Jump to content

RBW300 pojačalo u kvaru


kan042

Preporučeni Komentari

Prijatelj me zamolio da pogledam šta bi moglo da bude, kaže da su svi osigurači pocrkali. Slabo se razumijem u popravke pa bih zamolio za savjete kako da bar započnem sa popravkom. Šta bi trebalo najprije provjeriti?

Uzgred i trafo i hladnjak mi djeluju premali za deklarisanu snagu, ili mi se samo čini.

Pdf je veći od limita pa evo link na njega:

http://www.tremolo.p...df.html#schemat

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 23
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Rekao bih da su i grec i kondenzatori ispravni. Skinuo sam izlazne tranzistore i TS11 je neispravan (C i E u kratkom spoju). Treba li ispitati i tranzistore TS8 i TS9 (TIP31 i TIP32)i mogu li se ikako ispitati bez skidanja?Da li bih sad smio uključiti pojačalo bez izlaznih tranzistora da eventualno izmjerim napone?Pretpostavljam da bi trebalo zamjeniti oba izlazna (TS10 i TS11) i da budu upareni. Vidim da ima puno falsifikata MJ15003, ima li neki pouzdani izvor za nabavku i po mogućnosti već uparenih?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Interesantno, baš te MJ15003 uparene ne mogu da naručim. Ima dugme 'Add to card' ali redirekcija na PayPall ne vodi nigdje a IRFP-ove mogu da naručim. Ostaje e-bay ali nisam siguran ko je pouzdan a mislim i da nema uparenih osim sa MJ15004.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 months later...

Napokon sam nabavio izlazne tranzistore i našao vremena za pojačalo. Na kraju sam ipak nabavio na ebay-u. Uspio sam sve vratiti nazad i uključio preko zaštitnih otpornika. Nema bijelog dima, ne bih rekao ni da se nešto osjetno grije jedino je potenciometar za jačinu skroz loš, radi samo na najglasnije a ostalo krči. Skinuo sam pločicu pretpojačala i potenciometar ima oznaku B100K a na shemi je koliko vidim 2K2B6S (ili 2K2B65). Da li je to sad logaritamski ili linearni pot? Da li tražiti po shemi ili isti kakav već jeste na pretpojačalu? Ako ne nađem ovakav ima li smisla staviti Piher?

post-37-0-55933500-1323707898_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Линеарни.

Našao gotovo identičan 100K/lin ali nov. Radi. Nisam uspio na shemi da nađem kolika treba treba biti mirna struja a na otpornicima R17 i R18 (0R22) je napon 0,005V. Napon napajanja sam Izmjerio +/- 44V. Ako sam dobro skontao to ispadne oko 23mA. Ako je to dobro, skidam zaštitne otpore i vraćam osigurače.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Враћај и пуштај!

Vratio, pustio, radiiii! Stavio neki mali prdavac od zvučnika, nemam ništa da probam sa većom snagom. Primjetio sam da kad ugasim pojačalo, nakon 3-4 sekunde napravi "tup" (membrana ide naprijed).Da li je to normalno ili ukazuje na neki problem?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Нормално је јер се празне електролити у напајању. Предпостављам да немаш заштиту у колу звучника са релејом.

Tako sam i mislio ali bolje da provjerim. Izlazni i drajverski su se malo umlačili ali izgleda da ima neki problem. Otpornici prema pretpojačalu (R77 i R80) su se dosta ugrijali a osjeća se i miris.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...