Jump to content

Sony CDP-997


Woland

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 16
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Valjda će se jave. Nisam još stigao do DAC-a, ali, prvenstveno bih ga koristio upregnutog sa PC-jem - dakle USB. Predmetni player je zlatna rezerva (kod mene i kod dece ima 3 CD playera, zlu ne trebalo ukoliko se neki od njih pokvari), znam da može laser da mu se nabavi, i to su sve pretpostavke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Juče sam detaljno izneo svoje mišljenje, međutim, taman kad sam kliknuo na pošalji, server je gecrkt (error 500 server internal error) pa sam se iznervirao i batalio. Elem, ako hoćeš lampizator, ili procunjaj po oglasima ili kontaktiraj SirOlivera, ili sklopi sam. U svakom slučaju, prvo proveri kakav je izlaz sa DAC sekcije u tom plejeru. Strujni ili naponski. Mnogi noviji DAC-ovi već imaju svoj IV konverter implementiran. Primera radi (neka me neko koriguje ako grešim) TDA1547 ima diferencijalne izlaze i to, koliko znam, naponske. Dušu dalo za balansirane izlaze... Kod ovog CD plejera je ugrađen PULSE DAC za koji pojma nemam kakav izlaz ima. Na temu ovog plejera bilo je reči ovde: http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/16133-vase-misljenje-o-sony-cdp-997/ i to je, manje više to. Ono što sam ja juče malo opširnije pisao je činjenica da sam svih šurnaest CD plejera prodao/poklonio/rasturio kada sam došao u posed Acoustic Advance MCD 203MkII koji ima cevni balansirani izlaz. Srećom, server error nije uništio sav tekst od juče: :) "Da li se isplati je pitanje na koje samo onda možeš da daš odgovor ako to ili čuješ kod sebe na već prerađenom/dorađenom plejeru i samo ako se modifikacija uradi kako valja. Isplativost u finansijskom smislu je, pretpostavljam, veoma jasno i nedvosmisleno, neisplativa. Dakle, organizuj se, pripremi jedan, da tako kažem, "lampizator", prostudiraj izlaz sa DAC-a svog CD plejera i spoji dve jedinice. Poslušaj i sam presudi.Ja sam dugo bio zagrejan za ideju, ali nikako da mi dotekne vremena i volje da to odradim, a spremio sam sebi nekih desetak plejera baš za tu namenu, uglavnom Philipse i Marantze, sa raznim DAC čipovima, od TDA1541, preko TDA1543 do TDA1545 i TDA1547...Na kraju je to završilo tako da sam kupio Acoustic Advance MCD203Mk2 sa sve lampiziranim balansiranim izlazom (fabrički ugrađeno) za (sada znam) "tričavih" 250€ u vreme kada je Ex-demo mašina u 4Audiu još uvek koštala oko 400€ a moja bila još uvek pod garancijom. Nakon isteka garancije, zamenio sam nebrendirane 12AX7 (samo piše oznaka tipa cevi i made in china) sa JJ E83CC S (gold pin) i razlika se itekako čuje." Dakle, ostaje samo da se proba i proceni da li je to-to ili nije... U svakom slučaju, implementacija i izvedba moraju biti dobre, inače nema smisla. Ako baš hoćeš cevke zarad cevki, uvek možeš da dodaš jedan potpuno nezavisni katod follower kao buffer na ulazu u pojačalo, tj predpojačalo... "AH!" iz Holandije su na upravo taj fazon od Marantza CD-4000 napravili marketinški dobar potez i na CD plejer od 150$ naračunali još nekih 400$ za svoj trud...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@steinHvala na iscrpnom odgovoru i trudu, iako tehničke aspekte nisam razumeo :) Ja sam potpuni laik za elektroniku i nadao sam se nečijem neposrednom iskustvu sa CDP-997, i savetu šta je zvučno (ne finansijski) isplativo ili dovoljno. Svakako ne bih ugrađivao balansirane izlaze (ukoliko je to uopšte moguće), prosto bih podigao kvalitet zvuka na nivo CDP-x3xxES koje imam na tri pozicije (ukoliko je naravno moguće). @zeoN_RiderVideo sam taj oglas - to će da radi sa 997?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@stein

Hvala na iscrpnom odgovoru i trudu, iako tehničke aspekte nisam razumeo :) Ja sam potpuni laik za elektroniku i nadao sam se nečijem neposrednom iskustvu sa CDP-997, i savetu šta je zvučno (ne finansijski) isplativo ili dovoljno. Svakako ne bih ugrađivao balansirane izlaze (ukoliko je to uopšte moguće), prosto bih podigao kvalitet zvuka na nivo CDP-x3xxES koje imam na tri pozicije (ukoliko je naravno moguće).

