Jump to content

sta napraviti sa 30w54?


pasa014

Preporučeni Komentari

Postovani forumasi,kako sam naslov kaze, pravio bih zvucnike sa Dynaudio D28, D54 i 30w54. Pre dosta godina napravio sam SBI4 sa 21w54 sa kojim sam bio vise nego zadovoljan. No, ko jednom napravi zvucnike vise ne odustaje. SBI4 sam prodao i kupio nabrojane jedinice u zelji da napravim SBI1. Posle selidbe iz kuce u stan shvatio sam da moja soba za slusanje muzike gabarita 3x4,5m ne moze biti dobar partner za SBI1. I tako, drajveri vec dugo vremena cekaju da ih upotrebim. Sta napraviti? Molio bih Vas i za semu skretnice III ili IV reda.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 59
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Nabavi ako mozes casopis audio projekti 50-II ili brobaj da kontaktiras Dinic Ivana 018/352-700 (dajem broj jer je sam pozvao sve zainteresovane na poziv)u vezi projekta beli dzin. Koristi tvoje drivere ali i jedan 17m75 pa ti skretnica nece pasati, ali priupitaj ga za savet.Ja sam pravio tu kutiju, pre nje su ovi diveri bili u kompresiji (ne znam litrazu 50+L pretpostavljam) sa fabrickomm 6db skretnicom.Diniceva skretnica, takodje 6db elektricno svira mnogo bolje. Mana mi je najvise u nesto bledom srednjem tonu.Projekat je masivan, sastoji se od dugacke transmisije dosta velike zapremine, tako da ti je ne bih preporucio. Mozda i taj driver nece bolje, ali to je jedan balonast zvuk, umesto jak i utegnuk. U stvari, ako volis takav zvuk onda samo napred.Pronadji projekat pa procitaj ili pitaj bar coveka za skretnicu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...pravio bih zvucnike sa Dynaudio D28, D54 i 30w54. ...

...moja soba za slusanje muzike gabarita 3x4,5m ne moze biti dobar partner za SBI1.

Dodao bih, soba ovih gabarita ne može biti dobar partner bilo čemu sa 30W54, jednostavno je premala.

Ovim mislim, premala za bilo koji par 12" woofera. Nije da se na tek malo više od 13m2 ne može slušati muzika, ali budimo realni, toliko mala soba je jednostavno premala za tako velike zvučnike. U tolikoj sobi bi mnogo bolje do izražaja došao neki dvosistemac sa 5.5" midbasom, valjda ništa veće od 6.5" nema mnogo smisla, eventualno neke kompresione/BR kutije sa 8" basom... To ne znači da od ideje treba odustati, ali mislim da je jasno da sve ono što 12" basu daje prednost u odnosu na manju mu rodbinu, a to je odziv na nižim frekvencijama, pritisak i osetljivost u donjoj oktavi, ne čini veliku uslugu u sobi gde se mora sedeti relativno blizu dva velika zvučnika... Ovo je naravno samo mišljenje, nije merodavno, dolazi iz mog ličnog iskustva, i nije odgovor na postavljeno pitanje, ali bih u svakom slučaju smatrao da ga treba uvažiti u procesu razmišljanja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa, jeste tako nekako. Soba je mala. Ali, moglo bi da se proba sa kompresijom u nešto manjoj kutiji. 30w54 u 55-58 L netto, solidno dampirano unutra. Tako bi Fc bilo oko 52 Hz. Na toj freq. je oko -5 dB off, tj. roll-off od kompresije kreće od oko 85-90 Hz,. -3 dB je na oko 68 Hz. Sa room gainom koji bi dodao koji dB u donje područje, možda bi se i popeglalo nekako. Naravno, roll-off kod kompresije nije tako strm, pa odziv ispod 50 Hz može da pravi probleme u tako maloj sobi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa, jeste tako nekako. ... pa odziv ispod 50 Hz može da pravi probleme u tako maloj sobi.

