Jump to content

Serge

Član
  • Broj sadržaja

    17
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Postovi objavljeno od Serge

  1. fabrika nije predvidela menjanje mrezica.

     

    mrezice su ubacene prilikom sklapanja kutija.

     

    znaci, morala bi kutija da se rasklopi, pa da se zameni mrezica.

     

    a to bi znacilo mucenicki posao - rasklapanje kutija, pa ubacivanje

     

    mrezica i neizbezno furniranje.

     

    :drinking-2:

    Verovatno su ih sklopili sa mrežicama. Ali ne bih prolazio kroz taj put bola :) obzirom da su kutije i furnir jako dobro očuvani(trebalo bi samo da se osveže). Mrežice su takođe cele, ali su se skupile i odlepile po uglovima i ivicama.. Predpostavljam da nepostoji šana da ih rastegnem...

  2. Meni taj postojeći materijal ne izgleda baš dovoljno transparentan - treba paziti sa novim materijalom da ne uguši zvučnike.

    Kakvi su to otvori sa strane i odozgo - da li su i tu neki drajveri smešteni?

     

    P.S. Ukoliko nije neophodno da se vrati potpuno pređašnji izgled, ja bih išao na nešto kao "čarapu" za ceo zvučnik kao recimo kod AR 93.

    Sa strane i odozgo su smeštena po dva visokotonca i dva srednja..koliko znam, još ih nisam otvorio, ali rekao bih da jesu po slikama sa neta.

    Što se tiče materijala, stavio bih nešto što je približno originalu, a da je pritom dovoljno zvučno transparentno.. Samo sam u dilemi šta stavim i kako...

  3. Ja bi lepio ovako: iseći veće parče nego što je okvir/kutija da može da se vuče, zateže, premazao prednju stranu sintelanom, malo samo da se prosuši pa lepiti, trebaju 4 ruke min :wink2:  zategnuti skroz do ivica i utapkati da uvati, zatim lepiti bočne kose stranice, posle samo odrezati višak skalpelom i zalepiti ukrasno uže :hot:  naravno kupiti više materijala ako se zazne.

    To zvuči kao dobro rešenje. Samo ne znam kako će reagovati na sintelan lepak...

  4. Najbolje je valjda probati na nekoj dasci, pa vidjeti.

    Vidim da ima nekakvu ukrasnu traku uz rub. Nešto kao pletenicu ili uže.

    Možda da probaš nategnuti preko rubova, zalijepiti koliko možeš bliže ruba, odsjeći sa skalpelom uz sam rub, popraviti lijepljenje uz sam rub i nalijepiti natrag tu traku?

    Ne kažem da će raditi, ali možda potaknem bolju ideju iznoseći bilo kakvu. 

    Napraviću probu na nečemu, tako je sigurnije.

  5. Možda vrijedi napraviti eksperiment na nekoj dasci i ostaviti stvar koji tjedan da se bar za prvu ruku vidi kako bi se ponašalo.

    Ako je nešto poput flizelina nisam siguran koliko jako bi se on sam bez dodatnog ljepila zalijepio za drvo, ali tkanina bi se radi velike površine mogla dobro držati za njega...flizelin.

    Taj materijal flizelin, koliko vidim nije popustio nigde, samo glavni materijal koji se delimično odlepio od flizelina i zreo je za menjanje. Nije problem zalepiti novi, ali problem je kako ga lepo rastegnuti i zalepiti...

     

    Sve to izgleda ovako:

     

     

    post-1890-0-41207700-1447879974_thumb.jppost-1890-0-41409700-1447880015_thumb.jp

  6. Vau.Imas li ovako nesto ali iz sedamdesetih ? 

    Iz sedamdesetih imam Celestion Ditton 25, Optonica cp 5000 h...Heco par komada, JBL L 166, AR 7... ništa više od Wharfedale, za sad :) ostali su stariji.

  7. Da nije to možda flizelin u podlozi? Kako li već krojači zovu onaj materijal za ojačavanje revera na kaputima koji se lijepi peglanjem, odnosno djelovanjem topline?***

    ***Da ne idem sad pitati starog za točan naziv. Otac mi je krojač. Onaj stari tip koji ima metar oko vrata i kroji tako što mjeri i crta kredom po štofu. Bez šablone.

