Jump to content

Project Shurak


Aleks

Preporučeni Komentari

Disclaimer: Sve što ćete ovde pročitati namenjeno je u zabavno-edukativne svrhe. Nije svrha proizvesti neke high end zvučnike (ali normalno izvući najveći mogući maksimum), već da moje dete (šurak od 36 godina) sluša glasno muziku i da se malo kvalitetno prekrati ovo vreme izolaciono.

Elem najlakše je bilo pazariti za 100njak evara par kakvih razglasnih kutija, ili štošta donešeno od preko na KP, al slučajno šure ima mene za zeta i to sad ne može da bude jednostavno :)

Ideja je da se na njegove postojeće kutije (Visaton Alto 1 sa izmenjenim basom) doda još jedan bas i napravi 3 way zvučnjak. Radiće se nova kutija, da se ne prave kakve budževine već da to sve izgleda onako kako treba.

20200402_204422.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

O celoj kutiji nešto kasnije, za početak nešto o bass drajveru.

Odnekude :laugh1tooht: se pojavilo par korpi 12" od Ei Niš baseva AZ1201/120 i par magneta od SAL SR2530. Nije bitno kako šta, zacementirano je da će se to koristiti. Ostale stvari manje više podložne su izmenama..

 20200402_204154.jpg

20200402_204146.jpg

20200402_204139.jpg

Lepe, livene korpe (marinija), da ne poveruješ da takva industrija može da propadne... Ali nećemo o tome. Isprepričano već ojha puta. Pošmirglane, očišćene od lepkova, i spremne.

Interesantno, kod ovog drajvera (verovatno to nije bio slučaj i sa fullrangerima koje su pravili na istim korpama) postoje fabrički dva centratora, međusobno udaljeni nekih 15mm. Kontam, standardna visina za bas cone 12" mu dođe 78mm, a za FR više, pa onda što da prave 2 kalupa, kad uz dodatak plastičnog prstena i 2 centratora mogu i ovako da prođu :D

https://issuu.com/audiohard/docs/akustika-audiohard Ovaj bas je na page 3 zadnji, a kontam FR-i sa istom korpom su na page 1.

 

Magneto

20200402_204216.jpg

Tačno se uklapa na ove korpice, uz malo izmena, će da legne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Iz pro-electronica danas stiglo i:

Membrane: http://www.proelectronic.rs/Zvucnici/Delovi za reparaciju zvucnika /Membrane za zvučnike/16544-MEMBRANA 12_40mm 3 REBRA

Jeste da su sa platnenim vešanjima, nije bilo bez. Svejedno, stigla i sunđerasta vešanja - nek se nađe.

Centratori, 2 komada: http://www.proelectronic.rs/Zvucnici/Delovi za reparaciju zvucnika /Centratori za zvučnike/13078-CENTRATOR 35_150mm X5mm

Poprilično tvrdi, može da se seče burek njima ako se stave na odgovarajući držač... za burek. Pošto mi je upitno da li centrator treba da bude baš toliko tvrd, a neki drugi kupovni ne dolaze u obzir (da, video sam one na KP od 15e komad), onda će se vrlo verovatno pokušati i sa opcijom rezanja centratora od 0.5mm pertinaksa (po ugledu na Bin/Cube/ono staro od vremena kako je bilo). Već sam kontaktirao mog laser-mena iz Niša, kaže nije nikad radio sa bakelitom pita jel može od pleksiglasa ja kažem ne može on kaže ok će probamo.

Ostalo positnica, kalote, mekana žica za kontakte, 2k bison, tigrokol, Heiniken u limenci.

Kalem... e kalem :) Za kalem spreman Мотаљиц

20200402_204304.jpg

Snaga: 1ks, broj obrtaja: dok ima piva :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I tako pošto pravimo driver, neke stvari ne možemo da biramo i to je zacementirano, magnet i korpa. Ali može da se koliko toliko bira ostalo.