Upravo zato sam i naznačio da bi drajver reda veličine 6.5" bio najadekvatniji za gabarite sobe, oni obično rade korektno od nekih 50-55Hz... Međutim, činjenica je da pitanje nije bilo koju veličinu drajvera odabrati nego šta napraviti sa 30W54. Dakle, pravac u kome se treba kretati je projekat sa navedenim zvučnikom, i poželeti da se jednog dana obezvbedi prostorija koja će tom zvučničkom sistemu obezbediti prostor da se razmahne i pokaže šta sve ume :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zahvaljujem na savetima. I ja sam razmisljao da je taj bas preveliki za mene, ali, kad vec imam mogucnost zasto da ne pitam. U svakom slucaju najbolja varijanta je prodaja ovih jedinica i nabavka, mozda, ScanSpeak ili Vifa drajvera. Koliko sam u toku to su trenutno naj cenjeniji zvucnici na trzistu. Pitanje je sta odabrati a da odnos kvalitet-cena bude najveci moguci?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

otkud sve cesce taj fazon vezanja precnika membrane za sobu ?

Veci precnik, veca (sira) kutija, manje mesta u sobi, posibiliti da zena poce da k(.)nja je srazmerna kvadratu precnika membrane... a to da se utesim sa konstatacijom da taj veliki zvucnik nije za moju sobu, ne kosta nista.Mir nema cenu :Viannen_loungelizard:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

al' mi se ucini da natrcah na tu nebulozu izrecenu sasvim ozbiljno , vise no nekoliko , zadnjijeh danah .........Pa ovako...ne razumem se u te roll-off i FC,i sve kutije koje sam radio, radio sam po gotovim projektima (SBI5 i SBI4), ali logicno razmisljajuci ako napravim zvucnik 40-50cm sirok pa ga jos udaljim od zida 40-50cm X 2 dobicu cca. 1metar prostora izmedju levog i desnog kanala. Gde je tu stereo zvucna slika? Raspored instrumenata bice zbrkan. Na stranu to sto sam cuo dosta primera sta veliki zvucnik uradi u maloj sobi, zvuci kao HSR. Dok su na maloj snazi sve je OK a kad pozelis da osetis atak postanu prenaporni za slusanje. Eto izvora moje nebuloze, laicke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nikomi je imao kombinaciju 30W54, D54 i D21 i to je u njegovom malom stanu sviralo savrseno. Kada ih je preneo u vecu prostoriju sa nepravilnim oblicima nikako nije mogao da ih obuzda. Prica je na kraju zavrsila prodajom drajvera. Ostale su mu kutije i gotove skretnice sa zavojnicama bez ferita i kvalitetnim MKP Mundorf kondovima. Nosio sam skretnicu u Sombor kod prijatelja na njegove iste kutije i daleko nadmasila je prijateljevu skretnicu u zvuku. Ako ste blizu Novog Sada, posto niste upisali u profil odakle ste, mozete otici kod njega, probati i ako odgovara zavrsiti prica vrlo lako. Ovde se vidi izgled kutija http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/13951-sansui-au-919-i-dynaudio-sbi-selektor-3/page__p__216377__fromsearch__1#entry216377 a skretnica ovde http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/17523-trosistemska-skretnica/page__p__288813__fromsearch__1#entry288813

