Jump to content

JBL S3100


NenadNR

Preporučeni Komentari

Jos od kad  sam prvi put cuo i video S2600 u Radix-u postoji zelja da nabavim takve zvucnike. Proslo je poprilicno vremena ali bolje ikad nego nikad.  Gledao sam  na Hifishark-u sta ima zanimljivo, vise iz dosade nego sto sam planirao da nesto kupim. Pojavio se oglas za s3100 i eto ih kod mene. Stigli su u poslednjem momentu pred zatvaranje granica. Potrebna mi je pomoc oko par stvari.

s3100.jpg

Prva je naravno pojacalo. Zeleo bih nesto da napravim, a dok se to ne desi kupio bih neko pojacalo pa mi je potrebna preporuka za oba. Koliko sam pratio cene skupljih polovnih komponenti su dosta pale pa je pravo vreme za kupovinu. Od pojacala trenutno na oglasima deluju mi zanimljivo  Pass X250.5, Hegel H360 i Parasound A21.

Vidim da se dodavanje (super) visokotonca u vecini slucajeva pokazalo dobro. Na S3100 su uglavnom stavljani 2405. Mogu brzo i jeftino da nabavim za probu 2402 i 2404H. Da li to vredi probati i sta uzeti? Ne mora biti JBL.

Originalne dijafragme za 2426H drajver nisu skupe pa je pitanje ima li svrhe to menjati ili ne dirati?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 20
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

za sva pitanja po pitanju JBL, imamo Magacionera 

to mu dodje opis i vokacija, a nick mu je Zeljkor

pretpostavljam da ce da ti odgovori po svim pitanjima

ja mogu samo da napisem da od ta tri pojacala sigurno preferiram PL 

sad, da li ti treba izlazni ili integralac?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja preferiram od pobrojanih jedinica JBL 2405. Na zalost skupi su i retki. Ako kupujes vodi racuna da mora da bude originalna membrana. Neka zamena za njih je Beyma CP21 ali ja iskreno nisam bio zadovoljan. Moras imati srece da nadjes solidan par. Probaj da nadjes originale. Naravno neki Fostex uvek moze ali vidim da je problem sada i njih naci (Fostex FT96H ili bolji).

Sto se tice 2426, posto je kutija za kucnu upotrebu sumnjam da ima potrebe menjati membrane. To je sigurno slusano na razumnim snagama.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da dodam da postoji JBL 2405 i 2405H. Prvi je Alnico a drugi je sa feritnim magnetom. Generalno budi oprezan sa Alnico. Imao sam priliku da imam dva Alnico primerka i sa istom membranom razlika u osetljivosti je bila cca 3dB. Jedan je bio ocigledno demagnetisan. Na zalost u to vreme nisam imao gaussmetar da ustanovim tacno i koliko.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U to vreme u Radixu su imali Jeff Rowland, ali sam ga slusao u kombinaciji sa Martin Logan koji je takodje bio izlozen pored ovih JBL. Nije neka pomoc ali je verovatno neko slusao i tu kombinaciju. Ja bih probao sa push pull cevima 30-40W.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala svima na odgovorima.

Prvi fajl nisam imao. MKII ima i aktivnu skretnicu koliko sam video. 2405 su preskupi i svi su alnico. Pozajmicu 2402  da vidim sta se desava ali prvo moram da kupim pojacalo.

 

pre 6 časa, Zen Mod reče

ja mogu samo da napisem da od ta tri pojacala sigurno preferiram PL 

sad, da li ti treba izlazni ili integralac?

Pojacalo moze i integralno i pre + izlazno. PL verujem da bi najbolje zvucao ali je i solidno najskuplja opcija uz odgovarajuce predpojacalo. Za PL i vecinu ostalog moram da sacekam da se otvore granice. Ne bih bez slusanja da kupujem.

Hegel je najjednostavnija opcija. Odlicno integrisano pojacalo sa DAC-om. Spojim kablove i to je to.

Parasound-om su po Amerikama prezadovoljni. Jeftinija opcija koja bi mogla da iznenadi.

