_fly_ Napisano pre 18 časa #1 Napisano pre 18 časa Pozdrav, imam pitanje u vezi switching napajanja pošto ih nisam do sada koristio, a spojio bih 2 serijski za napajanje pojačala, samo nisam siguran u vezi uzemljenja sklopa unutar kućista pojačala i to u dva slučaja, sa i bez pristunog voda uzemljenja iz mreže. U pitanju su 2 Meanwell RS-150 napajanja sa blok dijagramom kao na zakačenoj slici. Po dijagramu kontam da bi DC nulu trebalo ostaviti da pluta a da FG konektore treba povezati sa vodom uzemljenja mreže ukoliko postoji, - a šta ako taj vod ne postoji? Ako u tu jednačinu dodam i povezivanje kućišta, u oba slučaja, definitivno mi treba pomoć.
Zen Mod Napisano pre 18 časa #2 Napisano pre 18 časa otprilike tako; moras i da proveris da li je kuciste napajanja povezano za FG i/ili sa -V bitno je da je -V floating u idnosu na kuciste i ako jeste, onda je lako sve spojiti kako treba a audio masa (nastala povezivanjem -V gornjeg i +V donjeg napjanja) mora biti povezana sa kucistem pojacala, ili direktno ili sa odvajacem potencijala resi prvo pocetnu dilemu (sto napisah) onda cemo to drugo
_fly_ Napisano pre 6 časa Autor #3 Napisano pre 6 časa FG je povezan sa kucistem napajanja, a -V nije sto je i uslov za serijsku vezu i po tome sam i birao od ovog proizvodjaca. U kucistu pojacala imam samo fazu i nulu, ali me interesuje uzemljenje za oba slucaja, sa i bez mreznog voda uzemljenja.
Zen Mod Napisano pre 3 časa #4 Napisano pre 3 časa FG obavezno spoji sa kucistem tonsku masu spoji sa kucistem preko NTC, vrednosti 10-15R, precnika 8-20mm , sta nadjes ti NTC se inace nazivaju current limiter, CL60 je jedan primer ili, ako te mrzi, spoji direktno tonsku masu na kuciste, mad aje onda veca sansa da dobijes brum u ekstremno gremlinksim kombinacijama sa izvorom signala i naravno, kuciste mora biti spojeno na uzemljenje
_fly_ Napisano pre 1 sat Autor #5 Napisano pre 1 sat @Zen Mod Hvala puno na pomoci. Cisto da rezimiram. Ako uzmem moj slucaj da u kucistu nemam mrezni vod uzemljenja, samo fazu i nulu, onda oba FG spojim sa kucistem pojacala, a audio masu preko NTC ili bez ukoliko nema bruma. Ukoliko dovedem i mrezni vod uzemljenja, onda taj vod jos spojim na zajednicku masu metalnih delova. Da li je prema ovome zakljucak da nema razlike u izvodjenju uzemljenja unutar uredjaja u zavisnosti od postojanja mreznog voda uzemljenja (osim da se tada sve veze i za taj vod)? I dodatno pitanje. Na blok dijagramu se vide blok kondenzatori izmedju -V i FG. Da li oni sluze da se na neki nacin ti potencijali drze na konstantnoj vrednosti uz filtiranje zaostalih AC smetnji? Ako se audio masa spoji direktno sa FG, tj sa zajednickim uzemljenjem metalnog sklopa, onda u tom slucaju se kratkospajaju ti kondenzatori i gube svoju svrhu, ako sam dobro primetio.
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah