Jump to content

Harman/Kardon pm665


Lemur

Preporučeni Komentari

Pre neki dan stiglo mi je pojačalo Harman/Kardon pm665 sa popravke od Impulsa iz Sombora. Bio je vrisnuo napon na jednom kanalu, što je impuls sanirao zamenom odgovarajućih tranzistora. Usput je malo restaurirao/dolemio preamp sekciju, tako da pojačalo sada zvuči baš onako... oduvek je i zvučalo..ali sada....Uglavnom, velike pohvale i zahvalnost Impulsu koji se pozabavio popravkom i delimičnom restauracijom.Pitanje za članove foruma: Na pojačalu jedino dugmići ne prednjoj masci nisu dovedeni u nominalno stane (bass contour, tone defeat i sl.). Ne prave probleme u radu niti ih ja koristim, ali kada se koriste, odnosno pritisnu dolazi do puckanja, disbalansa u kanalima, i sl. problema. Dugmići ne mogu da se srede kontakt sprejom, već je potrebno njihovo otvaranje i čišćenje, što predstavlja malo veći posao i nijedan majstor baš nije rad da se toga prihvati. Šta predlažete?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 8
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Lemure, to moze da se uradi ali je posao ogroman. Uz najbolju volju to bi odnelo dva radna dana minimum. druga varijanta je pokusati nabaviti nove pa kad se svi skupe jednostavno ih zameniti. u obe kombinacije je mukotrpan posao. Radio sam to i radim to trenutno i na jednom starom Rotelu 2040. Na svojim aparatima sam to radio takodje ali su to stvari koje se rade iz ljubavi i u slobodno vreme jer takav posao kod poreskog obveznika u radno vreme nije ni malo jeftin.Uzmite samo primer prelemljavanja Vaseg preamp dela. Svaki pin je dobio novi kalaj, zatim je usisan pumpicom, zatim je ocisceno alkoholom, pa zalemljeno novim kalajem i ponovo ocisceno alkoholom. Pa to sve pomnozite jedno 300 puta. oni koji se bave ovim poslom znaju koliki je to posao. Sve ovo isto jos treba uraditi sa preklopnicima s tim sto se svaki otvori (uz paznju da se nesto ne polomi), poliraju se klizaci, stave se novi kontakti ako su stari nagoreli (vadim ih iz novih preklopnika), zatim se sve sastavi i ponovo zalemi prednja ploca za plocicu predpojacala koja stoji horizontalno i koja je sa prednjom spojena na mnogo mesta. i sem toga morate racunati da ce pokoja nogica od preklopnika koja je savijena prema stampi kada se ispravlja da pukne pa i to treba nakalemiti. ko nije radio ne zna cemu se radiDa li je posao vredan ulaganja? Po meni jeste ako je to pojacalo koje zelite da imate dugo vremena. U tom slucaju neophodno je sanirati sve elektrolite odgovarajucim zamenama koje nisu ni malo jeftine. Kako bi trebalo sve da se uradi imate u primeru gde je Nikomi restaurirao svoj Sansui AU919 a koliko takav posao kosta pogledajte ovde sa mnogo manje radova od onog sto je Nikomi uradio http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.amp8.com%2Fenglish%2Findex.htm&sl=ja&tl=en&hl=&ie=UTF-8 ili prevedeno u evre http://www.xe.com/ucc/convert.cgi?Amount=130%2C000.00&From=JPY&To=EUR&x=38&y=16

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad videh da link ka sansuiju ne radi. Evo fotka. Interesantno je pogledati i ostale radove na datom sajtuPricica je ista kao i sa vozilima: ako kupite polovan vise vas kosta odrzavanje. Ako kupite nov u startu je skuplji ali zato manje kvarova imate. i kod polovnih pojacala je ista prica. na kupujem prodajem moze povoljno da se kupi komponenta ali ono sto treba posle uraditi da se dovede u funkcionalno stanje se obicno zanemari. Pile je hteo da sredi svoj Philips cd. Krenuo je od elektrolita i to kako? Sve je zamenio originalnom vrednoscu ali sa kvalitetnim tipom tako da su u tom cd-u zavrsili Muse, Silmic, Muse ES, konduktiv polimer, Panasonici... a tek nakon toga je usledilo sredjivanje zvuka. Ovako odradjen cd plejer bi trebao jos dosta godina da funkcionise bez greske.Da se vratim na polovnu scenu; danas je tesko na oglasu kupiti uredjaj u perfektnom stanju, kako astetski tako i funkcionalno. Ako je i bio kod majstora na popravci platezna moc vlasnika uglavnom ogranicava samo na ono sto je u kvaru. Kompletniji tretman ni vlasnici ni majstori nisu radi da priuste. Prvi zbog para a drugi zbog ogromne odgovornosti ako se upuste u detaljan pregled jer ce jako mnogo sati rada i delova biti utroseno da bi uredjaj bio savrsen.Sto se tice Harmana preklopnici su za sad u redu i verovatno ce biti jos koju godinu. ne znam zasto bi koristili preklopnike za tonske kontrole, pre out i ostale za filtre. Ja sam se prilikom pregleda bazirao na putanju signala koja se najcesce koristi a to je preklopnik+potenciometar+preamp+amp+selektor zvucnika sto je i urodilo plodom kako ste naveli u opisu zvuka.Vreme je da prestanete da osluskujete nepracilnosti i da se prepustite muzici.

