Jump to content

Antivibracione podloške


NIXIE

Preporučeni Komentari

ja sam se stvarno, stvarno trudio da pažljivo čitam, i na momente sam mislio da sam skontao, ali mi opet ništa nije jasno :sarcastic_hand: ali nema veze, nisam ni mislio da ih pravim, ako je NIXIE zadovoljan, to je bitno :thumbup:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, vladd reče

Hoces da kazes da se i gornji i donji oslanjaju spoljnim prstenom, a

Ma jok, nacrtao sam lepo. Srednji ležaj služi samo kao distancer i prenosi silu preko srednjeg prstena i još jedne podloške na unutrašnji prsten donjeg ležaja. Spoljašnji prsten srednjeg ležaja ne dodiruje ništa. Umesto tog srednjeg ležaja sam mogao da ubacim još nekoliko podloški, ili komad cevi fi12/10 nego mi ovako lepše izgleda, Michelin baby. Inače sve radi isto kao onaj sa dva ležaja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, Mentok reče

na momente sam mislio da sam skontao

Pogledaj samo crtež, ležaj - podloška - ležaj i sve povezuje upresovana bakarna cev. Termo bužiri su tu da se spreči da unutrašnji prstenovi dodiruju podlogu i uređaj, da ništa ne klizi ili da se ogrebe, malo dampiraju prstenove i daju konačan izgled. Zvučni efekti su slični kao kod šiljka i sličnih antirezonantnih oslonaca. Nismo probali još ispod gramofona.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono sto je nacrtano je :

1.Gornji lezaj spoljnim prstenom dodiruje uredjaj.

2.Donji lezaj spoljnim prstenom dodiruje, oslanja se, na podlogu

Izmedju je svejedno, ako pravis cvrstu vezu, pritiskom(izmedju centralnih i spoljnih prstenova) ili monolitni komad materijala...

Oslanjanja na podlogu i spravu od spoljnih prtenova treba da je cvrsto spojeno...siljak je tu neprevazidjen

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Raznorazni koje imam u posedu, a isprobao sam još nekoliko sa šiljkom, ležajevima i kombinacija šiljak + ležaj. One bele aluminijumske stavljam kao nogice na uređaje, imaju navoj M4 za fiksiranje. Unutra je jedan mali ležaj, treba paziti da se ne preopterete, nisu za teške zvučnike i takve stvari. Crno eloksirani aluminijumski su sa dva ležaja. Svi su bolji od običnih gumenih nogica.

Izolatori razni.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stavio danas ispod pojacala ( cevi )... nisam znao dal' ce nesto da se desi... uglavnom radi nesto, cuje se muzika nekako cistije.

Jos cu proveriti i staviti ispod gramofona kasnije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poenta je u tome što se taj ležaj raspadne na tri dela (kao na sliki) kad ga pomeriš, ne trpi ništa osim čisto aksijalne sile. Kada se koristi u mašinama obično ide u paru sa radijalnim ležajem koji ga čuva. Radijalni ležaj je tada pomerljiv aksijalno ili na osovini ili na kućištu kako ne bi prenosio aksijalnu silu. Umesto toga se obično koristi par konusnih valjčastih ležajeva koji su radijalno-aksijani i imaju značajnu nosivost u oba smera jer su unutra valjci a ne kuglice. Može za kuku od dizalice recimo ići samo jedan aksijalni ležaj. Ima i drugih ležajeva koji dolaze u obzir, već pomenuti konusni, kuglični sa kosim dodirom, ali to sve zahteva mašinski obrađene pozicije. 

Može da se kupi i proba poturanje pod nogice uređaja, ali javlja mi se da jedan od četiri neće biti u dodiru sa podlogom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nikad nije savršeno ravna podloga, ni sam uređaj, potrebno je podešavanje. Imam 4 podesiva oslonca ispod zvučnika. Ovo sa tri kom. je bez greške, samo se dva stave tamo gde je teže. Kod mog pojačala pozadi dva, napred jedan jer je trafo pozadi, a može i obrnuto zavisno od raspodele težine.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kuglice iz deodoran(a)t-a su bile hit jedno vreme. Kao i one iz nekadašnjih miševa ili, čak, track-ball-ova. Sad ste me podsetili...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U tom jurenju dosetki, ne treba ispustiti sustinu oslonca. Mala povrsina relativno maloj tezini omogucava veliki pritisak u kontaktu i prakticno "rastavljivu" cvrstu vezu.

Ali jedan element nozice-oslonca treba da je usrafljen u spravu. Inace se smisao oslonca gubi u toj zoni dodira...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

16 minutes ago, NIXIE said:

jer je trafo pozadi

Kod vrhunskih konstrukcija je trafo na sredini i raspored masa takav da je teziste u osi, oko koje je moguce simetricno postavljati oslonce, bar ona dva prednja, estetska. Tada se vidi da se brinulo i o rasporedu sila po osloncima....

A to sto ti ili bilo ko bude (ne)zadovoljan je ipak subjektivna stvar, pricamo o objektivnim sustinama oslonca, nesto sto je ponovljivo i prema svima sa ravnopravnom fizikom desavanja...ostalo je stvar ukusa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Mala dopuna, trebalo je da povećam visinu postojećih pološki za 2mm. Rešeno dodavanjem široke podloške M10 sa dva termo bužira, ukupne debljine oko 3mm. Spoljašnji prečnik se uklapa sa ležajem. Zalepljeno bužir na bužir Sintelan lepkom. Mogu se dodati i dve, sa svake strane po jedna. Zvuči isto kao bez ove podloške.

20200614_160304.jpg

20200614_160331.jpg

20200614_160426.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...