Jump to content

Prednosti i mane koaksijalnih zvučnika...

Preporučeni Komentari

Napisano

Listajući stranice na internetu nađem jako puno korisnih stvari o koaksijalnim zvučničkim jedinicama. Naime, najviše se hvale ispravnom faznom karakteristikom zbog tačkastog izvora zvuka. Sem ove prednosti, nisam pročitao više nijednu. Zanima me kako utiče različita razdaljina kalema basa i kalema visokotonca od slušaoca takve jedinice na kompletnu zvučnu sliku ? Da li se može čuti razlika i postoji li rešenje u samoj skretnici kojim bi se mogao kompenzovati eventualni nedostatak nastao tom vrstom neželjenog delay-a ? Najviše bih voleo da čujem utiske Beatgoeson-a za kog znam da ima koaksijalne zvučnike i to ne makar kakve. Takođe komentari svih forumaša iskustveno upućenih u materiju poželjni. Kažem "iskustveno upućenih" jer mislim da samo neko ko je dugo vremena slušao koaksijalni drajver sa klasičnom skretnicom pa onda pokušao možda biamping itd. može imati pravu predstavu o razlici takve konfiguracije od uobičajene.Koaksijalca koji je trenutno zaokupio moju pažnju zbog projekta koji sam započeo je proizvela firma Beyma i to konkretno model 8BX. Nisam ga slušao nigde. Samo sam pre 5-6 godina naleteo u Infoelektronici na jedan projekat izveden sa ovom jedinicom i brdo oskudnih rivjua na netu. Tannoy jedinice sam slušao, ali nedovoljno da bih mogao donositi zaključke da li je takav zvuk superiorniji u odnosu na klasični dizajn ili ne... Ako neko ima nešto reći.... The ball's in your court :buehehe:

• Odgovora 7
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Napisano

zajebi topologije ;kako god bilo - shit zvucnik je shit , pa ma kakva topologija bila ....... najdalje gde shit stize je da ima zabavan karakter ;strava zvucnik je bas to - idu ti zmarci uz kicmu slusajuci muziku , zaboravis i topologije i sva fifi mudroseranja .sto se tice Tannoya - sto rece moj Guru - "Tannoy stavi u kantu za zalivanje - ima dobro da zvuci ; stavi ga u bolju kantu - ima jos bolje da zvuci "elem - bilo bi mi drago da si i tannoy cuo u pravom svetlu .... u sta sumnjam - bar ja ne znam za ijednu beskompromisnu kantu za zalivanje na ovim prostorima ;zamisli tek to .......a - sto se tice Beyme - nisam je slusao .... ali sigurno da predstavlja potencijal , bar sudeci po datasheet-u i iskustvu sa nekoliko Beyma-i koje sam cuo ...edit : da - slusao sam Beatgoeson-ove Tannoy-e ; tako fabricki sviraju mozda 60% od onoga kako mogu ; a u zadnjih 10% nastupa magija .

Napisano

Идеја одлична!

Увек сам био присталица таквих звучника али за ове новије производње не знам.

Стао сам код ових које сам давно имао.

Шта рећи "Перфекција у звуку".

Postavljena slika

Postavljena slika

кајзеР_Созе

Napisano

Koliko vidim na slici preseka drajvera prikazanoj na kutiji, kalem visokotonca je unutar kalema basa. Čini se da tu nema faznog pomeranja, ali sam negde čitao komentar, koji kaže da dva magnetna polja teško da ne utiču jedno na drugo, što bi bio osnovni problem.Ono što, kao slušalac, mogu da konstatujem, takođe je već napisano - primetno slabiji visoki, a i srednji bi mogli biti bolji. E sad, šta je tu rezultat konstrukcije drajvera, skretnice ili kutije, moglo bi se reći kada bi se drajver upakovao drugačije, pa da se poredi. Verovatno ima i nekih akustičkih anomalija, jer su visoki i deo srednjih "opkoljeni" ostatkom spektra.Da napomenem - možda neko ne zna, na Ardenima postoje dva dugmeta. Jedno je za pojačanje - smanjenje horne u celom njenom opsegu (od 1k pa naviše), a drugo za regulaciju opsega preko 5k. Činjenica je da su kod mene oba dugmeta u neutralnom položaju, po principu "prirodnosti zvuka", što je potpuno glupavo - kad već imam mogućnost da popravim zvuk, treba i da je koristim.Dok nisam imao mogućnost direktnog poređenja sa boljim, nije mi smetao taj pomalo potuljen zvuk, ali sada... Kada se potpuno sredi novi sistem, možda razmislim o novom skutijavanju ovih drajvera.

