Jump to content

nepoznat(meni) dizajn horne


bnb

Preporučeni Komentari

Nije to horna nego TQWT (tapered quarter wave tube, ili Voight pipe). Ima kod Martin J. King mislim teorije o tome, a u praksi ima puno konstrukcija da se nađe na internetu pa i nekih kalkulatora. U svakom slučaju ja bih išao na neku proverenu konstrukciju za konkretan driver, eventualno za sličan driver po TS parametrima i prečniku.

http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm 

http://www.mh-audio.nl/Calculators/TQWT.asp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pisalo i na tarabi

slika vredi tisucu rijeci - transmisija je u pitanju, quarter wave , najverovatnije ima definisanu i ispunu 

da bi bila horna moralo bi da bude ispunjeno par nekih drugih uslova, koje cak i ja - laik za horne - ne vidim da su ovde ispunjeni

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma sve je jasno, meni je zanimljiva opcija da to uradim za svoj bas, samo kutija ispada oko 120l, 2,5 x više nego sad, al bi išao nisko do bola. To je opcija i za tvoj Tannoy. Velika podnostojeća kutija. Na točkićima naravno. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

MLTL iliti mass loaded transmission line, dole ti je valjda BR otvor i tunel, mada je veliki, verovatno je ok tako po proračunu, mada su možda i majmunisali nešto, mrzi me da proveravam.

Ne moraš da praviš te komplikovane kutije, ja ne znam što ljudi ovde beže od tappered TL kao đavo od krsta, valjda ne deluje dovoljno zanimljivo

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene interesuje računanje.

Mislim da je autor namerno obeležio grlo transmisije 4,875in pogrešno i da treba tu da piše 2,75in kako piše za visinu otvora.

Dubina otvora je obeležena sa 4,što odgovara veličini X ali u odnosu na šta?

Postoji i ta relacija izmedju X i Y, a djavo bi ga znao koji je to odnos i u odnosu na koju veličinu.Itd....

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slika je samo ilustrativna, nije tehnički crtež. Drugačije rečeno, samo je skica, nije nacrtano u razmeri. Gledaj brojeve koji su u inčima.

X nije isto što i 4 inča, iako na skici izgleda tako. Lako je izračunati x pošto je sve poznato. Početak TL tunela je 4.875 inch, kao što je napisano na slici. Kraj expanded TL tunela je 19.5 inch - 4.875 inch - debljina daske 0.75 inch + oko 13.875 inch. X ti je na nekih 60% tunela znači negde oko 10.25 inch.

Da bi stvarno video da li kutija valja, ili je neka glupost, treba da instaliraš Matcad i otvoriš "ML TQWT.mcd" od Dr Martin J Kinga, nadam se da i dalje ima da se skine na http://www.quarter-wave.com/

Tu se unesu prvo dimenzije za TL deo, početak i kraj tunela smo već izračunali, dužina je negde oko 80 inch.

Zatim se unesu i parametri za bass reflex deo (ML tj mass loading), što znači površina tunela je 13.5 x 2.75 inch = 37.125 inch^2, a dužina tunela je 4 inch kao što piše na slici.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...