Jump to content

Srećkove Zavrzlame


Srecko

Preporučeni Komentari

pre 6 minuta, Srecko reče

Za mene jedina merilo kvaliteta su izmerena vrednosti i preporuka osobe čiji rad i razmišljanje poznajem.



Za live preporuku nemam puno toga za reći, ali ovaj dio o izmjerenim vrijednostima neminovno vodi k ovoj grupi entuzijasta koji ne slušaju, ali zato mjere do tančine: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

9 minutes ago, Srecko said:

Za mene jedina merilo kvaliteta su izmerena vrednosti

Koliko sam uspeo da ispratim Vi niste uradili nijedno merenje bilo koje komponente u sistemu niti sistema u celini. Takođe niste ni kupovali komponente po tom principu, odnosno gledajući merenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

"Za mene jedina merilo kvaliteta su izmerena vrednosti"

Idi na ASR i rešićeš problem koji imaš.

Taj sajt (uz sajtove proizvođača jedino i pratim).
Sa DAC-ovima je problem (ili kako Amir reče da je to lepota) sto ih na desetine ima koji performansama prevazilaze ljudske sposobnosti.
Pre nekoliko dana sam upravo procitao review za Toping E50, koji je Vladd pomenuo, a koji je malte ne bolji od prošlogodišnjih perjanica iz istoimene ergele.
Ponavljam intrigira me Chord zbog FPGA no naravno nigde ne zurim i ništa ne moram.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko sam uspeo da ispratim Vi niste uradili nijedno merenje bilo koje komponente u sistemu niti sistema u celini. Takođe niste ni kupovali komponente po tom principu, odnosno gledajući merenja.

Ne znate, ne poznajete me, i pogrešili ste.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam čitao sve... a kad bi ova tema trebala da ima neki happy end :) ? Mislim, ovako je besomučno pisati, predlagati, na kraju pogoditi sve što uređaj treba da ima, da ispoštuje neke zahteve, brojke, slušne rezultate...? Ne razumem? Želiš da neko kome zaista veruješ i neko o kome imaš jako visoke empatije, a to je ovde nedvojbeno Sale P., da ti predloži konačno rešenje tvojih "muzičkih DAC problema"? Pa... ko je čuo sve? Ko može da tvrdi da će isti ESS ili AK svirati isto u dva različita okruženja, pa nek imaju i isti izlazni stepen? Jednostavno - ovo je sport gde se na kraju ipak gubi, ma kako se odlučio. Ja ti predložih AYA 5. Ima novi I/V stepen koji je uređaj doveo dooosta blizu S klasi Audial DAC-ova, jaaaako muzikalan TDA1541A pa još u simultanom modu, te opasno dobar XMOS USB ulaz. I pomažeš domaću audio industriju. Nema svičerskih napajanja. Gde ćeš bolje. Red book je na kraju krajeva, sve što ti i treba. Slušaćeš analogiju i bićeš ponovo srećan ;) .Ostalo je sviranje sebastianu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U čemu sam konkretno  pogrešio? 