Softone jedino da porucim iz Japana. Od lampi bih voleo da probam neku GM70 varijantu. To bi bilo zanimljivo za napraviti ako ne izginem usput.

 

Imam i jedan dosadan problem. Kad se ugasi frizider ponekad se  prekine se zvuk pa moram da restartujem DAC. Laptop nije na punjacu, DAC se napaja preko USB kabla. Pojacalo sam setao po uticnicama u stanu ali ne pomaze. Sta ciniti?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije tu problem u usb strani. Laptop je na bateriji, DAC siše struju iz laptopa. Drugar u Beču ima stalno nekih sličnih tripova sa strujom, zuji, bruji, resetuje se. Ne znam šta bi amp mogao da vrati u dac da se ovaj unesreći tako kad se ugasi frižider. Da nisu slučajno izmešani + i - na interconnectu, pa da neku smetnju sa šasije grune na signal i ušlogira dac?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

slatke muke.....proveri malo JBL heritage forum,bilo je par tema oko S3100,sta ko kako.,mozda dobijes neku ideju....S3100 nisam slusao,ali manji model S2600 je pasje dobro svirao sa nekim manjim,jednostavnim integralcem NAD i njihovim CD plejerom..i sad se najezim kad se setim kako je na njima svirao U2 "Desire" :crazyrocker:...svojevremeno je to testirao cini mi se Ken Kessler u nekom od UK casopisa,i bio je odusevljen S3100,za amplifikaciju je koristio Cary 805 monoblokove.....proveri vesanje na basovima,tu je bio jedan primerak S2600,kupljeni kao NOS,od zvanicnog nekadasnjeg JBL distributera,stajao je vise no 10 godina u fabrickoj ambalazi,ali nazalost nakon sto je kupljen,ispostavilo se da treba menjati vesanja na njima..taj primerak je ganjan sa Accuphase P600,ili Crown Macrotech amplifikacijom nakon popravke....

onako seljacki,ja bi izganjao neki MAC 275,gusta radi,pa sta bude...:D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guzva na poslu ko u najboljim danima pa ne stizem da se zanimam problematikom. Bogati u krizi postaju jos bogatiji pa kupuju skupe automobile.

Procitao sam mozda i sve teme na tom forumu o S3100. Vecinom se govori o samim zvucnicima, a redje o ostatku sistema. Kao sto je ovde vec napisano   preporucuju se push pull lampe. Naleteo sam na oglas za Trafomatic Audio - Elegance Evolution + Evolution Line One. Da li bi ovo moglo da odgovara?

DAC je Pro-Ject Pre Box S2 Digital. Probacu sa nekim kvalitetnijim USB kablom da vidim da li ce pomoci protiv frizidera.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 1 sat, NenadNR reče

DAC je Pro-Ject Pre Box S2 Digital. Probacu sa nekim kvalitetnijim USB kablom da vidim da li ce pomoci protiv frizidera.

image.png

Ako je ovo to, probaj spdif nekako, jal optički jal coax nebitno, pa vidi šta se dešava. Da eliminišeš da nije do ulaza, onda je nešto oko napajanja.

Ako je do napajanja, probao bih onda da nabudžim dobro linearno 5V napajanje, smps znaju da budu osetljivi na kakve kerefeke po naponu, pa i od motora od frižidera. Naravno veoma retko, ali ume da se desi.

Ovako nešto: https://www.audiophonics.fr/en/hifi-power-supply/audiophonics-lpsu25-linear-regulated-low-noise-power-supply-usb-220v-to-5v-2a-25va-p-11364.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

51 minutes ago, NenadNR said:

Ovi zvucnici su 6 oma. Kako to ide sa lampaskim pojacalima koja imaju izlaze za 4 i 8 oma?

Linearno napajanje sam planirao svakako, a za spdif cu se vec snaci.

i moji zvučnici su na 6 oma, a lampaš na 4 i 8...ništa tu nema specijalno, vežeš na 8 oma i pičiš

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...