Jump to content

Lowther - modifikacija zvučnika 6C


Lemić

Preporučeni Komentari

Zakljucak price je u balansu. Kao i zivotu ispada da je svako preterivanje lose, pa i u jacini magnetnog polja izmedju ostalog. Naravno lako je pricati a tesko napraviti, u tome se valjda i krije lepota i znanje ljudi koji se bave dizajnom i izradom zvucnih jedinica. Ja nisam jedan od tih pa mi jedino ostaje da se divim i uzivam u tudjim radovima :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

46 minutes ago, Branko Bin said:

Sve donosi dobre,ali i loše strane

Zavisi kako upotrebis one dobe benefite. Dobar fluks donosi vecu efikasnost i vece sile koje treba obuzdavati. Za jaci motor idu jaci amortizeri :) 

A kod fildkoila mozes da korigujes fluks  naponom, pitanje je samo zone opsega intenziteta fluksa i izbegavanja zasicenja

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...
  • 1 month later...
  • 6 months later...

Nakon dužeg perioda  što slušanja što letnje pauze, juče samostalno,  a večeras sa Brankom  je bilo poređenje mojih modifikovanih Lautera sa parom nedirnutih. Juče, preslušanih nekolko numera, pa zamena  drajvera, utisak na prvi ton da je zvuk svetliji i "glasniji".  Prva osećajna potreba je da se utiša , pomeram klizač na Aimp plejeru, još i još i još i skapiram da sam utišao previše a da je i dalje prisutna potreba za stišavanjem. No, jadac nije u glasnosti već u prisutnoj dozi agresivnosti, ( koju ima svaki FR sistem u manjoj ili većoj meri ). Kod modifikovanih drajvera je to potisnuto, da ne kažem baš, eliminisano, praktično nema dreke i može da se sluša prilično glasno, čak se to i želi, nikad nisam slušao ovako glasno još od momačkih disco dana. Jednostavno sam se potpuno odvikao na tu vrstu i dozu agresivnosti i čim sam čuo prvi ton, odma odbrambena reakcija u vidu nagona za utišavanjem. Hteo sam odmah da ih raskopčam, al reko, nek prenoće, pa poslušah sinoć malo na silu, dok  danas po podne je sve zvučalo normalno, adaprira se čovek na sve i da nije pamćenja i iskustva, diferecijacija bi se brzo izgubila. Poboljšani drajveri, pored mirnoće i mekoće u zvuku, silaze frekventno niže, bolja je kontrola svakog  tona, više detalja i osećaja žive prisutnosti. Ono što je meni možda primarno primetno je neki osećaj moći i veličine u zvuku, oseća se energija u celom tonalitetu, ali  u basu tu izražajnost sam  okarkterisao kao višak. Taj zaključak deluje potpuno imaginarno, besmisleno, da FR zvučnik ima premnogo basa, al meni supruga donela iz šteka i sintetičku i prirodnu vunu da udemfujem kabinete , pošto sam ih svojvremeno potpuno ispraznio da bi dobio te niske lage i voluminoznost. Branku sam ispuštao nekoliko numera sa fabričkim Lauterima, za jednu, gde akustična gitara dominira, reče Branko da ne leže Lauterima, al kad je čuo  posle svoje drajvere, promenio mišljenje, "ko da nije Lauter". Naravno, pojačivač  je poprilično uznapređen, ali je možda sam  DAC najzaslužniji za performansu, sa CD plejerom zvuk je nešto nežniji, da nekažem, mlitaviji.  Isti je karakter zvuka, al ko da jedan pevač peva u dva različita ambijenta, jedan akustičan a drugi ne, ili je  manje lepe zvučnosti. Da, drajveri fabričkog stanja imaju skroman premaz wizer membrane damar lakom, to je bio specijalitet Teresonica, mada je to uspostavio jedan Japanac poodavno, moj par je za nijansu temeljnije tretiran, tako da se celukupna razlika može pripisati isključivo Brankovim Binisanjem, žući su moj par, duvanilo se godinama:

20210108_175141.thumb.jpg.3f2dba364457b5b9dd17d48e1cacfd97.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...
4 hours ago, крокодил said:

ne znam ko bi mogao reci to bolje I postenije..

Uh, nisam ja jedini kompetentan, a što se tiče poštenja, slaba fajda.

