Jump to content

Pentax K-S1 + 18-55mm kit objektiv


stein

Preporučeni Komentari

Fotoaparat K-S1 + 18-55mm DAL http://www.ricoh-imaging.co.uk/en/product/06412/digital-slr.html

Uz aparat sve što ide u standardnom fabričkom pakovanju: kutija, remen, punjač i akumulator, uputstvo za upotrebu, CD sa softverom za obradu slika tj procesiranje RAW fajlova (ja ga nisam koristio), overena garancija, još uvek važi, aparat kupljen početkom godine. Telo je plave boje.

Fotoaparat je odličan. Sve je u odličnom stanju, pravi odlične slike, nema ogrebotina niti tragova upotrebe ili oštećenja.

Bazične tehnikalije na gore linkovanoj strani. Uz to bih dodao da aparat ima popularni "K" mount pa se uz njega može koristiti bilo koji objektiv proizveden od 1975 pa na ovamo. To daje neki izbor od cca 2000+ objektiva.

3693 okidanja.

Možete pročitati šta piše u raznim review-ima (ima ih podosta) ali iz ličnog iskustva mogu da kažem da one stvari koje se iznose kao zamerke aparatu uopšte ne stoje. Mislim prvenstveno na LED sijalice za odbrojavanje u slučaju odloženog slikanja (mogu se ugasiti da se uopšte ne pale što sam i učinio), preklopnik AF/MF mi nikada nije zasmetao pa da ga nehotice prebacim u drugi mod autofokusa, plitak "grip" (desna strana aparata, rukohvat) stoji da je plići nego kod većine aparata ali je sam aparat toliko lagan da to takođe nikada nisam našao da mi je problem, čak ni držanje po sat i više vremena tokom baletske predstave mi nije uopšte pravilo problem.

Mogao bih da ga hvalim do neba ali nema potrebe, samo odgovorno tvrdim da su zamerke koje su iznešene utemeljene na poređenju sa mnogo skupljim aparatima i samim tim poprilično nevažne.

Ono što mu svi priznaju je odličan kvalitet izrade, pouzdanost i vrhunski kvalitet slika koje pravi.

Jedini razlog zbog koga ga prodajem je višak aparata u kući, ćerka je odlučila da zadrži Canon SX50 HS (kompaktni prosumer) a ja sam otišao korak dalje, na Pentax K-3II, trenutačno najjači Pentaxov pro model sa APS-C senzorom.

Ako neko ima još nekih pitanja, rado ću obrazložiti razloge zašto Pentax a ne neki drugi... (što ne znači da drugi proizvođači ne prave dobre aparate, naprotiv)

Cena orijentaciono 300€.

0600 432 379

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 5
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Ja sam ga kupio nakon poređenja sa Canonima 1200D i 100D i Nikonom D3200. Canoni imaju malo manje a Nikon više MP (18, odnosno 24 vs 20MP kod ovog Pentaxa) a svaki pojedinačno je kao nov skuplji. Primetno. Mene su, što se sveopšteg utiska tiče, "kupili" neki sitni detalji kao što je stabilizacija koja je integrisana u samom telu a ne u objektivu pa funkcioniše sa bukvalno svakim objektivom, čak i starim manuelcima, pristup jeftinim a odličnim objektivima za veoma skromne iznose (npr 50mm F1.7 može često da se dobije u savršenom stanju za cca 4000 dinara) i generalno se može nakačiti na njega svaki "K-mount" objektiv ikada proizveden. Autofokus naravno radi samo sa novijim objektivima i kod Pentaxa, moram priznati, nije na vrhunskom nivou, ali nije ni za baciti. Najvažniji detalj koji me je pomerio iz sveta Canona (a nije da ih nisam imao sijaset) je kvalitet slike direktno iz aparata. Naprosto mislim da u ovoj cenovnoj klasi ovaj senzor, aparat, whatever izbacuje slike koje su naprosto odlične svaki put. Imam neke slike koje sam radio bukvalno uz ulično osvetljenje sa ISO12800 a šum (digitalni) se praktično ne vidi. Inače spadam u ono što zovu "pixel peeper" pa ako u prikazu 1:1 vidim nesavršenost, onda mi to smeta bez obzira što se na odštampanoj slici reda veličine 30x40cm to ne vidi. 

Kit objektiv je dobar, ali nije toliko dobar kao Sigma 17-50mm F2.8 koji sam kasnije dokupio. Naravno, Sigmu sam platio nekih 360€, da se ne zavaravamo...  (a i to je bilo izuzetno povoljno)

Pre ovoga sam od DSLR-a imao Canon 1100D i bio sam prezadovoljan kvalitetom slika a nagledao sam se i slika koje su napravljene Nikonima serije D3xxx. Nema tu ništa da se zameri ni jednom. Bar ne nešto ozbiljno. Međutim, ima nešto što ima na slikama koje izlaze iz Pentax aparata što me navelo da odem dalje, i kupim Pentax K-3 II. Posle prve serije od nekih dvadesetak slika, nisam našao ni jednu koja nije vredna arhiviranja. Kod svih Canona koje sam imao, odnos slika za čuvanje naspram onih bezvrednih (pričam o oštrini slike, kvalitetu tehničke prirode u načelu) je bio možda 3:7 od 10, u najboljem slučaju. Konkretno, možda svaka treća ima potencijala da se ispegla u nekom programu... Sa Pentaxom ne nalazim potrebe za doradu, osim ako baš želim da se poigram da bude crno bela ili dam akcenat na jednu boju ili šta slično.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 months later...

K-S1 3973 okidanja...

Pride ako neko želi da proširi opcije imam i nekoliko objektiva koje prodajem. (nije da im šta fali, no u kuću ušli objektivi koji su mi više po ukusu)

Tamron SP AF 90mm F2.8 Di Macro

review: http://www.pentaxforums.com/userreviews/tamron-sp-af-90mm-f2-8-di-macro.html

Usporedba sa Pentax objektivom koji sam uzeo namesto Tamrona:

http://www.pentaxforums.com/reviews/tamron-90mm-macro-vs-pentax-100mm-wr/introduction.html

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...