    Liči na flizelin, prilično je proziran, samo nekako gušćeg tkanja... Ide preko celog prednjeg dela, na koji dolazi glavni, materijal koji je zalepljen na, da kažemo flizelin..

  8. Zar se ne vidi iz sadašnjeg stanja je li tkanina heftana ili je ljepljena?

    Materijal je lepljen. Preko kutije ide tanka crna verovatno, zaštitna tkanina, na koju je lepljen čvrst materijal kao za pojačala, pletene strune u kombinaciji kako mi se čini sa silk strunama... 

  9.  

    Nemam savjet za montažu platna.
    Javljam se tek da kažem da su zvučnici jako lijepi i čestitam na nabavci.
    Volio bih da kako će napredovati restauracija bude još fotki.

    :cheers:

     


    P.S. Nije obavezno, ali slobodno pronjuškaj po forumu. Imamo dio predviđen za predszavljanja novih članova.
    Svakako želim dobrodošlicu na forum!

     

     

    Hvala na dobrodošlici i čestitkama :) Zbunjuje me to montiranje, odnosno ne bih da ih nagrdim heftanjem i ekserima... nego da ih dovedem u originalno stanje, pa razmišljam naglas..
    Nažalost, nisam video taj deo za predstavljanje, ali ću ga naći, i dodati par reči o sebi:)
    Slika će sigurno biti, samo da počnem...

  10. Moracete,i zbog skretnice,i zbog provere vesanja.Sto se tice tkanine,ona moze da se tretira nekom hemijom,ali posto je suvise stara,mozda je bolje da se kupi replika platna koje prodaju momci za stare razglase.Cini mise da sam video na KP.Mislim na Fender platno ili tako nesto slicno.

    Svestan sam da moram, ali jos nisam krenuo u restauraciju. Kad ga otvorim videću kakva je situacija unutra. Za to ce mi trebati savet posto nisam do sada radio nista kompleksnije, sto se tiče 'elektronskog' dela. Platno je ok, ali se skupilo, tako da moram da ga menjam sigurno. Materijal jeste kao za pojacala. Ali me buni montaža...

  11. Kao prvo, pozdrav svima!

     

    Odavno se bavim amaterski hi-fi opremom. Sto bi se reklo hrčak varijanta, skupljam ih.

    Nedavno sam nabavio par Wharfedale w4 zvučnika (rane šesdesete) i, blago rečeno zgranuo velikim kvalitetom zvuka.

    Mada imam prilično iskustva u restauraciji kutija, osveženju i popravci drveta i furnira, ne znam mnogo o onome sto se nalazi unutra. Sto za sada nije problem, rade dobro, osim što krči potenciometar na visokotoncu (imaju potenciometre za visoki i sredji ton). Uskoro ulazim u restauraciju furnira, odnosno osveženje, obzirom da je prilično dobar. Problem mi je materijal za maske, odnosno 'tan grill cloth', koji se od starosti odlepio i skupio. materijal ide direktno na kutije, Nema ram ili odvojivu masku na koji bi se zaheftalo, zalepilo. Da li neko ima iskustva u tome i može da pomogne? 

     

    Hvala unapred!

     

    Evo i slika(slike su sa neta, moji su isti):post-1890-0-75323800-1447857674_thumb.jppost-1890-0-32178700-1447857694_thumb.jppost-1890-0-21106100-1447857711_thumb.jppost-1890-0-00212200-1447857733_thumb.jppost-1890-0-43393400-1447857747_thumb.jp

  • Trenutno na sajtu   2 članova, 0 Skrivenih, 284 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • Forumska statistika

    8.9k
    Ukupan broj tema
    435.6k
    Ukupan broj objava
  • Statistika članovȃ

    2868
    Svi članovi
    3371
    Najviše na sajtu
    toja
    Najnoviji član
    toja
    se pridružio
×
×
  • Kreiraj novo...