Jump to content

Shuntovani volume pot


Van Reitz

Preporučeni Komentari

Stein, Zen Mod i ja smo imali malu prepisku o shuntovanom linearnom potenciometru (u threadu o Grupnim nabavkama vezanom za ALPS Blue Velvet) koji bi mogao da zameni logaritamski, da bude jeftin i da ima odličan tracking (upeglanost levog i desnog kanala). Stein i Zen Mod koriste 10k linearni pot shuntovan sa izlaza na masu otpornikom od 3.3k, za koji kažu da im dobro funkcioniše. Moj komentar:Sa ovim pomenutim vrednostima dobija se imitacija log pota u vrednosti približnoj shunt otporniku, dakle circa 3k. Da li ste ikada videli uređaj sa tako malom vrednošću pota za glasnoću? Niste. Uglavnom su volume potovi od 10k pa do 500k (u cevašima i do 1M). Zašto niste videli tako malu vrednost? Zato što nije baš preterano skladna sa uobičajenim impedansama izvora i opterećenja. Ako vaš CD ima izlaznu imp. 100-200R, to još prolazi. Ako se zanemari loading nekog CD izlaza koji ima izl. imp. 1k, a postoje i sa većom i to ne samo jeftini nego i opako skupi, opet ostaje jedan ozbiljan problem. Ukoliko ne koristite neki sistem koji ima veoma nizak ukupni gain, a takav sistem bi bio veoma neobičan, jer uglavnom nastojimo da postignemo dobro iskorišćenje i veliko pojačanje, dakle ukoliko imamo razuman ukupni gain od 30 ili više dB, volume pot od 3k će da urla! Malo ga pipneš a on se dere. Nemamo finu regulaciju glasnoće.Kako treba da se pravi shuntovan pot? Nije mi bilo teško da iskopam "knjige starostavne" sa savetima kako da se pravi ovakav pot.Pravilo je da se uzima 5-20 puta veća vrednost linearnog pota od vrednosti shunt otpornika (u zavisnosti od toga koliko brzo želimo da pot nabija glasnost) da bi smo dobili imitaciju log pota u vrednosti približnoj vrednosti shunt otpornika.Primer: treba nam imitacija log pota od 10k. Uzimamo shunt otpornik od 10k i linearni pot od 47-220k.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 8
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

......Primer: treba nam imitacija log pota od 10k. Uzimamo shunt otpornik od 10k i linearni pot od 47-220k.

sasvim logicnojedino sto se ne slozismo da je to "imitacija"mada i ne moramo da se slazemo
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Opet ja sa ispravkama... biće da sam dosadan i sebi i drugima... :Viannen_loungelizard:

Prvo, bilo je reči o nabavci malog, jeftinog, a kvalitetnog potenciometra http://www.diyaudio.rs/topic/182-gb-alps-2x10k-log/page__view__findpost__p__4213

Tu se ubacio Guja sa pričom o plavom potu koji nije ni mali, ni jeftin.

Potom se desilo da sam ja zbog administativno birokratske greške umesto 10 komada 10k log, dobio 10 komada, 10k lin.

Odlučio sam da sebi prištedim sebi telefoniranja i nerava, slanja i čekanja na druge potove i odlučio da dodam otpornik između klizača i mase i sebi rešim problem.

Sve što je posle napisano je zapravo mlaćenje prazne slame i nepotrebno nadmudrivanje. Sipi je otišao lično u Kelco i kupio LOG potenciometre, usput im je ukazao na grešku koju su, koliko sam razumeo, ispravili.

Meni je ovako ok. Kad ove potrošim, ili mi se ćefi, naručiću 10 komada log i naglasiti da ne želim da mi šalju lin, ako naručim log.

To je to.

Idem da se igram. :to_become_senile:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Molio bih prinjer CD playera nekog normalnog proizvođača koji ima izlaznu impedanciju 1000 ohma ili veću. Baš me zanima.

Imas gomilu onih folirantskih sa ECC83 i sl. u izlazu (DIY "lampizirane" plejere da i ne pominjemo)....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imas gomilu onih folirantskih sa ECC83 i sl. u izlazu (DIY "lampizirane" plejere da i ne pominjemo)....

Evo, ovaj moj Advance Acoustics ima deklarisanu izlaznu impedansu od 1K, ali to je zato što jest folirantski, sa sve ECC83 u izlazu. Čim dograbim malo vremena, otvaranje, pipanje, snimanje i zamena elemenata da se namesto ECC83 stavi neka poštena lampa za taj posao :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad, kao posebna tema, ovo ima smisla inače je iz postova jasno kako je Stein došao u posjed tih potova (Alps 10K/lin) i zašto se odlučio da tako riješi problem. Meni je elektronika hobi i ako već radim nešto kvalitetno izbjegavam polovična rješenja ali dosta puta je u pitanju samo radoznalost i želja da uradim bilo šta dok se ne steknu uvjeti da uradim nešto bolje pa bih i sam uradio isto što i Stein. U svakom slučaju stvari su malo jasnije i potpunije, a srećom, forum je takav da nije sve otišlo u pogrešnom pravcu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...