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono što sam ja rekao za odnos veličine sobe i gabarita bas drajvera je samo praktična stavka. Niko ne tvrdi da se ne može u sobu od 13m2 strpati i onaj oktopus transmission line sa sve dva 12" po kutiji, visok dva i skoro pola metra, ali jednostavno je pitanje koliko se od potencijala zvučnika može kvalitetno iscediti na toliko maloj zapremini sobe. Ista priča, sa još gorim efektima je kada se na 50m2 stave dva 5" drajvera u BR kutiji. Bas postane nasiljen i prevoluminozan i sve što se posle dešava oko tog basa, biva potisnuto i zamućeno, ništa više ne svira kako bi bilo lepo i kako bi trebalo. Ne postoji pisano pravilo ili zabrana, svodi se na limite koje će mala prostorija postaviti tim drajverima, što zbog ispune zv. pritiskom, što zbog najniže frekvencije koja se zbog gabarita sobe može korektno reprodukovati. Uz malo discipline na potenciometru, može se sve fino uskladiti...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemoj prodavati 12"-ice.Ja sam nekoliko godina slusao u stanu (dok sam bio kod roditelja) moje kante u sobi 4x2. Kante imaju bas od 12". :connie_nutzo: Na tihom je moglo da se zivi, na jecem slusanju je cela zgrada slusala ono sto i ja.Slicna dilema, s tim sto nemam "cenjene" dyn, ali ove kante nece otici, mozda im nadjem pravu namenu.Davno sam slusao jedan od tih SAM projekata, mislim da je bio SAM3, dvosistemac u kompresiji, i tada me jako dojmio.puno srece...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zen je u pravu, potpuno, po meni. Zasto manji zvucnik svira bolje u maloj sobi je do zvucnika (po meni), ne do velicine.Ako se stavi 12'' u takvu sobu ne treba ocekivati cuda i to je to. Da li ce manji sviratri bolje, verovatno hoce, ali...Ja taj bas ni u kom slucaju ne bih stavio u 50l, zasto?Jer sam ga slusao u toj nekoj zapremini sa medijapanom od 5cm itd itd. Smesno je bilo sta pruza u toj kutiji, stalno uvo hoce jos.Sada, u istoj sobi, ali sa transmisijom to je potpuno drugi driver, ali ga ja kao takvog ne bih kupovao, zbog tona koji daje.Soba u kojoj je slusano je (nemam pojma) 3.5 x 4.5 mozda, znaci mala.Ja sam imao nisku 12'' u sobi 3x4 i basa nigde, mislim ne onako kako sam driver izgleda, a veliki mora da grmi. Zato su u prostorijama po kuci i zgradi svi dobijali boost bas. Bili su zakucani uz bocni zid zbog nemanja izbora. Sve u svemu ja bih taj driver svakako "otvorio", kompresija mi nekako ne lezi.Na papiru je sve to ok, treba cuti jedno pa drugo!Soba o kojoj se prica jeste mala i ja bih zaboravio na hiend zvuk, a suzavanje slike ti se mozda i dopadne zvucno ako je razmak 1.5m+Sta ce ti 50cm sirina, idi na sto uzu a dublju, odnosno nadji neki kompromis.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ pasa 014Vidi prijatelju,ako imas nameru zadrzati te zvucnike na duze, u odgovarajucoj kutiji,najbolji predlog ti daje Impuls. Uslov je da ti se svidi takav zvuk.Takve kutije sam pravio u "ono vreme" pre gotovo 25 godina,sa 30w54, d54 i s.i.p.e.dt 25-40 (meksi zvuk, d-28 i d-21 su tada vazili za dosta piskave,na dugo slusanje umarajuce...). Inace Dynaudio je tada izvikan da je to "disko" kutija, neunistiva, a bez zivota...Zato sam ga upario sa lampas preampom i DIY Quad-om 405 (Rotel RA 870 b 2x70w ga nije mogao ni pomeriti...) na pola "gasa" amp pada u kliping i da nema relej, eto belaja..Znaci,ako hoces glasno-mora jako pojacalo...Jos je to sve kod mene, iako se u zadnje vreme slusa nesto drugo.Bas u pravom smislu pomera namestaj ako ga odvrnes,a na tihom slusanju ga neces bas nesto cuti -88dB.Po meni zvuk d-54 ne moze da isprati ove nove serije mid-ova (skan spik,seas...)nema te detalje,prirodnost itd.Kutija-nisam pravio "kocku" od 103 litre,nego model selektor od 54 litre (63x40x34 cm).Uza strana napred.Visoki i srednji kao sateliti.Unutra x pregrada sa 4 velika otvora,premaz katrana,prirodna vuna.Skretnica 24db-sa njom nisam imao lep zvuk (ne znam zasto,gusila je kutije,iako na papiru i u racunu je bila linearna...mozda zbog losih kondova,tada se to nije tako gledalo) stavljena je od 6dB i kutije su se otvorile...Nazalost, semu nemam.Na kutiji su dva varioventa.Sam zvuk ti ne mogu opisati,soba mi je 35 kv.m,pa je neumesno porediti,zbog razlike u kvadraturi...Ovde nije previse basa,i po meni -to imam i sam nameru uskoro probati,upariti ovaj bas sa dobrim srednjotoncem-visokotoncem novije generacije (po mogucstvu neodimijum magnet-naravno,ako bude para..)Eto,to bi bilo to...Na tebi je odluka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stavi D-54 u Edgarovu Tractrix hornu i pevaj. Doduse onda moras da menjas ostale jedinice zbog efikasnosti . Inace tada D54 propeva. :happy64: Zeljko