Pitanje Vam je maliciozno (bar sam ga ja tako shvatio) no odgovoricu Vam.
Nikada nisam ništa sam izmerio u vezi sa HiFi. Nije bilo potrebe jer hvala Bogu postoje ljudi koji su stručni za to a ja sam bio u mogucnosti da ih angažujem.
Nikada nisam ništa kupio a da nisam debelo razmislio o aspektima kupovine. Drugari me zavitlavaju da za svaku akviziciju pravim fizibiliti studiju.
Što se tiče starih a ne novih komponenata gotovo sve su remontovane od strane sjajnih znalaca (po mom mišljenju) koji su ih “vratili” na fabričke parametre i naravno po obavljenom remontu premerili ili ako je bila u pitanju modifikacija kao sto je to npr. bila modifikacija “Quad 405-2 Keith Snook” na parametre modifikacije.
Kada su u pitanju druge komponente poput: “Naim Supernait 3”, “Harbeth M.40.1” …….. imam kao i svi: pakovanja, manuale i u konkretnom slučaju rezultate merenja iz “BBC anehoicne sobe”.
Nikada nisu mereni parametri sistema u mojoj dnevnoj sobi (gnušam se toga) jer je moja dnevna soba moj životni prostor a ne slušaonica i nikada njeni parametri neće biti prilagođavani parametrima slušaonica.
Sve sto sam uradio ponovio bih i sutra i za 10 godina. Dakle ne smatram da sam u bilo čemu pogrešio ili da nisam nešto uradio sto je po mojim shvatanjima trebalo da uradim.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam čitao sve... a kad bi ova tema trebala da ima neki happy end [emoji4] ? Mislim, ovako je besomučno pisati, predlagati, na kraju pogoditi sve što uređaj treba da ima, da ispoštuje neke zahteve, brojke, slušne rezultate...? Ne razumem? Želiš da neko kome zaista veruješ i neko o kome imaš jako visoke empatije, a to je ovde nedvojbeno Sale P., da ti predloži konačno rešenje tvojih "muzičkih DAC problema"? Pa... ko je čuo sve? Ko može da tvrdi da će isti ESS ili AK svirati isto u dva različita okruženja, pa nek imaju i isti izlazni stepen? Jednostavno - ovo je sport gde se na kraju ipak gubi, ma kako se odlučio. Ja ti predložih AYA 5. Ima novi I/V stepen koji je uređaj doveo dooosta blizu S klasi Audial DAC-ova, jaaaako muzikalan TDA1541A pa još u simultanom modu, te opasno dobar XMOS USB ulaz. I pomažeš domaću audio industriju. Nema svičerskih napajanja. Gde ćeš bolje. Red book je na kraju krajeva, sve što ti i treba. Slušaćeš analogiju i bićeš ponovo srećan [emoji6] .Ostalo je sviranje sebastianu.

Moje pitanje je bilo jednostavno i jasno.
Pomenuo sam 3 DAC-a i pitao da li neko ima iskustava sa njima. Ni manje ni više.

Zen je u prvom postu ispod napisao šta on misli (njegovo mišljenje je za mene veomaaaaa bitno, rekao bih ispravno i po Amiru[emoji16]) i pošto me poznaje konstatovao da će i pored toga, izbor najverovatnije biti Chord[emoji16].
Naravno, nije daleko od istine jer je definitivno “Chord Qutest” nešto sto bi mi u ovom momentu bilo prihvatljiv izbor (NE I OBAVEZAN) iskljucivo rekoh zbog FPGA i naravno ako ga dobijem povoljno u Londonu. Pitanje sam postavio najviše zbog “Chord Hugo 2” i za njega specijalno izrađenog Streamer “Chord 2go”
f5841062a31ba6fcf7fde73c9232bfba.jpg
60e7dcb82050ad635319a5c0f3a7a654.jpgkoji mi je se učinio minimalistički dizajniran baš kakav mislim da streamer za dnevnu sobu treba da bude (mali) a na osnovu procitanog rekao bih da nije ni loš (naravno da nije sjajan jer ni ne treba da bude sjajan već mali po gabaritu[emoji16]).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

31 minutes ago, Srecko said:


Pitanje Vam je maliciozno 

Zbog čega tako mislite? 

31 minutes ago, Srecko said:


Nikada nisam ništa sam izmerio u vezi sa HiFi.
Nikada nisu mereni parametri sistema u mojoj dnevnoj sobi

Znam, ne poznajem Vas i nisam pogrešio. Kao čovek koji je tokom karijere uradio toliko merenja znate da se rezultati merenja dobijeni u određenim uslovima ne mogu po automatizmu preslikavati i važiti pod svim  uslovima. Ne manje važno, na pomenutom sajtu nema krucijalnog merenja vezanog za kvalitet reprodukcije. Tačnije rečeno meri se ono što se ne čuje, a ne meri se ono što se čuje. To se posle uvije u nadilaženje ljudskih sposobnosti.  Apropo BBC anehoične sobe, vezano za merenja u istoj, interesuje me koji su rezultati i kojih merenja bili presudni kod Vaše odluke za kupovinu konkretnih zvučnika? Hvala unapred na odgovoru.

