Jump to content

Woofer za 5.1


Chusso

Preporučeni Komentari

Pozdrav,Imam neku ideju da napravim kutiju za woofer za 5.1 sistem, pa posto su mi svi ostali zvucnici 8 ohm, a trenutno imam na raspolaganju samo dva AZ 880/91/B4, pa sam nesto kontao da napravim komplet zatvorenu kutiju sa serijski spojenim nislijama u push-pull sa samo jednim ili dva bas reflex otvora. Trebalo bi da bude oko 60-80 litara kutija i trebalo bi da izgleda nekako ovako kao na slici, (izvinjavam se nisam bas vican tim grafickim programima, ovo je nabrzaka uradjeno u corelu).ima li neko kakav konstruktivan predlog za ili protiv ili neki savet, a treba mi i neki predlog za skretnicu!!!Hvala unapred!!!

post-419-0-72920700-1301564018_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 14
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Kutija za taj bas ne bi trebalo da prelazi 18 do 20 litara po komadu. Iskustvo iz vremena kada sam još imao dodira sa tim zvučnicima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

stein je potpuno u pravu. prevelika litraza. tolika litraza ide za niske 12-ice u bas refleksrezimu. mada, mozes ako hoces da skines sa neta jbl speakershop, on ima 2 programau paketu (rar) : izracunavanje kutije i skretnice. vrlo dobar program. pa da onda ubacisminimum data i program ti izracuna kutiju. ako nemas podatke za te niske drajvere,poslacu ti ja.jedna napomena : vezivanje na red 2 ta drajvera nije najsrecnije resenje. bolje bi bilo2 od 8 oma pa paralelno. ili ako mozes da ih premotas na 8 oma, bilo bi dobro. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni su ti basovi veoma korektno odrađivali u kutijama neto 20 litara, malo jači damping na zadnjoj strani kutija, oko 18 litara zapremine popunjeno laganim, prozračnim dampingom, BR otvor od tube za silikon ili kanalizaciona cevka, znači, red veličine oko 50mm, dužina oko 100-120mm i recimo ne mnogo daleko od zvučnika, ali ne bliže od nekih 50mm rub-rub... Veoma okvirno, ali dobar početak za kalkulacije i igranje do finog tuninga, koliko već vredi igrati se ovim drajverima. Poslednji put sam se time igrao početkom devedesetih, nakon čega sam "porastao" i prešao na igrarije sa Isophonima, Tannoyima i kojekakvim kerefekama koje su se pravile van granica tada već nepostojeće domovine...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znaci ako se ipak odlucim za ovu push-pull varijantu 2x20(18)litara. E sad jos jedno pitanjce, da li bas reflex tubu staviti sa "prednje" strane kutije, 90 stepeni u odnosu na driver ili sa bocne strane, tacno nasuprot drivera. I da li koristiti dve ili jednu tubu, i da li da budu iste duzine ili da napravim dve razlicite!!??

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Previše pitanja. Smeštaj BR otvora nije preterano kritičan, a definitivno računaj na potrebu da se sa dužinom cevke moraš poigrati. Ja sam dao iskustva sa klasičnim bookshelf kutijama... Subwoofer u ovoj konfiguraciji može da zahteva sasvim drugačije konačne parametre.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako koristis BPST konstrukciju mozda te zadovolji bez skretnice.

Onda ti teba samo amp.

Probao sam compound vezu, mislim da je ok.

Neka resenja u prilogu.

Claudio , Double Chamber Reflex (DCR)

PozdraV

Osim sitnog problema :lol: što sa uračunatim uticajem dampinga i rezonanci tunela to izgleda kao na slici: nešto niža efikasnost i gadni pikovi na srednjetonskom području, pa ipak treba filter bar 2. reda.

post-54-0-72085800-1301650527_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo neki...PozdraV

Sa tim parametrima je jako zaguljeno ići na band-pass. Simulacije generalno daju preveliku kutiju za jedinice sa visokim Qts-om. U praksi, to nije kutija koja bi najbolje odgovarala. Obično je zvučno pogodnija manja kutija. Prvenstveno se sa prevelikom kutijom dobija velika "kompresija" na niskim frekvencijama i dosta niža efikasnost.Simulacija daje kao optimalnu sledeću kutiju sa single-tuned (kompresija + BR) band-pass. Kutija je smešno prevelika, i siguran sam da izmereni odzivi ne bi odgovarali ovome što je dobijeno simulacijom. Pre svega, bila bi dosta niža efikasnost, nego ovih simulacijom dobijenih 88 dB.

post-54-0-08612000-1301736206_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...