Hvala na inf.,da znas da je to za mene novost,i to vrlo interesantna...Ali u to se slabo razumem,i na sajtu nadjem da mu pasuje cetvrtasta spljostena horna,kako njene dimenzije prevesti -izracunati da bi se pravila okrugla horna ?I koji kvalitetan visokotonac bi to pratio...Fostex ? Jasno mi je da oni treba da idu i do 100dB.Nadam se da se pokretac teme ne ljuti,ali pricamo o istim drajverima kao sto su i njegovi pa su ove inf. korisne i za njega...Pozdrav
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na inf.,da znas da je to za mene novost,i to vrlo interesantna...Ali u to se slabo razumem,i na sajtu nadjem da mu pasuje cetvrtasta spljostena horna,kako njene dimenzije prevesti -izracunati da bi se pravila okrugla horna ?I koji kvalitetan visokotonac bi to pratio...Fostex ? Jasno mi je da oni treba da idu i do 100dB.Nadam se da se pokretac teme ne ljuti,ali pricamo o istim drajverima kao sto su i njegovi pa su ove inf. korisne i za njega...Pozdrav

Čemu uopšte služi da se postigne nešto viša efikasnost srednjetonca i visokotonca u pasivnoj trosistemskoj kutiji?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije mi jasno pitanje. Naravno sve zv. jedinice treba da imaju slucnu efikasnost. Inace ne gine atenuacija, sto anulira trud. Ja sam rekao da to zahteva i drugu bas jedinicu. Ono sto mozda nije eksplicitno jasno je moje misljenje da D54 u horni propeva i izgubi onu svoju sterilnost. Uostalom ako pogledas moj post sa slikama sistema upravo je ta kombinacija. Ceo sistem je efikasan oko 97dB.

Čemu uopšte služi da se postigne nešto viša efikasnost srednjetonca i visokotonca u pasivnoj trosistemskoj kutiji?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije mi jasno pitanje. Naravno sve zv. jedinice treba da imaju slucnu efikasnost. Inace ne gine atenuacija, sto anulira trud. Ja sam rekao da to zahteva i drugu bas jedinicu. Ono sto mozda nije eksplicitno jasno je moje misljenje da D54 u horni propeva i izgubi onu svoju sterilnost. Uostalom ako pogledas moj post sa slikama sistema upravo je ta kombinacija. Ceo sistem je efikasan oko 97dB.

Ne bi trebalo da se doda druga bas jedinica, već druga, treća i četvrta. :buehehe:Dodavanje horne radi poboljšanja zvuka je po meni u rangu sa dodavanje uređaja, tzv. "cevnog uprirodnjivača zvuka" između CD playera i pretpojačala.:buehehe: Po sistemu "no electronics like no electronics", tako i kod zvučnika zvuk je takav kakav je najbolji mogući kada imamo direktnu disperziju sa kalote u prostor. Ako se doda truba, unutar nje zvuk ili promena pritiska je veća ka zidovima, i ona sama jednostavno mora bar nešto malo da doda u zvuku. Pozitivno sigurno ne. Ako se nekome čini da je bolje, to je zato što je glasnije, i to samo na delu opsega, pošto horna ima svoj odziv, koji više podiže efikasnost prema nižim frekvencijama, dok prema višima podiže eff. zbog oblika (suženje disperzije) ali i guši zbog toga što je energija talasa na višim frekvencijama manja, pa se talas jadan pogubi dok izađe.Naravno, neka se svako oseća slobodnim da napiše objašnjenje kako to horna na visokim frekvencijama poboljšava zvuk, jer se ja nisam dosetio kako. Možda ima nečega što mi nije palo na pamet.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...