post-15-126649928411_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Poredio sam skoro Harmana pm665 sa Dayens Ecstasy IIb integralcem i Harmanom hk680, pa da napišem par utisakaOd prvog je pm665 dinamičniji i dosta muzikalniji u višeinstrumentalnoj muzici, sa nižim basem. S druge strane, Dayens ima precizniju zvučnu sliku, više detalja na visokima i prirodniji zvuk pojedinačnih instrumenata. Međutim čim se pusti dinamičnija, višeinstrumentalna (recimo rnr ili blues) muzika, bend počinje da zvuči kao na teškim drogama. Nakon nekoliko dana slušanja imao sam utisak, a to sam rekao i Z. Dobrinu, da bi u taj Ecstasy trebalo staviti više struje/snage/veći torus, šta god. Sve u svemu Ecstasy je sjajno pojačalo (pogotovo za te pare, kao i sve ostalo od Dayensa), ali ne briljira podjednako u svim vrstama muzike. Dok je za ozbiljnu muziku, Jazz, ambientalne i neke čisto akustične varijante bio primetno bolji od mog Harmana pm665, čim je zasviralo malo više instrumenata - gitara, bas gitata, perkusija i klavijature - Ecstasy se zagrcnuo, a pm665 zasijao. Što se tiče Harmana hk680 u pitanju je jedno od najpoznatijih Harmanovih integralnih pojačala ako ne i the najpoznatije - sa razlogom visoko cenjeno u audiofilskim krugovima. Slušao sam ga nekoliko dana i ustisci u odnosu na pm665 su da hk680 ima inferiornije - povučenije srednje područije sa manje detalja i prilično dvodimenzionalnu zvučnu sliku. Na basu je izražen tzv. attack, odnosno slam ali je generalno bas područije, iako nije prenaglašeno, izvučeno iz cele zvučne slike i postavljeno kao dominantno - što se meni ne sviđa. S druge strane, hk680 na prvo slušanje zvuči donekle rafinisanije u odnosu na pm665, bas je zavodljivo napadan, srednji lepo postavljeni sa dobrom separacijom instrumenata, a visoki prisutniji i sa više detalja u odnosu na pm665. Međutim, nije potrebno dugo da se shvati da celom srednjem područiju nedostaje tzv. presence i da je povučeno u zvučnike, odnosno stvara utisak dopiranja iz kutija, a ne materijalizacije u prostoru. Takođe, bas iako na prvi utisak jako zavodljiv svojim slam-om, na duže staze stvara utisak izvučenosti iz konteksta. Generalno, dok se raspored instrumenata kod pm665 oseti u prostoru po dubini, kod hk680 od toga nema ništa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

cim se svodi na to da vrsis vivisekciju zvucne slike i odziva , tu muzike nema .sto bi rekao brat amerikanac - plati pa klati ;tek od soma i po mozda nadjes neki SS amp za koji mozes reci da - svira .to onako - odokativnosve ispod je zamlacivanje i prodaja fine engleske magle

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

cim se svodi na to da vrsis vivisekciju zvucne slike i odziva , tu muzike nema .sto bi rekao brat amerikanac - plati pa klati ;tek od soma i po mozda nadjes neki SS amp za koji mozes reci da - svira .to onako - odokativnosve ispod je zamlacivanje i prodaja fine engleske magle

Malo vivisekcije nikad nije na odmet, sve su to jako dobra pojačala, ne verujem baš da bi današnja nova sprava od 1500 eur bila nešto specijalno bolja, pogotovo ne od Harmana pm665. A što se lampaša tiče, tu trebaju odgovarajući zvučnici i odgovarajuć ukus.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...tek od soma i po mozda nadjes neki SS amp za koji mozes reci da - svira ....

Tako kad kazes - otvara se potpuno druga perspektiva: mi ovde trazimo manu kod recimo, F5 ili F3, a ti amp-ovi, kupljeni kroz regularne dealer-ske kanale, kostaju po 3.000$ (i kazu da su za te pare jeftini - u odnosu na konkurenciju s kojom se porede....)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...