Jump to content

Formiranje VRLA Baterije


bata bane

Preporučeni Komentari

Menjao sam bateriju 12V 1,3AH u jednom aparatu i nemam pojma jer treba da se formira i koliko :scratch_head: Ukolik je uopste i neophodno da se formira pre prve upotrebe :rolleyes: Trazio sam na netu , ali nema nista o tome. Dobijao sam samo naucen radove o tome :frusty:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 7
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Ne znam kog je tipa ta Vrla ali ma kog da je nećeš pogrešiti ako uradiš tri ciklusa punjenja i pražnjenja - možda i ne mora ali neće da škodi :)

Na Borinom sajtu (RADIO/IZVORI NAPAJANJA/BATERIJE) možeš naći sažetu priču o zastupljenijim tipovima baterija, nisam siguran da li pominje formiranje određenih tipova ali vredi pročitati makar zbog informisanosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

VRLA je skraćeno od valve-regulated lead-acid, u principu olovni akumulator ali hermetički zatvoren pa nema održavanja. Postoje i sa gelom, tj. kiselinom sa umeljanom nekom špecijom, oni su dobri jer mogu malko da se tumbaju, ovi tečni moraju da stoje uspravno. Imaju sigurnosni ventil kao zaštitu od natpritiska.

Koriste se u telekomunikacijama, za bekap baznih stanica mobilne, telefonskih centrala i sl.

Proverio sam sa kolegama u firmi, niko nema informaciju o bilo kakvom formiranju. Ovo što mi koristimo stiže formirano i napunjeno iz fabrike. Ugradi se i zaboravi (mainteinance free). Samo se na određene vremenske intervale rade kapacitivne probe (nakači se uređaj za pražnjenje baterija i snima karakteristika pražnjenja). Kad ne zadovolji, menjaju se.

Treba obratiti pažnju kod skladištenja, ukoliko dugo stoje postoji samopražnjenje pa se moraju dopunjavati otprilike jednom godišnje, a ovo je Srbija, održavanje nam je takvo kakvo je - nikakvo. Ovo obično ima u preporukama proizvođača, u zavisnosti od stajanja, temperature skladištenja i sl.

Ima na sajtu proizvođača baterija Sunlight ukratko o baterijama, a u katalogu ima kriva punjenja, pražnjenja i to, ako nekog baš zanima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...