Jump to content

DuleJ

Član
  • Broj sadržaja

    18
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Sve objavljeno od DuleJ

  1. DuleJ

    Khadas Tone Board

    Slažem se! Merenja mogu biti orjentir mada... Opšte je poznato, da u audio sveri dobri rezultati merenja uređaja ne moraju da znače i dobar zvuk. Što bi rekli ,,može da bidne al’ ne mora da znači”. Ne volim da budem navijač u vezi brendova, niti da favorizujem bilo kojeg proizvođača. Volim da sam čujem kako nešto zvuči i da sudim po ličnom ukusu. Zato sam iz radoznalosti i naručio ovu pločicu. Zapravo me zanima DSD pošto do sada sa njim nisam imao iskustva. Kad bolje razmislim pločica nije ni tako jeftina, ako se uzme u obzir da treba dodati troškove carine, PDV (+33%) i poštarine ako nije direkt iz Kine od proizvođača. Zatim treba dodati troškove kućišta. Dalje, ako neko želi da je nadogradi tu su i troškovi linearnog napajanja. Koliko vidim možda je moguće dodati još 6 dodatnih ulaza i neki displej. Kad se sve sabere cena može da izađe oko 140-160 $ u jeftinijoj varijanti, pa do 240$ sa posebnim napajanjem. Ko želi dodatne ulaze (ako su mogući) cena dodatno skače. Međutim, uzmeli se u obzir da se delovi naručuju i plaćaju sukcesivno to mu dođe kao kupovina na rate. Kome se posreći može proći bez troškova globe države. Dobra stvar kod ovakvih pločica je u tome, što mogu pružiti to zadovoljstvo da čovek nešto sam sastavi. Može sam da dizajnira kućište na koje može po želji da nalepi svoje ime. Tako nešto je napravio March audio ,,MARCH audio dac 1”. Samo je ubacio pločicu Khadas u kućište i to je sve. Bata to prodaje za 500$. Sve u svemu, kada Khadas Tone Board stigne probaću kako zvuči pa javljam lična iskustva. Dobro bi došla i druga iskustva, pa da vidimo da li vredi ulagati u ostale gore pomenute dodatke (napajanje itd..). Mogla bi tema da se proširi i na ostale slične Tone Board-e što bi bilo dobro.
  2. DuleJ

    Khadas Tone Board

    Pogrešno sam otkucao naslov teme izostavio sam slovo. Khadas ne Kadas. Molim administratora ako je moguće da ispravi ime teme.
  3. DuleJ

    Khadas Tone Board

    Zapravo sve kreće od oktobra 2018. Pločicu je moguće direktno spojiti na računar preko USB-a koji stiže u pakovanju. Kućište se naručuje posebno, a moguće su i razne nadogradnje i diy varijante sa posebnim napajanjem. Bitno je da pločica bude generičke edicije. Generičku odmah podržavaju Windows, LInux i Mac. Upotrebljiva je i VIM edicija. Što se tiče zvuka za te pare .... hmm zato se u svetu i digla prašina.
  4. DuleJ

