Jump to content

Antivibracione podloške


NIXIE

Preporučeni Komentari

42 minutes ago, zek said:

Samo ne onako kako je nacrtano da se kuglica oslanja na kružnicu, već da se sa obe strane oslanja u donjoj i gornjoj tački lopte (kuglice).

Upravo tako. Ono je samo pokaznabrzaka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Filtriranje, izbegavanje prenosa vibracija jedino izolacijom, meka podloga i razdvajanje.

Sta ce se dobiti u kucnim uslovima je stvar ipak probanja. Osim ako se ne poseduje merna oprema.

Sta ce se desiti sa vibracijama, to je opet stvar karaktera vibracija, rezonantnih frekvencija sprava podloga i okoline, da li ce doci do nekih intermodulacija, sabiranja, oduzimanja(pojava novih frekvencija f1+f2 ili f1-f2), faznog potiranja ili prosto provodjenja na sledecu instancu prenosa sa jednog predmeta na drugi, gde ce se vise ili manje primetiti.

Kada se povezu dva predmeta, njima se menja rezonantna frekvencija, samim tim i karakter odziva na vibracije. Mozda ih prenesu, mozda ih utope masom, recimo da ce verovatno pojacati one bliske rezonantnoj frekvenciji takvog dubleta.

Kada se neka povrsina dampira, ona kao prijemnik(ili proslednik) vibracije smanjuje amplitudu vibracije. Vibracije, ako se ne prenesu u toplotu, koja je necujna, mogu samo amplitudno da se dave i frekventno razvlace po sirokom spektru i izvode iz praga cujnosti i sa teznjom umanjenja losih efekata, mogucih, na komponente. Rasplinjavanje vibracione energije...

Ono sto bi trebalo imati na umu, boriti se da predmeti nemaju neke kriticne rezonantne frekvencije ispod 7Hz, frekvencije zemlje, oko 20Hz, saobracaja, 50Hz, jakog mreznog polja, i navise, zavisno od tipa vibracionog zagadjenja ....

Opet “bežite” da mi odgovorite na pitanje[emoji16].

PITANJE JE ŠTA U VEZI SA KONSTRUKCIJOM OSLONACA (tako se kaže u mehanici a ne “nogice”[emoji16] kako ja kažem) POBOLJŠAVA ZVUK.

 

Naprimer: Krilo aviona tokom leta u struji vazduha osciluje. Krilo borbenog aviona služi za podvesavanje korisnog tereta (bombi, raketa ....). Šta mora da zadovolji podsklop sa aspekta oscilacija (raketa u odnosu na avion odnosno krilo). Posto ovde nije u pitanju zvuk nego je faktor optimizacije čvrstoća (da oscilacije ne otkinu krilo) zahtev je jednoznacan. SOPSTVENA UČESTANOST PODVESNOG TERETA NE SME BITI 38 Hz (za svaki avion je različito ali ne puno). I projektant se trudi da sve sto uradi mora da zadovolji pomenuti uslov.

 

Znači pitanje je: ŠTA U FIZIČKOJ POJAVI OSCILOVANJA POJAČAVAČA DEGRADIRA ZVUK STO NA NEKI NAČIN (Nozicama npr. treba otkloniti)?

 

To je pitanje, nekoliko ga puta ponavljam a ne teorija oscilacija i materijala. Znaci jedan ili nekoliko parametara i konkretne brojke.

Teoriju oscilacija jako dobro poznajem i nema potrebe da mi je objasnjavate.

DEFINIŠITE KONAČNO FUNKCIJU NOGICA[emoji16].

Ja sam za sebe definisao projektni zahtev za nožice. (U mom slučaju funkcija im je da ne ostetim furnir police pa su gumene[emoji16][emoji16].

Jednoznacan zahtev i pragmatično rešenje[emoji16].

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mekane nogice odvajanje od podloge, uredjaj je sam sa svojom vibracijom.

Siljak ili sraf, spajanje sa podlogom u vecu masu i drugaciji oblik.

U konstrukciji moze samo da utice elasticnost i izolaciona sposobnost neke meke materije, a konstrukcija siljaka ili nekog oblika koji ce na podlogu proizvesti ogroman pritisak u jednoj tacki je nevazna stavka. Vazan je postignuti pritisak.

