Jump to content

KEF TRANSIMISSION LINE DIY-PROBLEM


impuls64

Preporučeni Komentari

Zdarvo.....nov sam ovde i pozdravljam sve clanove ovog foruma. Nov sam ovde i citajuci razne teme nadam se da ce neko imati ideju kako da upeglam ove kutije.Kutije su napravljene davnih devedesteih u samogradnji sa Kefovim drajverima B200G i T33A..Nacrt mi je uvalio nemac u Minhenu dok sam kupovao jedinice i nikad se nisam pokajao sto sam ga poslusao..Ispostovao sam skoro sve sto se moglo uradidti u ono vreme i dobio odlicne kutije na koje sam jako ponosan... :guitarplayer: ...Sta je problem...nisam imao tada para za neki ogroman kalem u skretnici, mislim da je bio oko 15 mH..nisam bas siguran za vredost...sema je nestala..kao i planovi od kutija...tako da on nedostaje u skretnici..ovih dana sam pozeleo da ispravim stvar i pustajuci ton generator uocio sam da negde na 50-51 hz se javlja solidna rezonanca......(predpostavljam zabog onog kalema)...Hteo bih da to resim..a koliko sam citao ovde ima dobrih poznalaca te molim za pomoc...prilazem data za bass i skretnicu koju sam iskopirao iz kutije i ona izgleda kao na ovoj semi - onaj kalem..uskoro cu i slike.....pozzpost-1403-0-59254200-1365360855_thumb.jpDopuna....1.Imam i rupu negde na 58 Hz....2.kondenzatori ispred bassa nisu 600 mikroF....vec 500....

post-1403-0-70008300-1365361098_thumb.gi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 8
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pozdrav i tebi Impulse.Na koji način si ustanovio da imaš pikove i dipove u frekventnom odzivu ?

 

Inače, ne mogu se pohvaliti da sam imao ikakva iskustva sa Kef TML kutijama. Jesi li pokušao da vidiš nešto na stranim forumima da li je neko napravio nešto slično tvom projektu ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gledao sam nigde nema ove moje varijante...nemci pravili...

 

Povezao sam na komp...i putio neko kao profi program sa ton generatorom gde imas tipku za svaki herc...

i krenem odozdo...pocnem da cujem na 20......i naravno raste polako odziv..e na 51 cini mi se ...skoci mnogo,,,bas zabrunda

onda naglo padne na 58 hz..(kako kaze komp)...posle toga nema vecih skokova i padova....

 

Bila je ta ogromna prigusnica negde u semi....ali sam zaturio semu. Sve se mislim da je ona odgovorna...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za tu prigušnicu od 15mH zaista nisam siguran gde bi mogla da ide i šta bi bila njena funkcija pa ti ne mogu ništa reći na konto toga. Što se tiče brundanja, verovatnije je da prostorija svira baš na toj frekvenciji nego zvučnik. Dip je verovatno proizvod poništavanja. Probaj sa razmeštajem kutija po sobi. Možda se popravi situacija malo (ili pokvari - nikad ne znaš dok ne probaš)Bilo kako bilo, ništa se ne može zaključiti na osnovu tog brundanja osim ukoliko neko nije napravio zvučnike po istom projektu kao i ti pa ima šemu skretnice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uzmi metar i izmeri širinu sobe, evo meni se javlja da je široka tačno 3,8 metara :D

 

Kalem od 15 mH sigurno ne služi za sečenje frekvencije, verovatno je služio za neko dodatno kolo za peglanje impedanse. Ja ovde ne vidim takvo kolo na slici tako da mi nije jasno gde je on trebao da ide? Nisi dao odgovarajuću šemu. Jedino je eventualno za frekvencije mogao da služi kao highpass filter da zaštiti bas od prevelike kretnje na niskim frekvencijama, što je nepotrebno ako se zvučnici ne koriste za žurke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za tu prigušnicu od 15mH zaista nisam siguran gde bi mogla da ide i šta bi bila njena funkcija pa ti ne mogu ništa reći na konto toga. Što se tiče brundanja, verovatnije je da prostorija svira baš na toj frekvenciji nego zvučnik. Dip je verovatno proizvod poništavanja. Probaj sa razmeštajem kutija po sobi. Možda se popravi situacija malo (ili pokvari - nikad ne znaš dok ne probaš)Bilo kako bilo, ništa se ne može zaključiti na osnovu tog brundanja osim ukoliko neko nije napravio zvučnike po istom projektu kao i ti pa ima šemu skretnice.

Cekam semu skretnice....obecao covek iz Ks... ovih dana se pravi razmestaj po sobi...koliko se secam davno je bilo...mislim da sam taj kalem tada tumacio kao subsonik filter....

Uzmi metar i izmeri širinu sobe, evo meni se javlja da je široka tačno 3,8 metara :DKalem od 15 mH sigurno ne služi za sečenje frekvencije, verovatno je služio za neko dodatno kolo za peglanje impedanse. Ja ovde ne vidim takvo kolo na slici tako da mi nije jasno gde je on trebao da ide? Nisi dao odgovarajuću šemu. Jedino je eventualno za frekvencije mogao da služi kao highpass filter da zaštiti bas od prevelike kretnje na niskim frekvencijama, što je nepotrebno ako se zvučnici ne koriste za žurke.

Kojo u pravu si....soba je 5,.. x 4,1 ...zvucnici 4,10-dubina kutije...tacno oko 3,8...dobro ti de javlja ili si bio kod mene.. :wink2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam i ja te iste kutije,mogu da pogledam kako je kod mene resena skretnica................ :drink:

Bilo bi lepo ,naravno ako imas vremana. Mozda su drugacije resene...Kutija se zvanicno zvala KEF SlimLine..Moja skretnica je identicna onoj kakvu sam prilozio ....takodje me zanima da li iza basa i u tunelima imas kavog dampirajuceg materijala. tipa sinteticka vuna i sl, Kod mene je samo sundjer debljine oko 3 cm svuda iznutra zalepljen po zidovima i tunelima... Trazeci po netu ove zvucnike primetio sam da pojedini konstuktori stavjaju malo dampa iza basa..

Onda je moja greškaSimulator kaže da treba da imaš probleme na 32 Hz, 42 Hz, 62 Hz, 69 Hz itd.Onda nije soba problem nego pozicija zvučnika ili tako nešto

Trebalo bi mozda malo nekog redkog dampa iza basa....unutra je samo sundjer po zidovima

Trebalo bi mozda malo nekog redkog dampa iza basa....unutra je samo sundjer po zidovima

Moracu malo da eksprimentisem sa pozicijom, razmisljam da ih stavim po duzini to je malo preko 5 metara...mada preko puta su mi prozori,,, :angry27:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...