Izmenjeno od prophet
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Već sam o tome pisao i ne bih da ponavljam, jer objašnjenje nije kratko a bazira na mojoj oceni ko je u pravu u vezi sa “prepirkom” Stereophile-Harbet (Alan Shaw).
Sobzirom da znam nešto o R&D [emoji16], i da sam se i sam sasvim iz drugih razloga (lansiranja iz zatvorenog prostora, kontrabatiranje, triangulacija ……) bavio akustickim merenjima i analizom snimljenog materijala-signala to mi je se pristup Harbeth (Alan Shaw) učinio ispravnim i meni bliskim (Vama možda ne bi, sto je naravno ok) i kupio sam “Harbeth M40.1” iako mi je prvi PIK bio ustvari “Graham LS5/9”.
Dakle kupio sam ih iskljucivo zbog negativnog članka u Stereophile i ne da se nisam pokajao-naprotiv (naravno čuo sam ih pre kupovine i to je bila “ljubav na prvi pogled i slusanje”[emoji16]).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Recimo da se kupovina nekog uređaja sastoji iz jednog niza elemenata. Od materrijalnog statusa, društvene i tehničke kulture, opšte pismenosti i prilagođenosti okruženju, samom uticaju okruženja, uslova života i pozicije. I to sve kreira potrebu na određen način i prateće kriterijume.

I to posmatrati kao jedan niz perli koje treba osvetliti u potrebi kupovine. Svako prema sebi može da dodeli redosled i vrednost svake pojedinačne perle, te potrebe za posedovanjem robe, do presudnog nivoa.

Neko može da teži ujednačenosti svih elemenata i harmoniju razloga, a neko će prosto proglasiti sebi važnim određeni detalj i tu odluke postaju subjektivne, i vrlo lične.

 

Podučavati ili ubeđivati ljude da je svoj kriterijum bitan, ili komentarisati tuđe kriterijume je krajnje nepristojno, kao komentarisati veličinu nosa ili ćele ili godina kod dama.:D

Naravno da neki od kriterijuma mogu da budu loši ali iskustveno prenosivi, kao merenje, ili užasno neupotrebljivi i neprenosivi kao nečije slušanje, ali je opet na pojedincu da sve to usaglasi prema sebi. I da iz tih informacija izvuče sopstvene žaključke, a ne da se insistira da prihvata potpuno informaciju sa inicijalnom namerom plasiranja i bez rasuđivanja. Ili još gluplje, ali slatko simplifikovano, da je jedan od kriterijuma mama svih kriterijuma, što se pokušava pripisati statusnim i sugestivnim elementima(perlama) :) 

Mišljenja o nekim detaljima treba da su objektivna i iskustveno prenostiva, da imaju neku osnovu i neki univerzalni proverljiv kriterijum, a ne da budu posledica necijih ubeđenja i verovanja. Formiranih na osobno ili drugome neprihvatljiv način, da ne kažem grubo, glupo odabranih referenci.

 

A glavna filozofija je, od kupovine do diy, je da je osrednjost sigurna kuča minimuma grešaka.

Izmenjeno od vladd
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 3 časa, vladd reče

A glavna filozofija je, od kupovine do diy, je da je osrednjost sigurna kuča minimuma grešaka.

Bilo ko ko je išao u elektrotehničku srednju  i višu školu (ne daj bože ETF) zna da ima poseban predmet elektronika a poseban predmet merenje. A posebno elektoakustika kao predmet. Elektonika je sve samo nije bajanje , magija i Vudu. Ovo je precizna nauka sa egzaktnim brojevima i matematičkim proračunima.Nema prodavanja magle kad sedneš za pult za merenja.  