Lako je sa balansiranog izlaza napraviti nebalansiran signal. Ali u ovom slučaju, potpuno nebitno jer nije u direktnoj vezi sa temom. Imam jedan Sony CD plejer (CDP-XE310) koji je takođe urađen sa tim "Pulse" DAC-om (ne znam koliko vrsta i varijeteta ima, pa da ne lupetam) ali ono što mogu da komentarišem je činjenica da svira korektno, ali samo toliko i ništa više. Problem sa preradama je u tome što se rezultat, odnosno, ono što je subjektivni deo priče, "kako će mi se dopasti" ne može unapred znati. Meni je jedan kolega sa foruma, u čiju stručnost i znanje uopšte ne sumnjam (pomogao mi je mnogo puta kada sam imao neke probleme sa nekim samograditeljskim projektima), preradio izlaz na CD plejeru (ne lampama) a meni se rezultat na sluh nije dopao. To ne znači da on nije uradio kako valja, niti da koncept i rešenje koje je primenio ne valja, samo znači da su ukusi različiti i ništa više od toga. Sa tehničke strane gledano, praktično su svi CD plejeri već savršeni i svi bi trebalo da reprodukuju zapis 1:1, međutim, praksa pokazuje da to ipak nije tako, a sve može da "padne u vodu" ako u formulu za dobar zvuk uvedemo i promenjljivu nepoznatu a to je lični ukus... Činjenica da od svih CD plejera koje sam imao i čuo u svom sistemu , najbolje svira ovaj koji sad imam, ne znači obavezno da CD sa lampama u izlazu jeste najbolje rešenje, niti da bi ovaj CD plejer u nekom drugom sistemu isto tako briljirao... Previše je činilaca da se paušalno kaže šta je za koga najbolje. Ona stara "You can fool some people some of the time, but you can't fool all the people all the time" se parafrazirano preslikava i na audio/hifi opremu: Neki uređaj će biti odličan za neke ljude u nekim audio sistemima, ali neće biti dobar svim ljudima u svim audio sistemima...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I 997 svira korektno i ništa više od toga. Naravno je da je sve to stvar ukusa, međutim ne treba zanemariti psihološku komponentu :shinymj5: Koliko puta Vam se desilo da na pitanje ... i kako to zvuči? dobijete odgovor tipa ... ma, super ... brate, znaš li ti kol'ko to košta? Šalu na stranu, jasno mi je da svaki (korektan) upgrade neće rezultovati boljitkom. Pomislio sam da je neko od Vas švajsera isprobao konkretnu stvar. Vama bih više verovao, obzirom da ste čvršće na zemlji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko puta Vam se desilo da na pitanje ... i kako to zvuči? dobijete odgovor tipa ... ma, super ... brate, znaš li ti kol'ko to košta?

Из тих разлога сам у причу увео ДАЦ. засебна јединица и лакша за буџење. Ко стално расклапа-склапа ЦД плејер.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Treba prvo da zbudžim pasivno hlađen PC, sa mrežnim, USB i HDMI portom (da ima neko prihvatljivo kućište), da postojećem PC-u dodam još diskova i napravim server, NAS ili nešto slično, malo kabliram po kući i tek onda dolazi na red USB DAC, specifikacija uporedivih m2tech Young-u. Sve to neće biti jeftino. Ovo sa 997 mu dođe kao sirotinjska zabava :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sirotinjska zabava i nije ništa drugo nego sirotinjska zabava. Skupo me je koštalo dok sam shvatio. Onda bolje odvedi svoje ili bratovljevo/sestrino dete na vašar, u cirkus, zoološki vrt, izlet, pecanje... Dete će to više da ceni ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:) S vremena na vreme treba procunjati po oglasima. Za 250€, ovaj Acoustic Advance MCD 203MkII vredi svaku paru. Kataloška cena je bila nekih 700€, u 4Audio, kako rekoh, ex-demo uređaj je bio nekih 400€, ali ako natrčiš na neki dobar primerak za 250€ (ili otprilike tu negde) a još uvek te bude svrbelo za CD plejer sa cevnim izlazom, eto preporuke. Inače, reč je SACD plejeru, sa high-end AD DAC čipom, 24/192KHz... Tu je, za razliku od većine stvari u klasi cene, napajanje stvarno pošteno odrađeno, kućište takođe, a svira toliko dobro da daleko nadsvirava kategoriju cene.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Мислим да је у данашње време много за ЦД дати 250 Евра, до 50 и то да је у топ стању.

Pojma nemaš o čemu pričam, jelda? Pogledaj u oglasima, za dve lampe se frljaju sa ciframa reda veličine 100 dolara... To stoji da za 1000 - 3000 dinara na buvljaku/KP možeš kupiti CD plejer. Al' taj je takav. Prerada košta k'o Svetog Petra kajgana ako hoćeš pošteno da uradiš... I posle je to opet samo jeftin CD plejer kojeg je bilo skupo preraditi... Uloženo u novcu ne možeš dobiti nazad u novcu... Dobitak je u kvalitetu, zadovoljstvu učenja i stvaranja nečeg novog i boljeg.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...