Pitanje za šuraka je bilo: Jel hoćeš bas da bude dubok i prodoran ili da ne bude mnogo dubok a da ima "kik, udarac", odnosno da li ti se više sviđa onako "kućni" mekši, ili onaj sa živih svirki. Odgovor sam znao unapred.

Pošto je zadatak dakle da bude nešto bliži PA, kao reper mi se iskristalisaše dve moje želje (koje će kad tad da "ulete"), Eminence i Sonido:

DeltaliteII_2512.pdf

scw-300.pdf

Na prvi pogled slični, a opet drugačiji, ali ono što me mene interesuje je sada realizacija kalema, Xmax, vešanje... Iz oba ova primera vidi se Xmax oko +/-4-5mm, 4.5 odnosno 4.9mm. Kontam, Deltalite je baš PA pa mu je Fs 45Hz, a Sonido pak ima 35Hz, gledam da mi se Fs gađa tu negde. Ako je moguće sa što manjim Vas (da ne pravimo baš orman), a da bas bude pristojan. I na kraju, kako ima i sunđer vešanje u rezervi, ako bude zapelo može da se spusti malo Fs. Zavisi i od centratora, videćemo kad stigne i to kako će biti...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Magnet je taj koji je, a on ima 1.5" (38mm) pole piece, i front plate od svega 5mm. Jbga to tako kod jeftinijeh drajvera, šta sad.

Pošto kod Deltalite u datasheet-u ima malo više podataka, lako može da se sračuna da su na telu 64mm namotali jedan sloj 0.25mm žice, 70 navojaka, a kako je procep 7mm, visina navoja je oko 17mm za Re oko 5 oma i Xmax +/-4,9mm.

Kontam, da proizvedem nešto slično sa ovime što imam (visina procepa 5mm, širina kalema 39mm, za Xmax +/-4mm), ja sračunao u coilmaestro:

N = 65 navoja
a = 13,0 mm (visina namotaja)
d = 0,2 mm (promer žice)
L = 0,202 mH (tolko bi bila "suva" induktivnost)
W = 2,2 g total težina i
Re = 4,3 Ohm

Mišljenja?

Jel nije premalo namotaja? Da idem 2 sloja sa više?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako ideš u dva sloja, onda će visina namotaja biti mnogo manja? Ili nisam dobro skapirao.

Ovako nešto na brzinu šta mi pada na pamet bez mnogo razmišljanja, ako je više slojeva tu odmah dosta skače i L, ali pošto je više žice-struje kroz sredinu procepa (tamo gde je najjače magnetno polje), znači da ćeš dobiti jači motor, za, otkud znam, dublji bass ili tako nešto?

Ja bih definitivno išao jedan sloj pa video šta će da ispadne. Što ne dodaš još neki navoj, malo da povećaš Re? Što si se odlučio baš za a = 13 mm, nisam skapirao.

Meni je tu možda najznačajnije kako će da ispadnu Fs i Vas.

Fs zavisi od Cms i Mms, što su ti parametri veći, niži Fs. Masa membrane ti je fiksna a imaš i tu masu kalema, koja je doduše par grama pa ne utiče baš previše. Cms će da bude nizak ako ti je krut taj fabrički centrator. Što znači, što kruća membrana to veći Fs (otprilike pro drajveri imaju te dve stvari nešto povećane)

Vas zavisi od površine membrane i takođe od Cms, srazmerno. Tako da uz krut centrator Vas može da bude dosta nizak.

Kako se ono beše računa Le od L namotaja? Ili je Le = L

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad već praviš drajver, ovo da uradiš :D

Including a copper cap on the pole piece, or a copper shorting ring on it, can reduce the increase in impedance seen at higher frequencies in typical drivers, and also reduce the nonlinearity due to inductance modulation.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, pročitao sam još jednom pažljivo pa skapirao zašto 13mm :)

Probaj pa da vidimo. 

