Jump to content

Mixer SoundLab VME-605


remam

Preporučeni Komentari

Prijatelji i drugovi,evo jedne zanimljive mozgalice za resavanje,pa ko moze da pomogne neka se javi..

U pitanju je gore pomenuti mixer (meni prvenstveno zanimljiv iz razloga sto ima odvojene master sibere za levi i desni kanal),ali ima jedu zajebanciju,nikako da to odklonim..

U pitanju je neravnomerno pojacavanje izmedju kanala,naime kada npr.ukljucim ton generator i pustim nekih 50-60Hz,pojacam siber na ulazu na neku vrednost i mastere na max,razlika izmedju levog i desnog kanala je nekih 400-500mV i vise,stim sto se to desava jedino kada podignem sibere na ekvilajzeru za 250Hz na max,kada iskljucim ekvilajzer razlika je nekih 10-ak mV sto i nije strasno,nadam se da ste me razumeli..

E sad pominjao sam u predhodnom postu u vezi pojacala PA 300 i invertora faze kako mikseta proosciluje sa kondezatorom paralelno sa masom od 15nF,e to je ova mikseta i evo sada sam paralelno izlazima prikljucio neki drugi blok od 68nF i isto se desava,imam utisak da imam problem sa masom kod nje i sve ovo sto se desava potice od toga...

Mikseta ima uzemljenje preko kabla,ali je zato celo kuciste sa signalom takodje na masi,nadam se da sam bio dovoljno jasan oko ovoga,pa ko ima kakvu ideju neka pripomogne..

Semu nemam,ali zato evo jedna slicica,cisto da se vidi kakvo je stanje...

post-1755-0-56732000-1423867767_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 3
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Nisam naveo,mikseta takodje ima odvojene ekvilajzere za levi i desni kanal sto je takodje jedna od prednosti...

E sada to se desava na svakom od 4 ulaza (mereci sam ustanovio da se signal ravnomerno prenosi do samog mastera i njemu vezanog ekvilajzera,najveca razlika nastupa na samom ekvilajzeru za levi i desni kanal,a sam ekvilajzer za jedan kanal ima jedan OP 4558,5 tranzistora i okolnih pripadajucih pasivnih elemenata...

Sve od ovoga na njima sam proverio,menjao sam OP-ove,svaki tranzistor je u redu,pasivni elementi su ispravni,siberi 5 kom od po 50k takodje (sve ovo sam vise puta merio i proveravao),ali greska je i dalje tu..

Mislim mikser mi je veoma pogodan i zato bih hteo da ovo popravim,ali vise mi ne pada na pamet sta bi moglo da bude,jer vise ne znam sta bih mogao da probam...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni geknula balansirana aktivna skretnica i po svim simptomima je kvar trebalo da bude negde bliže izlaza. Pošto je sve SMD, ja lepo to dao majstoru koji ima osciloskop. Ovaj pogledao i našao da je greška na totalno desetom delu, u delay kolu, prso SMD otpornik (što je prouzrokovalo open loop gain - ja sam bio ubeđen da na jednom kanalu pojačanje manje, ispalo je da je zapravo na onom drugom veće nego što treba). Zamenio čovek otpornik, i gotovo. Ja platio (sasvim fer i korektan iznos) i evo, radi tako kako i treba da radi :)

 

Poenta je priče da ako nemaš osciloskop a znaš nekoga ko ima, iskoristi to. Opisani simptomi se mogu veoma brzo otkriti uz pomoć osciloskopa, sve ostalo će biti puko nabadanje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma imam i ja neki osciloskop,ali treba mu 2 sata da se stabilizuje..

Zavrsio sam,zamenio sam sve OP,sa TL072,kao i male elektrolite,0,33μF,1μF i 2,2μF (sve 50V) na putu signala (kao i na EQ) sa Wima blokovima takodje 50-63V..Bilo je i problema oko sibera na EQ,sve sredjeno..

Pravi uzrok oscilovanja izlaza kada se optereti kapacitetom (i to je odklonjeno) je bio sam izlazni OP,naime svi (ukupno 7 OP-a) su bili 4558DD,jedino je ovaj na izlazu bio BA4558 i uporedjujuci data ustanovio sam da ima razlike u samom stujnom izvoru na ulazima ovog OP-a u odnosu na ostale,kao i na TL072,najverovatnije ulaz na ovom BA4558 nije bio otporan na kapacitetom opterecen izlaz..

TL072.pdf

BA4558.pdf

post-1755-0-86071100-1423922989_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...