Jump to content

Offset на једном каналу, а нема тримера за исти


Дане

Preporučeni Komentari

На једном каналу је ок офсет (0мВ) па и БИАС буде ок наштелован на 7мВ. Али на другом каналу је офсет -15мВ па ми је немогуће наштеловати БИАС на 7мВ. Елем, обзиром да на појачалу нема тримера за штеловање офсета, како да тај проблематични офсет доведем на 0мВ?Које компоненте одређују офсет? Пробао сам да променим места излазним транзисторима (леве десно, десне лево), али опет иста прича, тј иста прича на истом каналу.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 36
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

мене боли, јерми је на једном каналу БИАС 7мВ а на другом -7мВи то све због тог офсета.пошто, колико се ја разумем, БИАС се штелује у односу на офсет, тако да када је офсет 0 онда је биас 7мВ а ако је офсет-15мВ, биас је -7мВ, па ми се чини да је ово ипак превелика разлика јер је у питању релативно мали БИАС (свега 7мв).п.с. наравно да је фини фифи :oke:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

хахах знао сам да ће да буде фора са окретањем пипалица инструмента, али проверио сам, и то није случај.не знам како биас може да буде -, ваљда на овој схеми може, јер је, колико ја видим, у питању нека разлика у односу на офсет, па онда -15мВ офсета +7мВ биаса опет даје неки -ствар је можда у томе што БИАС не мерим на уобичајеним местима за то, већ на изведеним ТестПоинтима, то можда и није права мирна струја, већ неки њен фактор, али лепо пише како да се поставе пипалице и на колико да се наштелује мерено на тим ТП

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

не знам колико се види са слика, попунио сам моја мерења.

црвене тачке горе су излазни транзистори и има написана вредност на њиховим емитерима, мерено на масу

велике црвене тачке су излази сигнали и на њима се види проблематични офсет

плаве тачке су ТестПоинти за подешавање БИАСа, има вредност мерена између тачака а има и вредност сваке тачке у односу на масу

жуте тачке су тримери за БИАС

црвеним линијама сам појачао емитерске отпорнике (0.1 охм), пошто се слабо види

Postavljena slika

Postavljena slika

извод из шеме

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bias (srp. бајас) generalno oznacava mirnu struju izlaznog stepena pojacavaca i nikako ne moze biti izrazenn u mV, vec samo u mA.

Moze se izrazavati posredno, u mV, kao pad napona na emitorskim otpornicima izlaznog stepena, ali se tada obavezno navede: toliko mV na toliko Oma pa se odatle izracuna kolika je struja u pitanju.

Ovako je dati podatak bezvredan.

Bias i DC offset imaju veze utoliko sto se obe vrednosti mere na izlaznom stepenu pojacavaca. Postoje brojni nacini za upravljanje obema velicinama a bez seme konkretnog uredjaja bespredmetno je otvarati diskusiju.

Dakle, kao sto je vec receno, ako se zeli smislen odgovor/savet treba konkretizovati pitanje smislenim podacima/slikama/semom.

EDIT: pretekao si me dok sam pisao odgovor - ovo je vec konkretnije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dane, to sto pokazuju merenja na test points je nevazno bez uvida u semu - montazni nacrt je u suvise losoj rezoluciji (barem za moje oci).Bitno je ovo:Offset meris na izlazu za zvucnike a bias na emitorskim otporima izlaznih tranzistora.Zen ti je rekao za offset - do 100mV je OK, bez obzira na polaritet.Bias od 7mV na otporniku od, na primer, 0R22 znaci da je mirna struja 32mA sto je OK za tu vrstu pojacavaca.Polaritet ima veze sa potencijalom referentne tacke u odnosu na koju se meri i nevazan je - nema nikakve veze da li neuparnost tranzistora na ulazu (koja je standardni uzrok offseta) preteze u plus ili minus.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ОК, хвала другари, већ сам га саклопио и слушам...

....................opetajd se petvaramo da sam ti ponovo sve isto napisao ......... :wink2:

А теби посебно свака част кад успеваш да не пукнеш у комуникацији са овакима ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

vidi se da je 7mV preko 0R1 otporadakle 70mA , sasvim OK

Vidi se corak - kad sam ja gled'o nije jos turio semu :buehehe:A i otkud ja znam dal' meri preko jednog ili preko oba otpora, zato sam i rek'o "na primer"... Mada mu je na tom ampu isto... :lol:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Него, ипак, морам да питам, па ме ви каменујте!Зашто овај други транзистор са леве стране има на емитеру 21мВ, док сви остали транзистори имају 7мВ? Тих 7мВ на емитеру ми је јасно да ја подешавам процедуром коју овде зову подешавање БИАСа. Зашто на њега не делује то штеловање?Када би се средио излаз тог транзистора, тиме би се средио и офсет од 15мВ.Јер, овако ствари стоје:ако посматрамо десна 2 излазна транзистора, њихови емитери имају 7 и -7мВ. Ти напони пролазе кроз емитерске отпорнике и сумирају се (заједно дају 0мВ) и тако чине излаз за звучнике (велики црвени круг). Исти тај напон са излаза је доведен на доњу плаву тачку, тако да се фактички на њој види исти тај офсет са излаза за звучнике, који треба да је 0. А тест тачке у ствари приказују разлику између офсета и напона 2 удружена емитера. И то треба да је 7мВ, ок.А ако погледамо други канал, лево на слици, један емитер има 7мВ, али други има 21мВ. Када они прођу кроз емитерске отпорнике и сједине се, та разлика у потенцијалима резултује офсетом од 15мВ, који се преноси опет до доње тест тачке. Али, сада је ствар у томе да се штеловање појачала врши не у односу на оба излазна транзистора у каналу, већ по једном, и то по оном који је добар са 7мВ на емитеру. А у стварности, овај други транзистор ради са 3 пута већим напоном на емитеру.Шта је узрок томе?Појачало сам склопио, али ме ово врло копка!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

пад напона кроз емитерске отпорнике?? то сам мерио и износи око 6мВ-7мВ на сва 4 отпорникаако није то, онда, колко ја контам, остали напони треба да могу да се виде из друге слике горе...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

e vidis , to je (posredno) merenje mirne struje - upravo pad napona na tim otpornicimato drugo sto si ti merio je ,blago receno, drljanje pipalicama po ampu :rofl:zatvaraj to i uzivaj

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Probaj da zamenis mesta ovim duplim fetovima na ulazu (Q501) pa nam onda kazi na kom kanali je koliki bias. Kao sto ti sipi rece offset udredjuje ulazni deo pjacavaca bez obzira sto ga ti meris na izlazu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...