Jump to content

od prigusnice-transformator?


Preporučeni Komentari

Naisao sam na nekom otpadu na nesto sto je izgledalo isto kao transformator,a u stvari je bila prigusnica(ili nesto slicno) za lampe javne rasvjete i snage 250W. Trazio sam da mi ostave gvozdje a bakar sebi da ostave,medjutim kad su to uradili vidio sam da je srednji stupcic E-lima 3mm kraci od dva krajnja. Inace,sad je slozen tako da su sa jedne strane svi E a sa druge svu I-profili. Ako bi to premotavao presložio bi unakrsno limove E/I/E/IE/I. Pitanje-kako bi to radilo kad bi to premotao i napravio transformator? Vrijedi li to premotavati ili da vratim ovo gvožđe na isti otpad i sačekam da naiđe nešto drugo?Unapred zahvalan na odgovorima...

post-649-0-74415000-1309586970_thumb.jpg

post-649-0-94938700-1309586980_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 17
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

"DIY.COM ; Andy815408 diyAudio Member Join Date: Jul 2011It will work as a transformer but it wont be very efficient because of the air gaps.Chokes and Transfromers have different magnetic requirements.""elitesecurity; guja011BgdModeratorČlan broj: 15025Poruke: 6849*.dynamic.isp.telekom.rs.OS: Windows XP Re: Izrada transformatora pre 1h 37minne možeš koristiti kao trafo limove baš zbog tog procepa tj kraće srednje noge na e limu.kada bi skratio krajnje na neki način, ti limovi bi bili upotrebljivi.previše truda oko premale snage"Dobio odgovore,hvala svakako! :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

probaj da ne povlačiš poruke sa elitea.uzgred napomena: ako secneš krajnje noge i time poravnaš E lim, dolazi novi efekat do izražaja a to je da je kalemsko telo vrlo verovatno predugačko za iznos dužine procepa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

probaj da ne povlačiš poruke sa elitea.

OK,sad imam osjećaj kao da sam gurao nekome prst u oko,nisam imao namjeru...neće se više ponoviti,obećavam.

uzgred napomena: ako secneš krajnje noge i time poravnaš E lim, dolazi novi efekat do izražaja a to je da je kalemsko telo vrlo verovatno predugačko za iznos dužine procepa.

Kalemsko tijelo nemam,morao bi ga praviti ali mnogo je to posla koji mi ne treba,može to i lakše...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Врати на отпад.

E to je taj lakši način,vratiću ga i sačekati da se pojavi klasičan,dobar transformator bez potrebe za dodatnim radovima pored premotavanja. To za kalemsko tijelo su rekli na još jednom forumu,a i sam sam imao to u vidu. Svakako-veliko hvala na odgovorima!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Da ne otvaram novu temu,jedno pitanje ovde:

Prepoznaje li neko ovaj trafo,zna li mu namjenu ili uređaj odakle bi mogao biti izvađen?

Postavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slika

Najviše me interesuje na koje kontakate ide mrežnih 235V.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

hehe, dvaput si okačio sliku VISINE lima a ne dužine. pošto je osnovna cifra 2cm to bi bilo 2+2+4+2+2cm.znači presek jezgra 12/3(tj srednja noga)*5 (debljina paketa).primar je uglavnom najbliži jeszgru, pa pogledaj sa koje strane je to. ako ima mogućnost za 115/230onda imaš malo zbrke..al se i to da provaliti (ukoliko je mrežni trafo uopšte)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da skontao sam da sam postavio dva puta visinu a ni jednom sírinu nego bilo kasno za ponovni odlazak u garazu. Trafo inace jeste sirok 12cm,ima bakarnu traku oko namota i masu izvoda pa nekako mislim da je vezan za lampe. Nadjoh ga prosle godine na otpadu za male pare pa ga uzeo zbog dobre povrsine jezgra,uz pomoc programcica sa teme o trafoima na ES nije problem proracunati ga od pocetka ali bi ipak volio da iskoristim originalni primar_ako je moguce.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne otvaram novu temu,jedno pitanje ovde:Prepoznaje li neko ovaj trafo,zna li mu namjenu ili uređaj odakle bi mogao biti izvađen?............Najviše me interesuje na koje kontakate ide mrežnih 235V.

Izmeris ommetrom otpor svakog para istih izvoda(po debljini zice). Onaj par koji pokazuje najveci otpor je primar-iz razloga sto se primar mota tanjom zicom te ima veci otpor od ostalih izvoda(ukoliko nije bio za neku lampu,pa je moguce da taj izvod ima veci otpor). Po velicini trafoa mozes zakljuciti kolike je ukupne snage,a po preseku zica na sekundaru, koliko struje moze teci kroz svaki sekundar
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naisao sam na nekom otpadu na nesto sto je izgledalo isto kao transformator,a u stvari je bila prigusnica(ili nesto slicno) za lampe javne rasvjete i snage 250W. Trazio sam da mi ostave gvozdje a bakar sebi da ostave,medjutim kad su to uradili vidio sam da je srednji stupcic E-lima 3mm kraci od dva krajnja. Inace,sad je slozen tako da su sa jedne strane svi E a sa druge svu I-profili. Ako bi to premotavao presložio bi unakrsno limove E/I/E/IE/I.Pitanje-kako bi to radilo kad bi to premotao i napravio transformator?Vrijedi li to premotavati ili da vratim ovo gvožđe na isti otpad i sačekam da naiđe nešto drugo?

Eh, ovo sam tek sada video.Teorijski je ovde dosta problema i nedoumica ali u praksi sam imao slican slucaj.Imao sam prigusnicu od oko 600VA.Slozio sam limove unakrsno kao sto si ti planirao, napravio nov kalem i namotao bifilarno +/-35V, sekundar od zice 1.4mm u preseku.Isprobao sam ga tako sto sam na krajeve (tj. 70V) vezao termo pec od 6kW i jos jednu peglu.Pad napona je bio u granicama normale (oko 10%) i trafo se nije pregrevao a ni zujao ni posle duzeg opterecenja.Kako je prosao taj test, tafo je ubacan u kutiju sa pojacalom (2x100 vati sinusa na 8Ohma) i gde je verno i odlicno sluzio preko 25 godina.Jedan kanal mi je riknuo pre dve godine ali je trafo jos uvek u funkciji i ceka novi projekat.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Heh,(offtopic) ovo sam radio u međuvremenu...

Postavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slika

Postavljena slika

Eto gdje je i kako završio trafo iz DUAL pojačala,premotan u dual simetrično napajanje pojačala novijeg datuma! E tako nešto bi da završim i sa ovim "zelenkom" ako je moguće! :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...