Jump to content

Kako terminisati nekorišćeni digitalni coax izlaz sa CD playera?


Van Reitz

Preporučeni Komentari

Kako bi bilo najbolje terminisati nekorišćeni 50 omski digitalni coax izlaz iz CD playera tako da se smanji emisija digitalnog signala na interkonenkt kablove i susedne uređaje? Da li samo pokriti nekom metalnom kapicom ili treba da se na izlaz veže otpornik od 50 oma? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 7
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Ne vidim razlog zašto bi otpornik bio 75 ohmski, zašto ne npr. 10 ohmski ili čak kratki spoj. Iako ne vidim uopće svrhu svega toga. Čak sam svojevremeno i radio takve stvari dok nisam shvatio besmislenost.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa, malo je bolji zvuk kad se terminiše pravilno, tj. 75omskim otpornikom. Nije neko grandiozno poboljšanje, ali mislim da vredi cene jednog otpornika.

 

Izlaze nije baš dobro kratko spajati, Kratko se spajaju samo nekorišćeni ulazi da ne bi bili antene za RF signale, posebno na uređajima koji su na testovima pokazali izvesnu neotpornost prema RF signalima. Konkretno, radi se o pojačalu Yamaha AX592. Ono je na testu u HiFi Choice-u označeno kao pojačalo sa slabim imunitetom za RF signale (i pored topga što su ulazi neposredno, odmah nakon ulaznih RCA konektora izolovani ultrasoničnim RC filterima). Smatram da vredi takva pojačala dodatno zaštititi, recimo ovim malim tweakom sa terminacijom nekorišćenog digitalnog izlaza na CD playeru. Ali priznajem da dobitak nije kolosalan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

75 ohmska impedancija znači da su u nekom (u ovom slučaju digitalnom) sklopu odnos napona i struje takvi da je prijenos s najmanje gubitaka pri impedanciji od 75 ohma. Neki kabel je 75 ohmski kada najbolje prenosi signal pri ovom omjeru napona i struje. Nema veze s njegovim otporom po metru duljine.

 

Kada na digitalni izlaz iz CD-a zalemimo otpornik od 75 ohma niti se vrši neki prijenos signala niti je impedancija 75 ohma.

 

Smisao optimalizacije impedancije izlaza bio bi taj da uslijed povećane impedancije na liniji prijenosa signala ne dolazi do refleksije signala i povratka u sklopove Cd playera.

Što od toga postižemo otpornikom. Ništa. Kolika je impedancija kada ga stavimo. Nemamo pojma.

Neka stavlja tko što hoće.......

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...