrzi me da otvaram novu temu, nije loša ni ova...dakle, koja je razlika u topologiji izmedju strujnih i naponskih pojačala odnosno kako ih prepoznajete kad vidite šemu...postoje li neke vrednosti na osnovu kojih se procenjuje?

http://hr.wikipedia....i/Poja%C4%8Dalo Od ovoga mislim da ne može sažetije a preciznije i jasnije...Znači, nisu vrednosti elemenata nego način na koji su elementi međusobno povezani. Obimnija verzija na engleskom: http://en.wikipedia....ronic_amplifier
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sva su izlazna pojacala i naponska i strujna - uvek je potrebno da na krajevima zvucnika postoji napon da bi kroz njega tekla struja.

Strujnim se nazivaju ona cija je izlazna impedansa relativno visoka (obicno od 10 - 100 oma) pa se ponasaju kao strujni izvori tj. konstrukciono su orijentasana na korelaciju strujnog toka kroz zvucnik i impedanse zvucnika.

Da bi to kol'ko-tol'ko linearno radilo (I/V konverzija struje koju pojacavac kao strujni izvor generise u napon na samoj impedansi zvucnika a taj napon je uzrok toka struje kroz zvucnik) sam zvucnik mora biti mirnog, benignog modula impedanse (najcesce FR) sto je redak slucaj pa se u tu svrhu konstruisu posebne pasivne impedansne mreze (skretnice) koje pomazu u ostvarenju ove namere.

Takve pojacavace najcesce karakterise rad u A klasi, SE topologija, odsustvo globalne povratne sprege.

Evo par prakticnih informacija na tu temu:

http://firstwatt.com...prod_f1_srv.pdf

http://firstwatt.com...prod_f2_man.pdf

http://firstwatt.com...art_cs_amps.pdf

http://firstwatt.com...art_cs_xvrs.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

http://hr.wikipedia....i/Poja%C4%8Dalo Od ovoga mislim da ne može sažetije a preciznije i jasnije...

Ništa tu ne piše od onoga što pitam..

Sva su izlazna pojacala i naponska i strujna - uvek je potrebno da na krajevima zvucnika postoji napon da bi kroz njega tekla struja.Strujnim se nazivaju ona cija je izlazna impedansa relativno visoka (obicno od 10 - 100 oma) pa se ponasaju kao strujni izvori tj. konstrukciono su orijentasana na korelaciju strujnog toka kroz zvucnik i impedanse zvucnika.Da bi to kol'ko-tol'ko linearno radilo (I/V konverzija struje koju pojacavac kao strujni izvor generise u napon na samoj impedansi zvucnika a taj napon je uzrok toka struje kroz zvucnik) sam zvucnik mora biti mirnog, benignog modula impedanse (najcesce FR) sto je redak slucaj pa se u tu svrhu konstruisu posebne pasivne impedansne mreze (skretnice) koje pomazu u ostvarenju ove namere.

Dakle strujna su ona koja su u stvari više strujna a manje naponska i obrnuto? Nema nekih konkretnih brojki koje bi ih svrstale u odredjeni koš? Može li se reći da je DD drajver mirnog, benignog modula impedanse? Osim što je male vrednosti izuzetno je stabilna..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedino što niko ne želi svoje pojačalo da prikači na taj Titanik koji čeka svoju santu. :lol:Zvučnik će da vuče hrpu struje i to sve na impedanci as low as 1 Ohm. Vatrogasni aparat obavezan. :msn-rofl: Hint za pojačalo - Krell KSA-50 (prva verzija) koje, ako se dobro sećam može da preživi i u kratkom spoju. Jasno mi je šta se htelo. Da se koristi max fiksirani signal iz CD playera (najčešće oko 2 V) iza njega pasivna atenuacija kao pot, i uređaja za (samo) strujno pojačanje. Pošto se iz tih full-range jedinica može izvući 92-93 dB na 1W/1m ideja je bila da se postigne nešto preko 100 dB samo sa signalom iz CD playera, a sa 2 V je to moguće ako je impedanca zvučnika 0,5 Ohma (2*2/0,5=8W ---> +9 dB).Neko se mnogo zaigrao, jer sigurno neće on sam naterati celu audio industriju da pređe na koncept jedne jedinice niske impedance, koji ne podrazumeva samo malo drugačiji zvučnik, već ceo audio sistem, od izvora, preko pasivnog preampa, preko pojačala za strujno pojačanje do zvučnika impedance 0,5 Ohma.Bolje je poželeti let u Svemir. Mnogo je veća verovatnoća da se ostvari. Baška što tu nema ničega zaista novog kod funkcionisanja zvučne jedinice. Kratak namotaj sa filijom, niske impedance koja automatski vuče i niži induktivitet, i to bi bilo to. Nema ničega što bi poboljšalo high-freq. ekstenziju (niti je to moguće sa velikom membranom), niti bilo šta drugo. Jedino što jedinica termički može da izdrži veću snagu zbog te folije, a da li može mehanički da izdrži (duuugački hodovi) to je već pitanje, i zavisi od konstrukcije cele jedinice, a ne može se dobiti manjom prepravkom neke fabričke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baška što tu nema ničega zaista novog kod funkcionisanja zvučne jedinice.

