Jump to content

Visaton Starlet G/ JM lab Grand utopija


pmiroslav81

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima

 

Na  predlog  Superhik-a, vladd-a i Koja-e :)

Uvek sam bio zainteresovanost za Diy. Naravno prvi dodir sa diy-om je časopis Uradi sam gde su se u izdanjima 81god pojavljivali celi projekti  sa Dynaudio drajverima sa kompletnim informacijama kao ,zbog čega.....

Naravno skapirao sam da je uvek bolje i financiski mnogo isplativije da koristim neki gotovi projekat koji ću ispoštovati u smislu skretnice, zapremine kutije, bas-refleksa i drajvera.  

Naravno Visaton je bio logičan izbor uloženo -dobijeno-dostupno i financiski izdržljivo. Tada su u opticaju bili i Dayens K3 kutije. Tako je pre oko 11 god. krenuo ovaj projekat.

Moram da dodam da sve što sam uradio bio je plod bezbroj sati osmišljanja , projektovanja , izrade i volje :)

Starlet G je kao što već znate bolja verzija od regularnog Starleta zbog tada duplo skupljeg visokotonca g20sc umesto DT94 i malo drugačijom skretnicom. Kutija je bila na 8ohm otpornosti pa sam razmišljao da neće biti toliko problematična za buduća pojačala.

-Dizajn zvučnih kutija je kombinacija više proizvođača a naj više Jm lab-a Grand utopija pošto se tom kombinacijom dobija da se zvuk , štelovanjem nagiba delova kutije  gde su srednji visoki i bas , može koncentrisati zvuk u jednoj tački ljutsko uho 

-Kutije su bočno debljine oko 35mm - medijapan 16mm dva sloja + Šper ploča 4mm , na moju sreću naišao na ploču koja je rađena iz komada furnira, znači nisam furnirao nego sam nalepio šperku jer nemam i dalje iskustva sa furnirom pogotovo kada je zakrivljen oblik . Prednja ploča je 38mm debljine. Prvo sam bajcovao u dva sloja zbog tamnije nijanse, neki bajc nalik boji ružinog drveta pa lakirao nekim dvokomponentnim lakom neke Američke firme ali farbara koja je prodavala te lakove odavno ne radi. Prvo lak , pa vodena šmirgla pa opet lak pa vodena šmirgla pa na kraju opet lak ali ne valjkom nego nekom specijalnom četkom istog proizvođača koji pravi i lak ali samo vertikalni pokreti.

-Svaki element odozgore i odozdole kao i napred  je presvučen sa eko kožom na dodatnom medijapanu 10mm debljine.

-Na slikama vidite i osnovni kostur na kome su svi otvori polu-kružno oboreni .

-Dampiranje drajvera Vatilenom a dodatno dampiranje kutije plastobitom u sloju oko 5mm debljine talasasto.

-Zakrivljen oblik za smanjivanje stojećih talasa

- Skretnice Point to point lemljenje sa zasebnim pločicama za svaki drajver ponaosob sa Mundorf kondezatorima , Visaton Mox otpornicima i Dayens zavojnicama. Da dodam koliko se sećam originalne Visaton skretnice su bile oko 120€ par a mene su izašle sa daleko boljim delovima ja mislim oko 85€ .

-Nosač zvučne kutije sam takođe sam zavario i osmislio.

 

-

 

09112011458.jpg

09112011459.jpg

IMG_0002.JPG

IMG_0003.JPG

IMG_0005.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 15
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Biće toga opet  samo sam sada zagrejan da pravim pojacalo. A trenutni zvučnici su mi 4ohm MB quart 590MCS koji odlično sviraju za to godište (1989-1991) koštali tada 1800DM.

Kutija je malo lošija ali drajveri su extra očuvani. Ne znam koliko bih dobio menjanjem kondeza i kablova ?

MB Quart 590MCS.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 28 minuta, pmiroslav81 reče

Ne znam koliko bih dobio menjanjem kondeza i kablova ?

Ako su stari elektroliti, dobićeš dosta, to nije tako skupo. Ožičenje je možda propalo, oksidiraju žice, treba proveriti ali isto ne treba puno ulagati. Ako uskoro planiraš nove zvučnike, ne diraj ništa, nećeš vratiti uloženo nikad.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zamenom kablova ništa. Elektroliti zavisi da li su se isusili tj koliki je sad kapacitet, što može da promeni odziv drajvera, možda i fazu uklapanja... mada ne verujem baš ni da je fabrička skretnica bila idealna. Takođe kalemovi na jezgru mogu da promene induktivnost jer se jezgro namagnetiše, mada je za to stvarno potrebna jaka struja tj glasno gruvanje, a i promena ako je ima, verovatno nije velika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za takve zvučnike je moguće npr projektovati novu skretnicu, obično u to vreme skretnice nisu bile baš kao danas što može da se napravi, nije bilo softvera, imali su neku mernu opremu ali je projektovanje bilo teže itd. A vala uglavnom su štedeli i na materijalu.

Da bi bolje shvatio o čemu pričam, pogledaj kako je npr Troels napravio novu skretnicu za JBL L100

WWW.TROELSGRAVESEN.DK

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pravljenje nove skretnice je izazov, treba imati i mernu opremu. Prvo bi trebalo premeriti zvučnike, da se vidi da li je skretnica dobro dizajnirana kao i kutija. Kablovi znaju da oksidiraju vremenom, potamni bakar, a na krajevima gde je lemljeno bude i zelenkasto. Elektroliti su sigurno propali, kapacitet pada, gubici rastu, a danas se i kvalitetnije prave. Ne zna se stanje bez merenja, ali sam siguran da je vreme za zamenu. Opet, najviše zavisi od toga da li zvučnici ostaju u upotrebi ili će uskoro na KP.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...