    Khadas Tone Board

    Khadas Tone board https://www.khadas.com/ Da li neko ima iskustva sa ovim DAC-om (link iznad) koji po svemu sudeći ima veliki potencijal za raznorazne nadogradnje i diy varijante. Stvar je relativno nova od pre manje od godinu dana Ii digla je veliku prašinu u digitalnom audio svetu. Može biti da će ovo biti ubica mnogih DAC-ova. Cena ove pločice je oko 100$. Uskoro mi stiže jedan. Trenutno je nestašica na svetskom tržištu. Merenja od veoma eminentnih čika (Amir) za ovaj DAC se mogu naći na: link: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-wesiontek-khadas-tone-board-dac.4823/ Izvinjavam se ako ova tema već postoji nisam stigao da pregledam forum.
  5. Ja, ne sedim samo u fotelji provodeći vreme tipkajući po tastaturi i ne provociram one koje sa kojima se ne vidim oči u oči! Na daljinu mnogi imaju muda. Mene je malo više vaspitala ulica zato i pravim ,,stilske greške" u životu. Izvinjavam se ostalim članovima na off-topic-u.
  6. ,, He, posle mog uplitanja se više nije čuo nikakav šum! " Ovo je bila šala. Drugo: Lepi, piše se iza kuće, a ne ,,izakuće" ako si našao baš da raspravljaš o pravopisu pa citiraš moje stilske greške ispisane u brzini. Čini mi se da ovo nije forum o književnom jeziku već je forum ljubitelja muzike i uradi sam veština. Ja sam na ovom forumu od pre par sati. Mogao sam bez njega do sad, a mogu i od sad. Vidim da si ti na istom od 2009 g. ako se ne varam. Nešto ne videh da si nešto uradio sam i objavio, osim što palamudiš. Takva mi dobrodošlica ne treba! Ne nosim slušni aparat, a moju fizičku spremu i druge veštine sam vrlo spreman da demonstriram. Reci kad i gde? Ili uzgajaj šaragarepu ,,izakuće" , a na moje postove ne odgovaraj ili se upristoji.
  7. Ha, ha upravo razmišljam o nečemu sličnom! Srećom da godinama nisam spavao kod kuće sa dalekovodom iznad glave. Mada tešim se ako Tesli ništa nije falilo pored onolikih trafoa, neće ni nama koji imamo dalekovode i trafo stanice na 2 metra udaljenosti. Sad fotkao, duga ekspozicija.
  8. Šalu na stranu, sa strujom se nije igrati. Naravno da se kablovi proveravaju, pogotovo prilikom lemljenja direktno na ploču. Oklopljavanje kablova me je zainteresovalo pošto iznad kuće upravo imam dalekovod koji je tu postavljen pre više godina. Nameravam da proučim određene zakone u smislu usaglašenosti sa EU pa da zalepim tužbu elektrodistribuciji. Po jako vlažnom ili maglovitom vremenu se može ponekad videti neka vrsta oreola oko kablova dalekovoda.
  9. Vrlo moguće s obzirom da je to pojačalo iz 1988 godine. Do sada nije servisirano. Mada još uvek šljaka, samo sada u garaži gde je i radionica. Zabavlja me dok švajsujem ,,izakuće".
  10. Da zaboravio sam da kažem je na kraju kabla bio podebeo feritni prsten pride. U svakom slučaju odavno sam promenio inegrisani pojačavač za dual mono. Mada kad sam već kod kablova svrbi me da napravim neki i napojni za probu
  11. Hm.. zanimljivo je da i Ozren Bilan na jednom mestu navodi da nije verovao da napojni kablovi mogu da imaju veze sa kvalitetom zvuka. Međutim ispleo je napojne i čuo je razliku u odnosu na fabrički. Probao sam kabal po njegovoj recepturi stim što sam dodao oklop od bakarne pletenice i aluminijumsku foliju. Oklop spojen sa zemljom na štekeru, a na drugoj strani nije nigde. Ono što je i moje iskustvo, zvuk šuma na pojačalu kada se odvrne do kraja, bez puštenog signala sa izvora, je bio manji nego kod fabričkog kabla. To je čisto u smislu jačine zvuka šuma koje je moje uho registrovalo. Što se tiče drugih karakteristika kada je signal normalno pušten, one spadaju u domen ličnog suda... psihoakustike