Napisano

Ja sam slušao ovaj Tannoy ...post-117-126504329018_thumb.jpgBio je u nekim kutijama ručne izrade (velikim ali prilično ružnim). Koliko vidim ovde je u pitanju koaksijalni zvučnik sa kompresionim drajverom. Kalem mid/bassa je gde i treba da bude, a kalem CD-a je na zadnjem delu magneta. Verovatno je to toliko malo da nema nekog većeg uticaja na zvuk. Inače oni dele isti magnet, pa ne može doći do štetnog uticaja magneta bassa na magnet visokotonca.

Dok nisam imao mogućnost direktnog poređenja sa boljim, nije mi smetao taj pomalo potuljen zvuk, ali sada... Kada se potpuno sredi novi sistem, možda razmislim o novom skutijavanju ovih drajvera.

Bi li možda probao biamping sa aktivnom skretnicom pre nego rasturiš fabričke kutije ??? Mislim da bi to zvučalo vrlo zanimljivo :buehehe:

fabricki sviraju mozda 60% od onoga kako mogu ; a u zadnjih 10% nastupa magija

Nikad nisam sumnjao u superiornost dizajna. Negde sam pročitao da bi za njih trebala da ide kutija od oko 400 litara.

Увек сам био присталица таквих звучника али за ове новије производње не знам.

Skoro sam video neke Goodmans koje sliče ovim EV ali čini mi se da im je menjano vešanje. A čini mi se da je i čova malo precenio :buehehe:
Napisano

.......Bi li možda probao biamping sa aktivnom skretnicom pre nego rasturiš fabričke kutije ??? Mislim da bi to zvučalo vrlo zanimljivo :buehehe:.......

Ardeni su jednostavno premaleni za taj driver ; bass je bumi i nema elektronike koja bi to iskorigovala - bez stete
Napisano

Bi li možda probao biamping sa aktivnom skretnicom pre nego rasturiš fabričke kutije ??? Mislim da bi to zvučalo vrlo zanimljivo :buehehe:

Наравно да би боље било са активном скретницом!

Postavljena slika

Postavljena slika

кајзеР_Созе

Napisano

... Koliko vidim ovde je u pitanju koaksijalni zvučnik sa kompresionim drajverom. Kalem mid/bassa je gde i treba da bude, a kalem CD-a je na zadnjem delu magneta. Verovatno je to toliko malo da nema nekog većeg uticaja na zvuk. Inače oni dele isti magnet, pa ne može doći do štetnog uticaja magneta bassa na magnet visokotonca.

Po sećanju sam opisao nečije mišljenje sa onog foruma... Jedva sam našao post. Ispostavilo se da je Bokijev. :buehehe: Možda sam ga ja previše bukvalno shvatio - verovatno će on malo detaljnije objasniti:

Tehnološki je teško izvesti da jedinice ne utiču jedna na drugu prilkom rada. Elektromagnetna polja se "mešaju jedno drugome u posao" i to je u dosta većoj meri slučaj nego kada su jedinice zasebne jedinice u pitanju, koje su na izvesnom fizičkom rastojanju. Logično, tu je više "ugrožen" visokotonac, pa nije baš sve sjajno (frekventni odziv, intermodularna izobličenja, itd.). Drugo, nešto je slabija disperzija visokih frekvencija po vertikalnom i horizontalnom uglu opet zato što se visokotonac nalazi "unutra" pa je ugao smanjen. Zato proizvodjač i preporučuje položaj kutije da je zakrenuta prema slušaocu.

Što se rasturanja kutije tiče, tako nečega neće biti. Izvadio bih drajvere, i to je sve. Ali ni to još nije odlučeno.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...