Jump to content

Pomoc oko popravke matore kopije Marshall-a


jesse

Preporučeni Komentari

cao, pre 2-3 godine sam trampio jednu pedalu i doplatio malo novca za nesto sto lici na kopiju klasicnog marshall plexi-a. ima 3x ecc83, 2x el503 i jednu ecl82. pojacalo je super zvucalo i bilo je dosta glasno ali prestalo je da radi pre neki dan. :D samo dobijam tiho sustanje/brujanje koje postaje malo glasnije kad pojacam volume pot. zamenio sam pretpojacivacke lampe ali opet isto. sta dalje? imam iskustva sa pravljenjem pedala ali u lampase se ne razumem.. fotke:

http://i43.tinypic.com/n6rl8o.jpg

http://i39.tinypic.com/10oegrn.jpg

http://i44.tinypic.com/m79yls.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 9
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Ovdi triba ic nekim logickim redom. Takve kvarove bi netko iskusan brzo risil ali neiskusan mora ic korak po korak.

Tu se najvirovatnije radi o jednoj od ove dvi mogucnosti: ili je nestalo napajanja ulaznih stupnjeva (mogice je pregaranje nekog otpornika u filterskim lancima rasprezanja ili moguci kvar sklopa oko ECL82 za koju se moze logicki predpostavit da dela ka stabilizator napona za ulazne stupnjeve) ili je doslo do prekida u nekom veznom kondu. Kako se ipak cuje donekle bruma i suma onda pretpostavka da je kvar u ulaznim stupnjevima prilicno drzi vodu. Mada ne mora bit bas u ulazu, mogal je nagorit i otpornik (najcesve zajednicki za obadvi cijevi) u krugu drugih resetki izlaznih EL503.

Eventualno pregaranje kojeg otpornika je u velikom broju slucajeva izazvano elkom koji je otega papke od starosti

Cesto u starijim uredjajima "kvar" zna bit uzrokovan sporkim ili oksidiranim kontaktima podnozja ili nogica cijevi a to se u principu rjesava ciscenjem sa izopropanol alkoholom.

A ni hladne lemove se ne smi iskljucit ka moguce uzroke, ipak to ima ki zna koliko godina.

Ovdi bi se brzo doslo do mista kvara onom najjednostavnijom dijagnostikom da se pocevsi od ulaza prema izlazu prstom dodiruju resetke cijevi i slusa brujanje koje se mora javit kod ispravnih stupnjeva. Ali to je dijagnosticka metoda koju nikako ne preporucam pocetniku jer se u pojacalu nalaze vrlo opasni naponi.

Tako da ces morat ic onim sporijim putem a to je mjerenje napona na elektrodama cijevi. Najpametnije bi bilo da tabelarno upises sve DC napone na svim elektrodama cijevi (osim grijanja). Vizualnu kontrolu da li se sve lampe griju si valjda storil.

Na ECC83 bis tribal upisat napone na nogicama 1,2,3,6,7,8 : na EL503 na nogicama 1, 2, 3, 9 a na ECL82 za pocetak na nogicama 2 i 6.

Ako uspijes izvrsit ta mjerenja, moc ce se sa puno sigurnosti ustanovit da li je kvar u lancu napajanja ili u signalnom lancu (npr prekid u kakvom veznom kondu.

A provjeri i jednu jako banalnu stvar. Obicno u gitarskim pojacalima ulazni jack ima kratkospojni kontakt koji drzi ulaz kratkospojen dok se gitara ne ukljuci (prevencija protiv bruma na nekoristenim ulazima). Ako ti je ostal kratkospojen neces na izlazu dobit nista bez obzira ca je mozda sve drugo u ampu ispravno.

I da jos jednom podsitin - Visoki napon, greske se koji put placaju zivotom

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...