Kako ce uticati na zvuk, nema pravila, kako se ukrste osobine, ne postoji formula uspeha ili sifra sigurne melodicnosti neke nogice, kao sto se pripisuje nekim metalima za zvuk.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bravo g. [mention]Pchelac [/mention] sad konačno razumem ali samo šta je izvor-pobuda oscilovanja; ali onda ne bi trebalo “leciti” nožice pojačavača nego oslonce PCB ploča sa kondenzatorima i “drzače-grla” lampi?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dilema je - kuplovati na podlogu ili dekuplovati od podloge
kod elektronike nema pravila - probati i jedno i drugo i izabrati bolje

Razumem, ali je valjda redosled da utvrdimo prvo sta “ boli” pojačalo kuplovanje ili de kuplovanje pa reaguje “degradacijom” zvuka a da tek onda biramo i primenimo lek.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 časa, Srecko reče

DEFINIŠITE KONAČNO FUNKCIJU NOGICAemoji16.png.


Kada je u pitanju podešavanje zvučnika, nije samo pitanje gde ih smestiti, već i kako. Sve interakcije između vaših zvučnika i prostorije u kojoj će se nalaziti uticati će na zvuk koji proizvode.

Nije nogica - već SPIKE - šiljak precizno. On se koristi za decoupling & coupling (odvajanje i spajanje) zvučnika. Mogu da se koriste i na muzičkim instrumentima - tipa klavir.

Šiljci prekidaju prenos energije između zvučnika i poda, pružajući mogućnost za minimizacije izobličene rezonancije.

Može da se koristi i teniska loptica presečena na pola. Ali gde je masa ogromna je besmisleno.

Ja koristim ovakve šiljke na donjem delu stalka za zvučnike

Screenshot 2020-05-28 at 01.50.31.png

Takođe imam ogromnu masu stalka. Oko 50kg po stalku. Tučani su .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 hours ago, Srecko said:


Razumem, ali je valjda redosled da utvrdimo prvo sta “ boli” pojačalo kuplovanje ili de kuplovanje pa reaguje “degradacijom” zvuka a da tek onda biramo i primenimo lek.

A ne, ne, sve se trpa svuda, ili da neobicno izgleda ili po receptu ili nekog audio gurua koji je najubedljiviji, ili nekog dzona sa yutuba, i svi imaju pravo da se igraju i luduju, pa se dele slusna iskustva i razne iluzije naokolo. :D 

Kakvi da se utvrdi, pa to rusi sneska.. :) 

Bas ako su drasticna desavanja, onda je ocevid. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

kao što sam rekao, ko ima dobre šiljke sa prostom zamenom za lagere neće ništa postići, ali ko nema ništa bolje mu je da turi ove lagere nego da daje pare za skupe šiljke

@Srecko

uzmi od nixija pa probaj i za zvučnike...od vlasnika bivšeg one hifi-ja sam čuo da su ti harbeth-i 40.1 i 40.2 osetljivi na podlogu...stavi ih između stalaka i zvučnika na tri tačke oslonca i slušaj, možda se iznenadiš

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ne ulazeci u svrhu podloski svih vrsta, ovako samo konstrukciono, teoretski, secam se kada sam ugrađivao kuglični drajv na neku jeftinu bas pedalu za bubanj po uzoru na skuplje, da sam nasao neki mali lager koji je ceo kao rupa na vecem lageru, mogu da nađem tačne oznake, davno je to bilo ali imam zapisano. na ovaj način bi se mogla obezbediti dvostruka kuglična izolacija, opet kažem, ako bi od toga bilo boljitka...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

25 minutes ago, NIXIE said:

Tek treba da napravim par desetina komada, poručio 50 kom. ležaja dobio 45, nisu više imali. :D

20200527_190414.jpg

zbog tebe će da skoči cena ležajeva na berzi:buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Biće nestašica 6200 ležajeva. :buehehe:

A i ovi Codex, mislio sam da se prave u Sloveniji, ali na kutiji piše produced for Codex, znači isto Kina. Samo jesu kvalitetniji od onih u Woby House.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije mi bila namera da dovodim u pitanje ni jedno od rešenja.
Verujem i da su šiljci i kuglični ležajevi i ....... dobri, jedino mi nije jasno zar nije bilo normalno da se prvo utvrdi šta je to sto smeta pa tek onda da se radi na leku, NISAM MISLIO SAMO KOD NAS NEGO GENERALNO NA SVET. Ovi sto pišu silne review o razno raznim glupostima u HiFi časopisima mogli su to prvo teorijski a onda i eksperimentalno utvrditi za nikakve pare i sa ne Bog zna kakvim znanjem.
Sto se tiče [mention]NIXIE [/mention] rešenja siguran sam da to pomaže. ZNAM ČOVEKA[emoji16].
Ali logično pitanje za njega je KOLIKO pomaže (brojno[emoji16]) i koliko je bolje ili slabije od šiljaka[emoji16].
Ne zamerite sto se malo šalim ali stvarno je tako.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...