Jump to content

Napajanje za halogene lampe kao napajanje za pojacavac?


Pigy

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 21
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

halogene lampe mogu da rade i na AC što ti nije rešenje.

čak i da je DC u pitanju, taj napon je jako prljav što osvetljenju ni najmanje ne smeta ali oće pojačalu.

sumarum: zavisi od modela i geografije

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaš dobra čoperska napajanja za razne namena, ili brick napajanja od laptopa za 12V. Pretpostavljam da je u pitanju pojačalo za kola, ona rade do 14V koliki je napon na akumulatoru kad radi motor. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

vidim da dodje jevtinije copersko napajanje 200W od transformatora iste snage.Da pojacavac je za auto,kolo TDA7240A.

Kakvo je ovo napajanje? Moze li ono da se koristi za pojacavac za auto?

Screenshot_20200722-120127.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Trafo je dobar, 200VA. Ako to ispraviš nekim jačim grecom i staviš elektrolit (33000uF 25V ili veći) dobićeš oko 15VDC u praznom hodu. Dodaš na red sa radiom (u plus vod) dve diode od 20A da oboriš tako napon oko 1,2V i mislim da će biti sasvim bezbedno za autoradio da radi do kraja svog života. :laugh1tooht:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uvek me je zanimalo koliki je pad napona,recimo ako je trafo dobro dimenzionisan i sekundar mu 13V posle ispravljanja i filtriranja napon bi mu bio 18V, u praznom hodu,prilikom opterećenja pad napona na diodama 1,3V, to je oko 16,5V,al me zanima koliko bi realno bio taj pad napona pri vecem opterecenju,t.e da li bi se napon posle filtriranja i ispravljanja priblizio naponu sekundara t.e 13V  ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za auto pojačalo je napajanje računara još jeftinije rešenje.
Trafo halogenke u realnim uslovima 230v mreža daje na sekundaru 11.7v,ja sam ranije pravio sa 100W trafoom halogenke,grec 50A kond. 35v 4700uF pa prigušnica na + redno (1.5mm bakar iz pc napajanja) pa opet kond 35v 4700uF posle prigušnice,u realnih 6A pad napona ide sa 18.2v praznog hoda na 12.7v.
Mnogo je 200W jer pomenuti ic ima veliku distorziju preko 10W izlazne snage.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 časa, Pigy reče

koliko bi realno bio taj pad napona pri vecem opterecenju

Zavisi od par stvari, veći trafo manji pad napona pri opterećenju. Veći kondenzatori bolje održavaju napon pri impulsnom opterećenju, manji je ripple napon. Za to skromno pojačalo uzmi neko brick napajanje za laptop, 12V 5A i to je dobro stabilisano pa ne rizikuješ crkavanje radija, ali može se pojaviti šum od napajanja, tada je potreban LC filter.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam hteo standardno napajanje- sa trafoom,ali taj trafo sto ja imam je reda 50W-60W i mislim da jeslab, jer dva kola TDA7240A su snage 2x20W plus disipacija 40,%,pa gubitci na trafou i diodama,znaci minimum 80W a optimum 100W. Inace to kolo ima na 14W 0,5% izobličenje.  Zato sam hteo jaci trafo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

20W na 4 oma sa 10% izobličenja, to je neprihvatljivo. Realna snaga je 10W na 8 oma odnosno 14W na 4 oma sa malo manje od 1% izobličenja. To znači da je trafo 50-60VA sasvim dovoljan. Podatak 50VA odnosi se na ono što imaš na sekundaru trafoa. Snaga na primaru koju vuče iz mreže je veća za gubitke u trafou. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zanima me moze li sa rednim povezivanjem dioda da se obara napon,recimo da je napon na sekundaru 14VC  pa rednim vezivanjem dve diode posle greca da se obori napon,jer IC kola za automobil najveci dozvoljeni napon im je 18V?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obaraj napon posle kondenzatora, dodaj dioda koliko treba, to je jeftino. Dosta su i od 10A za to malo pojačalo. Ja bih ti predložio da staviš neki jednostavan stabilizator napona.  Usput će ti smanjiti brum.

LOW DROP.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja za napajanje D klase pojacala koristim napajanja od laptop-ova jer malo malo pa mi neko da, da bi ih upotrebio za hifi namenu iza treba staviti stabilizator koji spusta sa uobicajenih 19-22V na zeljenih recimo 12V naravno uz dodatak grupe ultrabrzih elektrolita i blokova koji ce skinuti sum.

Za one koji hoce komoditetnije se kupi Minvajl napajanje za medicinske namene ono je po diforltu niskosumno.

A na kraju uvek moze i neka linearna budza oko punjaca akumulatora sa dodavanjem ozbiljno velikog kapaciteta u filtraciji i malom korekcijom napon.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na savetima,vec sam ranije pitao za napajanje od laptopova i dobio sam dobar odgovor zasto im nije mesto u HiFi,jeste ovaj pojacivac male snage i namenjen za autoradija ipak je HiFi.To sa diodama mi se svidja,naravno.da stabilizator napona je dobra stvar,ali mozda za kvalitetnije sisteme ne za TDA kola sem 1514A,sekundar bi onda morao biti bar 18VAC,zatim disipacija,znaci i jači trafo....Hvala jos jednom svima na odgovorima,pozzz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...