Branko i ja imamo vrlo slično poimanje doživljavanja reprodukcije, tek se kratko znamo i nismo se još isfilozofirali. Centrator na gornjoj slici je drugogojačijeg dizajna nego na mom paru koji je Brankova ideja, možda će na nekom sledećem biti neka moje. Ono što sam zaključio je da uprkos postojanoj kakvoći fenola, ipak ima neko omekšavanje i sada me zvučni utisak asocira da kao da drajver pliva, ili, lebdi, nekako neosećam mehaničko kočenje koje se projektuje na brz prekid zvuka. Ima uticaja sasvim sigurno sam sistem koji je konstantno u nekom poboljašavanju, ali mogu da kažem da se Lowther praktično istrgo iz FR karakteristike i zvuči recimo možda uobičajeno jednostavno. No, pošto reprodukuje i najmanju razlikicu koju unesem, očito je da je ta karekteristika FR-a, rezolutnost,  još više povećana, ali bez nus prizvuka, ala agresivnost, vrištanje, "Lowther shot"...

Serbone mi Branko nije još priuštio, "čekaj još da...", tako da ne mogu ništa da kažem, međutim, malo je verovatno da bi se naši zaključi razlikovali, možda u nijansama koje su subjektivne u krajnjoj liniji. I mene živo zanima, ovo što  zvrcka trenutno kod mene je na neki način neki reper, ili referenca, ko što rekoh, zvuči ko da nije samo jedan zvučnik u kabinetu. Dobio sam pre neki dan nekoliko Teresonic demo diskova koje sam slušao kod pokojnog Mila Dabića, još ih nisam prebacio na PC,  davno je zvuk kod mene bio bolji, barem za moje uši, sada tek, al čuću uskoro.

Ovo je YT klip, u takvom ambijentu mora da se oseti moć, ovolike horne "ubijaju",  kod mene isto zvuči dočaravajuće voluminozno, to je malo retko za FR zvučnik.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema na čem.

 

23 hours ago, Lemić said:

sada me zvučni utisak asocira da kao da drajver pliva, ili, lebdi

Ovim izjavljenim sam učinio "omašku", poznat pojam iz psiholoije. U stvari, hteo sam da kažem da imam utisak da membrana pliva. Naime, centrator je krucijalan deo kretnog mehanizma. Po Brankovom objašnjenju, polovina mase harmonikastog centratora se dodaje na težinu membrane, što je kod laganih relativno veliko povećanje kretne mase, dok fenolni nema uticaj u tom pogledu. Centrator svojom inertnošću drži membranu i kalem u početnoj pozicji i  opire se njenom  kretanju izazvanim signalom. Praktično je u pitanju čist mehanički otpor koji jede energiju, u ovom slučaju informaciju, neki mali signali jednostavno uopšte ne uspeju da zatitraju membranu. Taj otpor, kod harmonikastog oblika, verovatno ima oštru krivu rasta od samog početka, kao i isto takvo zaustavljanje pre vraćanja u početni položaj, možda čak i zbog svoje reaktivne sile vraća kalem u negativnu poziciju malo, u nazad. Fenolni ima znatno manje te neke negativnosti, početni otpor i pri malim signalima je vrlo mali i blaže raste, verovatno ima i mekše kočnje  pri kraju izbačaja, menje je inertan sveukupno što dopinosi poptuno drugojačijom zvučnom slikom. Izvorno su nekad zvučnici imai fenolne centratore, komplijansa je zavisila od geometrije i debljine. Tadašnji drajveri su bili male snage, kao i cevni pojačivači, sve je bilo podređeno nužno što većeem iskorišćenju snage, fenol očigledno pravi manju gubiozu što se pri slušanju projektuje kao dobit.

A "omaška" se odnosi na rešenje koje mi se mota u glavi. Ima četvrt veka kako ceo sistem oslanjam na vazdušne jastuke, pa i zvučničke kabinete, (trenutno ne jer gume ispuštaju). Kabineti se oslanjaju zadnjim krajem na pod tek toliko da imaju stabilnost, dok prednji kraj pliva na pneumatiku punjenim vazduhom. Kad je to video svojevremeno Aca Ribon, ~ "ja tvrdim da ne treba da bude tvrdo kuplovan kabinet u pod". Kod Tanoj Ardena je to bilo jako lepo, na Teresonicima još uticajnije, naročito u donjem spektru. Otprilike, tvrdo kuplovan zvučnik možda se može porediti sa pevaćem koji bi na neki način bio prilepljen na zid recimo, može da peva al ne može da pomera telo skroz slobodno. Neko vreme razmišljam o potpuno levitirajućim kabinetima, nešto na ovu temu ali potpuno mekano, ( pod uslvom da me supruga ne oveša), loš audio snimak:

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...