Sa tobom se jedino ne slaže patentni zavod... davno sam ti rekao da sa tobom ne želim nikakvu komunikaciju ali ti i dalje mlatiš praznu slamu... prisustvovao si merenjima, video i dobio rezultate ali i dalje pišeš kao da nisi... dakle potpuno je bolesno dalje pičati sa tobom kako o tome tako i o bilo čemu drugom... ako znaš odgovor na pitanja pokretača teme piši, ako znaš u jednoj rečenici objasniti razliku izmedju strujnog i naponskog pojačala piši... ali ako želiš da pišeš o DD drajverima nemoj...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.... Dakle strujna su ona koja su u stvari više strujna a manje naponska i obrnuto? ...

Takvo pojednostavljenje je netacno. Moras razumeti koncept osnovnih elektricnih velicina da bi usvojio vec dato objasnjenje.

...Nema nekih konkretnih brojki koje bi ih svrstale u odredjeni koš?

Ima. Ne citas: visoka izlazna impedansa.

Može li se reći da je DD drajver mirnog, benignog modula impedanse? Osim što je male vrednosti izuzetno je stabilna..

Navedeno ga cini idealnim za tu vrstu amp-ova. Osim fakta da tako niska impedansa zvucnika zaheva visoku mirnu struju ampa - u SE A klasi bi to bilo oko 3.5A za 5W(RMS) snage na 1 Om.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.... jednoj rečenici objasniti razliku izmedju strujnog i naponskog pojačala ...

Objasnjenje ne moze. Eventualno duhobita ilustracija. Probaj da u jednoj recenici Hotentotu iz "Bogovi su pali na teme" objasnis sustinu razlike izmedju slabe i jake nuklearne sile....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U USA svako ko plati može da registruje kao patent bilo šta. Rezultati merenja su bili okačeni i objašnjeni, za one koji su hteli da se potrude da shvate objašnjenja. Sve suprotno od toga je neka paralelna stvarnost, a to već nije moje područje ekspertize.O drajverima neću pisati, jer u stvari i nema šta da se piše.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne. Dace ti i sladoled od vanile uz njega ako je zaista, stvarno, pravo "strujno" pojacalo u pitanju... :rolleyes:

Bljak, samo lješnjak...dakle pojačalca koja su mi se do sada dopala na uvce uz ove drajvere rade sa njima dobro zbog velike izlazne impedanse...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jumping to conclusions again. Dopalo ti se iz n razloga koji nemaju veze sa prethodnom pricom. Pojacalo konstruisano kao strujni izvor si mogao da cujes jedino ako si imao priike da probas F1 ili F2 modele firme Firstwatt. Drugih, komercijalnih, uredjaja te vrste nema... Nije dovoljno da standardno "naponsko" pojacalo bude lose konstruisano (ima "veliku" impedansu - uvr' glave 1-2 Oma) pa da bude proglaseno za "strujno". To bi bila naopaka analogija kao: svi politicari su lopovi, te su prema tome i svi lopovi politicari...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...