Potpuno ti je sve jedno da li meriš radio uređaj, pojačalo ili seks vibrator

Magla je se pojavila od kad su menadžeri prodaje uplivali u ovu granu.:buehehe:

Ali sve su upropastili ekonomisti. Od privrede preko zdravstva do filmske industrije. Jeb*** ih hiperprodukcija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Srecko zna dobro sta su merenja, kako i koliko bi mu znacila, a narocito u ovoj tematici oko DAC pitanja.

A merenja mogu da budu i nepovoljna i losa, ali nekada prosto nema pomoci, bolje ne moze. Ostri filteri na izlazu imaju svoje mane, nema savrsenog ni filtera ni sklopa.

Postoje losi, nedovoljno dobri, dovoljno dobri, i preterano dobri sistemi. Mislim da smo u zoni od dovoljno dobrih pa nabolje :) 

Merenje jedne komponente daje neku, izmerenu, karakteristiku te komponente. Da li ce to uticati na utisak koji komponenta pravi u sistemu i okruzenju slusanja muzike, to je ono gde iskljucivi slusaci uredjaja poklanjaju sebi krila spoznaje, posto je taj utisak rada u sistemu specificno zavisan od konkretnog sistema i okruzenja. Da bi se ustanovila pouzdana korelacija, potrebno je dosta tehnicke soli, i usputnih merenja i afirmacija, a to nije imperativ hobija...ne mora se zavrsavati biologija da bi se islo na pecanje. :)  

Namerno govorim utisak a ne "iskustvo", da se ne frljamo sa terminima.

I ubedjen sam da Srecko zna otprilike sta hoce, i da mu merenja nisu krucijalna perla u djerdanu odluke, ali ih ne odbacuje, cisto kao profesionalna deformacija, i uz to ima osecaj u kom trenutku moze da im da presudan uticaj. :) 

Random dodeljivati elementima odluke nivo znacaja, po bingo sistemu, nije bas neki posao :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odgovor na ovo što sam Vas pitao staje u najviše 2 rečenice.

Ne znam šta želite da čujete?
Jedino bih mogao da dodam da možda ja nisam dovoljno pametan, sposoban i elokventan da bih to mogao da kažem u dve rečenice.
Izvinjavam Vam se zbog toga.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bilo ko ko je išao u elektrotehničku srednju  i višu školu (ne daj bože ETF) zna da ima poseban predmet elektronika a poseban predmet merenje. A posebno elektoakustika kao predmet. Elektonika je sve samo nije bajanje , magija i Vudu. Ovo je precizna nauka sa egzaktnim brojevima i matematičkim proračunima.Nema prodavanja magle kad sedneš za pult za merenja.  
Potpuno ti je sve jedno da li meriš radio uređaj, pojačalo ili seks vibrator
Magla je se pojavila od kad su menadžeri prodaje uplivali u ovu granu.:buehehe:
Ali sve su upropastili ekonomisti. Od privrede preko zdravstva do filmske industrije. Jeb*** ih hiperprodukcija.

+1000
Miko, nećete me naravno pogrešno shvatiti, jer znate da ne generalizujem ljude, u onu Vašu čorbu kvazi stručnih dodao bih masu tzv. IT stručnjaka koji ne znaju ni gde su bušni i koji su usput zaboravili i ono što su naučili u elektrotehničkoj ili na ETF i od potencijalno korektnih inženjera postali IT stručnjaci tj. ništa.
Današnje društvo kao da ima samo dva zanimanja: menadžer i IT[emoji16] jer svi su ili menadžeri ili IT-jevci.
Svaka čast pravima, a hvala bogu Srbija ih baš ima, jer ne pravi se izvoz bezmalo od milijarde USD (u IT-u) bez izuzetneeeeeee pameti.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...