  12. ,,To je ipak diplomski, i tada 86-e... Slažem se ranijih godina i do kraja 90tih naši diplomci su bili zaista vrhunski posebno na ETF. Naravno kad sam pomenuo ,,baždarenje ušiju,, mislio više figurativno. Vrlo bih rado da čujem zvuk u svojoj sobi slčan onom koji sam slušao u Sibelijustalo (Lahti, Finska). Od orgulja, hora, sinfonijskog orkestra ili kamernog. To je nemoguće očekivati od bilo koje hife bez obzira koliko košta. Možda bi mogla da se priibliži amplificirana (džez, rok, elektronska i sl.) muzika.
  13. Veliko hvala! Kada budem uporedio ranije uradke kablova sa ovim narandžastim kablom rado ću podeliti iskustva na forumu. Naravno unapred se ograđujem da su slušni utisci lični i na mom sistemu u mojoj sobi! Bilo fi fino, u slučaju da je neko poredio ove narandžaste kablove sa nekim drugim diy kablom, da podeli iskustva.
  14. Poštovanje svim članovima foruma! Zainteresovali ste me za ove turske narandžaste kablove. Voleo bi da ih isprobam. Upravo ovih dana švasujem neke kablove za zvučnike i inteRkonekte. Na netu nisam našao onlajn prodaju ovih narandžastih kablova, osim na jednom mestu gde ih prodaju za preko 600 din metar, što je bezobrazluk. Da li bi neko bio ljubazan da kaže, ako zna, gde bi ovi narandžasti kablovi mogli da se naruče preko neta (onlajn ili preko telefona), odnosno pouzećem. Do pre nekih mesec dana nisam uspeo nigde da ih nađem. Tada je bila informacija da u Blulajnu ne šalju po porudžnini u unutrašnjost. Po ovom vremenu je malo nezgodno doći do Beograda za par metara žice. Uporedio bih ove narandžaste sa kablovima koje sam predhodno napravio po recepturi Chris VenHaus-a od Cat5 kablova i kopiju Pulse-XminiS. Uklučio bih se u pređašnju diskusiju opaskom da pre slušanja kablova treba prvo baždariti uši, odnosno slušni aparat. Po mogućstvu treba što češće ići na koncerte akustične muzike i to ako je moguće neamplificirane, pamtiti osećaj pa porediti sa zvukom kod kuće. Ne moraju biti iste muzičke numere, ali je bitan zvuk instrumenata pojedinčno. Onda digitron u ruku, šeme, lemilicu, kablove, otpornike, kondove i testeru pa udri. Uvrći, zavrći, pleti, vadi, stavljaj, švajsuj, lepi i čulji uši. E, onda sledi umetnički dojam, furnir, lak itd… Ili spremiti novčanik pa u radnju po sistemu ima se može se…. (I tata bi sine ) Što se tiče razlike zvuka u kablovima i svega ostalog čuju se. Ne ulazim u to da li je nešto bolje ili gore ali evidentno se čuje. Naravno treba uzeti u obzir psihologiju i medicinu, kao i to da svi ne čuju isto kao što svi ne vide boje sasvim isto (naravno razlike su male ako se izuzmu daltonisti i slabovidi). Osvrnuo bih se na pomen jednog diplomskog rada sa ETF-a iz 1986.g. o uticaju kablova na kvalitet zvuka. U stručnost autora u domenu elektrotehnike ne sumnjam. Međutim auror je u svom radu ušao u oblast psiholoških testova. Upitno je koliko su ti testovi bili merodavni što se tiče domena nauke koja se zove Psihologija. Postavlja se pitanje da li su svi ti testovi pomenuti u radu izvršeni tako da su se ispoštovali svi principi naučnog eksperimenta, odnosno metodologije (sa kontrolnom grupom). Bitna je stvar i soba za slušanje. To je možda i najveći problem zbog raznih ograničenja koje svi mi imamo. Retki su primeri da neko kada pravi kuću pravi posebnu sobu za slušanje muzike ili kupuje stan koji u projektu ima sobu za tu namenu. Moj prvi gramofon Hitači ht324mk2 sam kupio davnih 80-tih (zarađen istovarom džakova cementa na stovarištu preko omladinske z.) od poznanika audofila (Koleta Kilibarde iz KV) koji je praveći kuću još u to vreme (kraj 70tih početak 80tih) napravio specijalnu oveću odgovarajuču pravougaonu sobu za slušanje muzike. Samo uređaji, ploče i fotelja. Pa majku mu .….. i pravljenje sobe za slušanje muzike prilikom zidanja kuće je neki diy. Ovo je moj prvi post na forumu. Nisam baš vešt u ovoj vrsti komuniciranja iako sam kompijutersiki dinosaurus (još od Spektruma, Atarija itd..). Švasujem lemilicom i režem testerom jako dugo iako nemam veze sa elektrotehnikom i stolarijom donekle. Pozz!
×
×
  • Kreiraj novo...