Jump to content

Diferencijalni termostat


Zoki

Preporučeni Komentari

Urađen solarni panel, pa mi je potrebana šema za diferencijalni termostat koji će pratiti razliku temperature bojler -kolektor.Poželjno je da ima regulaciju 5 -20 stepeni C.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 10
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

sta je merni element?

Nije mi baš jasno pitanje ,da li misliš na vrstu sonde ili ....Čitao sam da za sonde mogu da se koriste i 1N4148 što sam i probao sa sklopom koji koristi 741.Termostat radi, ali ne mogu da dobijem fino podešavanje razlike temperature..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Problem sa diodam je sto moraju da budu uparene po karakteristici temp-pn spoj. Znam tu varijantu seme sa starih solarnih panela i uradio sam izmenu. Pokusacu sutra da pronadjem gde mi je sema koju sam uradio da radi perfektno sa diodama i da se lepo podesava.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Umesto kty su ubačene diode

Dioda moze odlicno da radi u tom kolu, s tim sto treba imati u vidu da iako je promena pada napona na krajevima PN spoja jako linearna funkcija temperature, ona je jako mala - tek par mV po stepenu C. Stoga je jako vazno da (uz uparenost karakteristika dioda, kako je vec naveo Impuls):1. Operacioni pojacavac (u funkciji naponskog komparatora) ima sto manji sopstveni termalni drift2. Napon napajanja bude sto stabilniji, kako bi i referentni napon na ulazu komparatora bio u sto vecoj meri fixiranU suprotnom, obzirom na mali opseg regulacije (svega 15 stepeni, odn. par desetina mV na termoelementu) doci ce do "setanja" tacke ukljucenja/iskljucenja, tj. nepouzdanog rada sklopa.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Urađen solarni panel, pa mi je potrebana šema za diferencijalni termostat koji će pratiti razliku temperature bojler -kolektor.

Poželjno je da ima regulaciju 5 -20 stepeni C.

Имаш га у Радио Клубу, РК 3284 и стварно ради добро.

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pn spoj je zavistan od temperature i u direktnom i inverznom spoju,sa tim da su struje kod inverznog jako male i relativno linearne dok su kod direktne polarizacije pn spoja dolazi do promene od priblizno 2.5mv po stepenu celzijusa isto tako linearno do nekih visih temperatura koje su tebi nepotrebne..diode ne moraju da budu posebno uparene(1n4148) i u ovoj semi se koristi diferencijalni op.pojacavac koji pojacava razliku potencijala na ulazima i treba povesti racuna o kvalitetu op.pojacavaca u smislu drifta i ofseta i napajanja.Nije tu nista kriticno,treba da vidis sta se radi sa termoparovima gde su naponi mnogo manji sa mnogo vecim pojacanjima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dunavko, vrlo je bitno da se poseduje tacnost u celom mernom opsegu a to je prakticno od 30 do 100 stepeni celzijusa. Zimi cim se pomoli sunce temperatura vode u kolektoru vec prelazi 30 stepeni. Posto se pumpa ukljucuje samo kada je temperatura u kolektoru veca od temperature u bojleru vrlo je bitno da i kad je sunce slabo i kad je jako moze precizno da izmeri temperaturu da ne bi preko kolektora gurao topliju vodu nego sto je napolju na njemu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko mogu da vidim ,ovo iz radio kluba liči na šemu koju sam postavio,Da li bi sa kty sondom dobio bolje rezultate u odnosu na 4148.

Пријатељу сајџији сам правио сушач за сатове са силиконским грејачем и ДТ из РК-а. ради перфектно.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...