Jump to content

SONY cdp-227esD (upgrade)


pile

Preporučeni Komentari

Retka zverka. Sticajem srećnih okolnosti sam došao u posed ovog plejera još pre više meseci.Kupio sam ga s namerom da od njega napravim čoveka...pardon vrhunski plejer :tongue10: Solidna baza, dobro dampirano kućiše, jedan od vrhunskih pickup-ova kss-151A, 2 x TDA1541A, 6 naponskih regulatora...Fikus je lepo i slikovito predstavio ovaj plejer na svom sajtu: http://www.lampizator.eu/lampizator/REFERENCES/sony%20227esd/sony227.htmlStekao sam utisak da su SONY inženjeri esd plejerima hteli da pokažu Philips konkureciji kako se to radi.Skoro pa idealan i da se nema šta na njemu poboljšati... ima :buehehe: Ipak je to stara makina i sve elektrolite u napajanju sam zamenio za nove Panasonic FC. Elektrolite oko DAC-asam zamenio po preporuci Impulsa. Nisam siguran da neko na ovom forumu ima veće iskustvo i izbor elektrolita,tako da je taj deo uradjen po njegovoj preporuci. Dodao sam jedan trafo za +-15v. Dva dobitka. Rasterećen jeonaj mali trafo, koji se inače puno grejao. To je segment gde proizvodjači štede, i gde uvek vredi ulagati.Drugi dobitak je što je na ovaj način razdvojeno digitalno od analognog napajanja.Analognoj sekciji je posvećena posebna pažnja. U tom delu se proizvodjači takodje ne trude baš nešto naročito,tako da se tu takodje mogu ostvariti značajna poboljšanja. Probali smo nekoliko "poznatijih" diskretnih rešenja,i nijedno nije dalo željene rezultate. Ili je bilo nestabilno, ili je imalo odredjenu vrstu koloracije.Odluka je pala na OP-ove, koji su dovedeni u optimalni radni režim i to su ona dva stubića (by Impuls).post-21-126368788862_thumb.jpgMože biti da sam nešto propustio, ali to je manje više to. E sad, kako to svira? E baš tako i još malo bolje. Ne može se od 1541 očekivati da se posečeš na njegov zvuk,ali je muzikalan u... :angry7: (ovo je umesto onih audiofilskih hvalospeva)Da li može još nešto da poboljša...može.1. Trebalo bi isključiti varijabilni izlaz (ovo sigurno neću raditi).2. Malo se pozabaviti clock-om (ovo možda i uradim).3. Zameniti fabričke regulatore nekim kvalitetnijim tipa shunt, super reg... (ovo takodje, verovatno neću raditi).Po rečima Fikusa ovaj plejer izvlači skoro maksimum iz TDA1541A i na ovaj način sam sebi ispunio jednu od želja i obezbedio jednu lepu spravu koja će ostati kod mene dok ne ispusti dušu.A sad se lagano bacam na onaj drugi (PCM1794) što seče, pa ćemo upredjivati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 30
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Sem sto je muzikalan u ... ima li kakvog poredjewnja sa drugim plejerima. Ja znam kako svira jer sam Rotel-a RCD855 sredio na slican nacin ali zbog ostalih clanova. U ponedeljak ide za NS na paralelni test.

Ne volim da pišem kako je detaljan, transparentan... bla, bla, bla :angry7: Nekoliko drugara ga je čulo pa nek napišu koju. Ne moš od babe devojku napraviti.Malo je mekan i gore i dole :buehehe: Ali je neverovatno prijatan za slušanje, nenaporan.Uskoro ide na uporedni test (nadam se) sa EZ DAC-om. Znamo obojica rezultat unapred, al ajde, nismo se dugo videli.Old School naspram novih 24/96 tehnologija. Teško da će ovaj novi biti prijatniji, prirodniji i muzikalniji.Isto tako čisto sumnjam da TDA može da istera energiju koju ima PCM1794.Jesam poredio sa DAC-om II :tongue10: jednog domaćeg proizvodjača i na moje iznenadjenje nisam uspeo da čujem nikakvu razliku,tj. ta razlika po nekim mojim kriterijumima nije vredna truda ni pomena. Zato sam i odlučio da ne investiram u daljiupgrade. Očigledno postoji optimalna granica, preko koje su ulaganja velika, a dobici sve manji.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

А шта су оне усправне штампе видим да има операциони, тразистор, тример....и наравно шема :tongue10: стоН_Колд

