Jump to content

Strujni kabel, pokus


vbraca

Preporučeni Komentari

3 hours ago, vladd said:

Fascinira me analiticnost i neutralnost kabla analizatora...znaci da je dovoljno dobar i za mernu opremu :) 

Svi merni instrumenti, a narocito oni koji se koriste u laboratorijama, moraju da se kalibriraju (justiraju). Ako se radi o ozbiljnim laboratorijama, onda se kalibracija vrsi u tacno predvidjenim intervalima, koje propisuje proizvodjac. Zato recimo sonde na osciloskopima ili recimo strujni kablovi na raznim mernim uredjajima ne izgledaju nista posebno, ali proizvodjac garantuje da su merenja korektna. Pri kalibraciji se justiranje vrsi tako da ako postoji greska usled dotrajalosti uredjaja ili nesavrsenosti sonde, onda se uredjaj namesti tako da pokazuje tacnu vrednost. Ako je greska iznad neke propisane, uredjaj se smatra defektnim i popravlja se.

Shunyate su odlicnoi strujni kablovi. Ako vam se ukaze prilika probajte ih ... i bicete iznenadjeni sta taj kabl cini vasem sistemu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa supruga mi radi u jednoj farmaceutskoj. Posto su uredjaji izuzetno precizni, tacnost merenja je od izuzetne vaznosti. Oni npr. nemaju Shunyate ali se zato stalno vrse kontrole i kalibracije. Nije svejedno da li ce se u lek staviti stoti ili dvestoti deo mg neke supstance ...

A osim toga na ETFu postoji predmet Elektricna Merenja gde se o tome nesto vise govori ... Ja sam puno toga zaboravio ali se toga secam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@DejanM Pojasni mi molim te kako se to "justiraju" napojni kablovi za napajanje laboratorijskih vaga?

Precizne laboratorijske vage se drže na posebnim stolovima sa peskom, u prostoriji u kome je stalna klima (temperatura i vlažnost) i njihova tačnost se proverava na licu mesta od strane ovlašćene kalibracione laboratorije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

poenta je da u utikaču (viljuški) pa i u iec-u postoji rso filter i to je sva filozofija koja košta od 380 pa do preko 500GBP.

naravno tu je i svemirski bakar i ultranapucani širm i oplet od ko zna kog patentiranog qrca.

svakako da kineski-za-pc kablovi ništa ne valjaju, od smešne kablaže do jako lošeg iec ali ovakvo poređenje ko na jutjubu je smejurija (ili najčistija komercijala, štagod).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sviđa mi se uređaj:

WWW.KEMPELEKTRONIKSSHOP.NL

Measures the distortion on the mains, visual at the displayConverts mains interference to a modulated...

Meri, šta? Noise? Kakav noise, čega? Prikazuje šta, i u kojim jedinicama?

Nema nikakvog dokumenta, datasheet, websajt, nešto. Ipak je to merni uređaj, daska za peglanje pa ima deklaraciju.

A review je od 6moons :rofl:

Dajte ljudi malo ozbiljnosti, molim vas.

 

Evo, i ovi misle isto: https://hydrogenaud.io/index.php?topic=118555.0

Dakle, ovo što je Guja rekao, to vam je to ;)

Ako meri THD sinusoidalnog signala, mali RSO filter u utikaču to ispegla i zdravo đaci. Da ne govorimo šta tom sitnom noise-u uradi desetine hiljada mikrofarada u filtraciji.

Što se mene tiče, case closed.

 

 

https://www.technologyfactory.eu/en/blue-horizon/blue-horizon-mains-noise-analyser/a-5717-320

Msm, 1000 e uređaj koji meri "nešto" na tri decimale i to pušta na zvučnjak :rofl:

Što bi rekao dr: Next! :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, zato ima zvučnik :rofl:

No, već vidim budućnost audiofilije, u kojoj se neki kabl meri cifrom koju daje Mains Noise Analyzer.

"Brate, moj kabli ima 049"

"Daa, a ja sam nabavio jedan od 017, dođi da čuješ!"

"Važi, hoću obavezno!"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Molim te samo da koristiš pristujnu dikciju. Niko ovde nikoga ne "sjebava" ama baš ničim. Tema je predmetni uređaj i strujni kabl, te zaključci na osnovu propagandnog video klipa koji reklamira uređaj diskutabilnog porekla i funkcionalnosti.

Ko ne voli da gleda Mythbusters neka okrene kanal (temu).

Drugo, nikada nikome u životu neću govoriti šta da ne kupi (osim svojoj deci). Slobodno dajte novce na kablove, mesingane kupe, quantum osigurače i sound purifiere. A posebno i na ovakve uređaje.

Na kraju, samo iznosim mišljenje, a to sad dođe i popularno ;)

Kao što si nedavno rekao, ovde ćeš dobiti mišljenje šta je zaista kvalitetno i vredi novaca. Važi za sve u vezi hife.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

14 hours ago, ZASto said:

@DejanM Pojasni mi molim te kako se to "justiraju" napojni kablovi za napajanje laboratorijskih vaga?