Ako hoćeš veći Le i Re, uvek može i tanja žica, mada je glupo pošto je već tanja od deltalite

Jedan sloj žice ga definitivno vuče više kao neki sonido, a više slojeva žice (onda se verovatno i stavi deblja) bi vukle ka nekom subwooferu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, tako je, više slojeva - bolje za bass, al me mrzi da motam :D

Ovo za debljinu žice me muči, da nije premalo 0.2mm? I SAL zavojnica je motana sa 0,25 a njena snaga je deklarisana na 100W. Zvučnike će ganjati Apex AX14, a on je na oko 60W sinusa, šta znam, valjda 0.2 dovoljno.

Ako idem sa 0.25, onda možda i bolje, dva sloja pa ide kalkulacija, za 14mm VC visinu, Xmax je onda 4.5mm:

N = 112 namotaja
a = 14,0 mm visina namotaja
L = 0,608 mH
W = 6,0 g
Re = 4,8 Ohm

Le bi trebalo da je L u motoru mereno na 1000Hz. Tu je negde blizu L...

Membranu i ovaj buđavi centrator sam premerio

20200403_114942.jpg 20200403_115009.jpg

Mms = Membrana 27.6 gr - pola vešanja (kaži ga oko) 2 gr + pola centratora (ali verovatno neće ići ovo buđavo) 4 gr + kalem (6 gr + kaži telo oko 3) 9gr + kalota 2gr + masa vazduha oko 8 gr = oko 48 grama

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 10 minuta, Koja reče

Sa 0.25 mm žicom i 2 namotaja ispada ovako:

N = 104
D0 = 38,0 mm
a = 13,0 mm
r = 0,5 mm
L = 0,514 mH
W = 5,5 g
R = 4,4 Ohm

Tako je, eto, odlično si ga sračunao dok sam pisao. U mom slučaju povećah kalem za 1mm da dobijem još malo na Xmax, a gledam da sa time ne preteram da bi odnos Xmax/visina procepa ostao na razumnom nivou (što veći odnos, manje distorzija). Idealno 1:4, dobro 1:2, ne sme manje od 1:1 inače će bude bzvz :)

Hteo sam da izbegnem motanje 2 sloja :D , al da bi ispalo kako treba, treba da se uradi kako treba :good:
Ipak uporedni drajver ima VC 64mm, ne mogu to postići bez kompromisa..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad ostaje da se napravi nešto probno, premere parametri pa vidiš šta si i gde si :) I šta treba promeniti.

Kapiram da bi hteo nešto tipa Fs = 45 Hz ili nešto malo niže ali da kutija bude 40-45 litara bass reflex?

Videćemo kakav će Qms i Qes da ispadnu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 17 minuta, Koja reče

Fs = 45 Hz ili nešto malo niže

Baš tako. Idealno npr na 40, a onda BR kutija kako mora, samo da ne bude reda veličine omanjeg ormara.

Tu do 100L neki plafon, šta znam. Max 120. Sumnjam da iz 45 može da se izvuče pristojan bas sa ovakvim parametrima. Će vidimo, ojha, dotle put još dug.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

100 litara je dosta velika kutija. Ne mislim velika po dimenzijama, nego dosta prostora za razne parametre da može da se uglavi. Mislio sam da si hteo mnogo manje. Ako Qts nije baš ogroman, može često to se cevkom pristojno da se sredi, ne mora da se pravi kutija sa idealnim Q.

Mislim da bi ti sve Qts < 0.5 odgovaralo bez problema

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A kakav je taj midbass? To je 6.5", jel tako? Da li može lepo da gura do tih 3500 Hz koliko se seče na Alto 1? Ne znam dobro taj visokotonac i koliko bi nisko mogao da ide.

https://www.visaton.de/de/produkte/chassiszubehoer/hochton-kalotten/dt-94-8-ohm

Znači 0.8", teško da će on ispod tih 3500, možda 3000 Hz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma tako nekako. Videćemo to već, imam ideju da mu napravim kakvu hornicu, srednjak možda skinem kalotu i navarim neki phase plug. A možda i ne. O tome otom potom

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...