Napisao sam da je izbor pao na OP-ove, koji su dovedeni u optimalni radni režim.Fabrika to nikad, ili skoro nikad ne radi.Nema tu nekih velikih tajni, i siguran sam da ti znaš o čemu se radi.SM u ruke, sve piše :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisao sam da je izbor pao na OP-ove, koji su dovedeni u optimalni radni režim.Fabrika to nikad, ili skoro nikad ne radi.Nema tu nekih velikih tajni, i siguran sam da ti znaš o čemu se radi.SM u ruke, sve piše :tongue10:

Ја се извињавам што сам питао!У те свемирске технологије се не разумем, а и видим да су нека велика тајновитност :buehehe: стоН_колд
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa i nisu baš svemirke tehnologije, stare su jedno 15-20 godina.Pre mesec-dva sam predložio Impulsu da se pozabavimo I/V konverzijom, i on je na moje zadovoljstvo prihvatio.Potrošeni su sati, dani u razne probe, testove. Pregledano je brdo SM-ova, isčitano puno tema na diy.comNema loših OP-ova, ima samo loše implementiranih OP-ova. Zoran Botić je takodje pisao o tome. Nije dovoljno samoubosti drugi OP i stvari se promene. Promene se ali uglavnom na gore. Neophodno je proučiti SM odredjenog kola, i obezbediti mu optimalne uslove.Onaj adapter je upravo to. Ništa više od toga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

А шта су оне усправне штампе видим да има операциони, тразистор, тример....и наравно шема :buehehe: стоН_Колд

Kad već neće da kažu :tongue10: , vjerojatno pogurnuti u A-klasu i triman offset da bi se izbacili vezni kondezatori.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad već neće da kažu :tongue10: , vjerojatno pogurnuti u A-klasu i triman offset da bi se izbacili vezni kondezatori.

Verovatno :buehehe: Ništa specijalno, jedino treba sesti i uraditi.Ako nešto ne volim, to je kad vidim da su u upgrade uloženi ozbiljni novci, a žice vire na sve strane.Ideja ove teme i jeste da pokaže da se od jednog solidnog plejera, uz ne velika ulaganja, može napraviti... pa za klasu bolji, a da nije neophodno da žice vise na sve strane, i da se ugradjuju delovi za čiju kupovinu treba čitavo malo bogatstvo. Sve što sam ugradio je iz nekih viškova od drugih projekata.Druga ne nova stvar je da fabrike štede. Svaki (osim onih naj, naj) plejer se može sa malo ulaganja i rada može podići za klasu.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svaki (osim onih naj, naj) plejer se može sa malo ulaganja i rada može podići za klasu.

Sada mogu da se složim sa ovom konstatacijom, i kod mene je Impuls odradio lep upgrade... :tongue10:http://www.diyaudio.rs/topic/504-philips-cd630-philips-460-ssdac-upgrade-for-dummies/page__view__findpost__p__22998
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Druga ne nova stvar je da fabrike štede. ...

Mislim da je njihova namera u takvom postupanju da na takav nacin pre svega stvore "klase" uredjaja i opravdaju razvrstavanje po cenovnim kategorijama. Naravno, proporcije nisu linearno zavisne - uredjaj sa 30 EUR razlike u delovima je od osnovnog modela skuplji 200 EUR ...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stara priča, ali nije loše kad se jednom ovakvom temom dokumentuje.Mislim da je Marantz majstor takve igre. U startu naprave kako treba, i onda krenu da ga sakate.Na taj način dobijemo Prvo CD-17, pa CD-17mk2, pa CD17mk16 KI, OSE, LE, ITD... :tongue10:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Deda- I/V konverzija sa OP , posle toga filter/gain stepen sa OP , koji ima i trimer za offsetprvi stepen verovatno ima ( a ako nema trebalo bi ) mali CCS za podesenje tacnog naponskog nivoa/struje na DAC izlazuto - koliko vidim na fotkama .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Deda- I/V konverzija sa OP , posle toga filter/gain stepen sa OP , koji ima i trimer za offsetprvi stepen verovatno ima ( a ako nema trebalo bi ) mali CCS za podesenje tacnog naponskog nivoa/struje na DAC izlazuto - koliko vidim na fotkama .

Trimer ima za podešavanje ofseta (pretpostavljam da je manje-više ista stvar i u Soniju kao i u Filipsu) pa kada se zagreje, naznačeno mi je da ga dodatno čačkam i premostim izlazni kond, mada, ovako veoma zadovoljava, a Bastard kada ga de-napkinujem, imaće kond na ulazu -izlazu na preampu pa me to previše ne mori... Impuls će možda i dati šemu, da ne bauljamo po mraku, osim ako... ne krene u težak biznis :tongue10:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...