Jump to content

D. Self je malo popio...


BlueSky

Preporučeni Komentari

To nije ista sema koju je D. Self postavio. Sema koju ste postovali uopste nema ulazne diferencijalne setovane na radnu tacku vec su konstantno zakoceni jer strujni izvor mora ici prema suprotnom naponu. Da je ulazni diferencijalni umesto bipolarca jfet ovo bi radilo. Sem toga stabilnosti celog kola doprinose i tranzistori koje niste nacrtalni a ciji emiterski otpori idu na izlaz odnosno povratnu spregu.Uzeli ste da pricate o dva totalno razlicita kola pri cemi vcase ni nema podesenost radnih tacki i hocete da Vam radi stabilno. Problem danasnjih inzenjera sto nemaju pojma o osnovnim sklopovima a slepo veruju simulatorima. Jos kad bi simulator rekao da nesto nije dobro povezano onda bi bio pravi.I sto rece Borko, lemilicu u ruke pa samo prvi stepen napravite kako treba a ond ozemo dalje diskutovati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 29
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Sema koju ste postovali uopste nema ulazne diferencijalne setovane na radnu tacku vec su konstantno zakoceni jer strujni izvor mora ici prema suprotnom naponu.

SPICE ne uzima u obzir naponske nivoe na krajevima strujnog generatora. Diferencijalni pojačavač je ispravno polarizovan, gornji kraj strujnog generatora je na nižem potencijalu od donjeg kraja generatora.

Sem toga stabilnosti celog kola doprinose i tranzistori koje niste nacrtalni a ciji emiterski otpori idu na izlaz odnosno povratnu spregu.

Izlazni tranzistori ne mogu da utiču na struju VAS-a na način koji je dobijen u prethodnom postu. Povratna sprega se ostvaruje preko e2 (naponski generator kontrolisan naponom), namerno sam to uradio da izolujem struju koja teče kroz otpornike povratne sprege od struje VAS-a.

Uzeli ste da pricate o dva totalno razlicita kola pri cemi vcase ni nema podesenost radnih tacki i hocete da Vam radi stabilno.

Kola su ista, pogledajte malo bolje.

Problem danasnjih inzenjera sto nemaju pojma o osnovnim sklopovima a slepo veruju simulatorima. Jos kad bi simulator rekao da nesto nije dobro povezano onda bi bio pravi.

Za neke je to tačno, a za neke inženjere i nije.

I sto rece Borko, lemilicu u ruke pa samo prvi stepen napravite kako treba a ond ozemo dalje diskutovati.

Vi tvrdite da kolo radi, ja tvrdim suprotno. Zašto bih ja, koji tvrdi i pokazao* da nešto NE radi, pokušao da napravim to?Uostalom, ako neko baš želi da uradi neki pojačavač sa simetričnom topologijom i strujnim ogledalima može da pogleda ovu temu (obratiti pažnju na Edmond Stuarta-a) radi dalje inspiracije i razmišljanja na datu temu.*(ali ne vide svi)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zao mi je sto ne poznajem SPICE ali kolo koje ste postavili ne radi oupste. Mozda bi trebalo da patentirate tranzistor kome je baza emiter spoj inverzno polarisan i pri tom pusta struju kao da je normalno polarisan.Tema sa diyaudio koju ste linkovali opet nema istu semu od koje je sve krenulo. Tamo je emiter folover umesto VAS-a.Mislim da je dalja prica uzaludna.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zao mi je sto ne poznajem SPICE ali kolo koje ste postavili ne radi oupste.

Impuls, povežite 12 tranzistora i 10-ak otpornika i dokažite da je sve to stabilno, da grešim i da nemam nikakvo osnovno znanje i poznavanje elektronike.Pokažite na šemi koji tranzistor je inverzno polarisan, a ja ću Vam uzvratiti sa slikom koja pokazuje naponske nivoe i struje na krajevima tog tranzistora.

Tema sa diyaudio koju ste linkovali opet nema istu semu od koje je sve krenulo. Tamo je emiter folover umesto VAS-a.

Zamena jednog tranzistora sa emitter follower-om ne menja topologiju pojačavača.

... Mozda bi trebalo da patentirate tranzistor kome je baza emiter spoj inverzno polarisan i pri tom pusta struju kao da je normalno polarisan.

Verovatno ste zaboravili, ali postoji i inverzni aktivni režim za tranzistor (mada nisam nikada video da ga neko koristi), postoje parametri modela koji i taj radni režim tranzistora opisuju u SPICE-u.

Mislim da je dalja prica uzaludna.

Ja mislim da tema polako gubi smisao jer tražite dlaku u jajetu u mojim izlaganjima umesto da se zapitate da li kolo iz prvog posta zaista nije korektno.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nijedan iz diferencijalne cetvorke nije polarisan ispravno. Ako uzmemo da je napon na krajevima strujnog izvora 0, iako je to nemoguce, u tom slucaju ce napon baze i napon emitera biti identicni. Ako Vas SPICE uspe da natera te tranzistore da u tom slucaju puste struju kroz emiterske otpore, napon na emiteru ce kod NPN tranzistora biti veci od napona na bazi pa ce taj spoj biti inverzno polarisan.Da vidim sad te naponske nivoe!Da li ste Vi to uopste povezali ili se jos uvek igrate sa simulatorim? A ako odlucim da ga pravim ja cu ga sebi povezati. Nemam nameru nikom da dokuzuejm njegovo neznanje, samo napominjem da ste u dva komentara stavili dve razlicite seme od polazne.Evo mala pomoc: ovo je isti amp od kog ste krenuli sem sto su kod Vas umesto otpora u diferencijalnom delu strujna ogledala http://www.diyaudio.rs/topic/1664-bedini/ . Sad jos kazite da Bedini ne radi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evopost-25-095297200 1273443465_thumb.png

sem sto su kod Vas umesto otpora u diferencijalnom delu strujna ogledala http://www.diyaudio....ic/1664-bedini/ . Sad jos kazite da Bedini ne radi.

Pa ja ne znam da li ja pričam kineski. Pa baš zato i šema u prvom postu ne radi kako treba, upravo zbog prisustva strujnih ogledala u simetričnom diferencijalnom stepenu! Diferencijalni stepen sa otporom kao opterećenjem radi bez problema. Mislio sam da ste razumeli to...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možda nekom pomogne ova slika da shvati kako na strujnom generatoru mogu da postoje inverzni naponi, a da struja teče i dalje u nacrtanom smeru.post-25-080678800 1273585236_thumb.png

Moze BlueSkyNIS u pravu si, svako ko je radio sa simulatorima to zna.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...