Precizne laboratorijske vage se drže na posebnim stolovima sa peskom, u prostoriji u kome je stalna klima (temperatura i vlažnost) i njihova tačnost se proverava na licu mesta od strane ovlašćene kalibracione laboratorije.

Ne justira se strujni kabl nego ceo uredjaj sa kablom. U tome i jeste stvar i na to sam zeleo da ukazem. Posmatra se uredjaj kao celovit sistem, koji se onda podesava da pokazuje tacna merenja. Ako postoji negde neka greska, koja dolazi od ko zna cega, onda se ona kompenzuje u onim granicama koje su predvidjene uredjajem. To je objasnjenje zasto za takve merne uredjaje nije potrebno imati Shunyatu.

Za drugi deo posta si u pravu s tim sto nisam siguran bas u ovu pricu sa peskom. Dodatan problem su elektromagnetna zracenja. Kod tako preciznih uredjaja ona mogu da izazovu pogresna merenja. Supruga mi je pricala da su imali na momente probleme u merenjima, sve dok nisu pronasli da je lift bio uzrocnik problema. Onda su premestali prostoriju sa vagama u prostoriju koja je bila udaljena od lifta i na taj nacin resili problem. Posle, kada je napravljena nova zgrada, napravljena je i posebna prostorija za merne uredjaje ali sta su tacno sve tu radili - to ne znam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bez namere da ubedjujem bilo koga u bilo sta, samo cu pokusati da navedem par stvari do kojih sam dosao eksperimentisuci i citajuci ...

Prvo da definisemo problem. A to je pojava visoko frekventnog djubreta u mrezi (koja nastaje na razne nacine a uvecana je pojavom malih switcherskih napajanja). Pravilo kaze da je to djubre bolje filtrirati pre nego sto udje u uredjaj nego posle. Zasto je to problem ? Ako imate tako "zaprljano" napajanje i onda ga podvrgnete klasicnom CRC (ili CLC koje je bolje ili vec nekoj drugoj kombinaciji) vi cete se uspesno otarasiti bruma (50 Hz komponente jer taj filter sluzi da u stvari ispegla ono sto je ostalo nakon ispravljackog dela) ali ce vam ostati dosta tog VF djubreta. Obicno posle filtriranja se stavlja recimo neki regulator napona. Svi regulatori imaju odredjeni frekventni opseg u kom rade optimalno. Kada se pojavi VF komponenta na ulazu, koja je iznad gornje granice optimalnog rada regulatora, to dovodi do degradacije rada regulatora i on pocinje da na izlazu ne daje ono sto treba. U ekstremnim slucajevima moze i da zaosciluje. To se narocito odnosi na popularne tri-pin regulatore (recimo 78xx, itd.). Ali postoje i drugi scenariji zasto ta VF komponenta moze da degradira zvuk HiFi uredjaja.

Uticaj takvog napajanja na krajnji rezultat zavisi naravno od tipa i nacina kako je ostatak elektronskog sklopa izveden (bilo da je to pojacalo, DAC, ...). Postoje recimo sklopovi gde je cistoca napajanja kriticna a postoje i sklopovi gde je to manje kriticno (kod lampaskih uredjaja npr. SE sklop je mnogo osetljiviji na kvalitet napajanja od PP). Takodje uticaj napajanja zavisi i od tipa uredjaja. Ako pravite phono preamp na primer, morate uloziti znatan napor dok ne uklonite sum iz sklopa  a pre svega iz napajanja.

To nas dovodi do mogucih resenja. A resenja su: bolji strujni kablovi koji su u stanju da uklone deo tog djubreta ( ali i da sami ne postanu "zrtva" indukcije) i strujni filteri.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zbog astronomskih cena dobrih strujnih kablova (dobra Shunyata ce vas bez problema olaksati za hiljadu-dve eura), ja sam pre dosta godina poceo da se igram sa strujnim filterima. Zeleo sam da vidim da li strujni filter uklanja potrebu za skupim strujnim kablovima. Ideja je bila jednostavna: kupite jedan filter sa vise izlaza i onda na njega kacite ove sporetske strujne kablove i tako na kraju ustedite novac.

Poceo sam sa standardnim dvostrukim pasivnim filterom i dobio ne bas dobar rezultat. Ispostavilo se da dvostruki pasivni filter ne pravi neku bitnu razliku. Onda sam napravio trostruki strujni filter koji je vec dao solidan rezultat, narocito kada sam ga stavio izmedju dva produzna kabla: na jednom sam imao switcherske uredjaje (TV, Apple TV, itd.), a na drugom HiFi. Kada sam napravio cetvrorstruki pasivni filter, dobio sam jos bolji rezultat. Na zalost tu sam morao da stanem jer kuciste koje sam imao na raspolaganju nije dozvoljavalo dalje usloznjavanje filtera (posle sam se dosetio da idem na sprat i to je ono sto mi je ostalo da uradim - ili da kupim vece kuciste sto je zapravo slozenija varijanta zbog pravljenja novog crteza u CADu, sa kojim ja ne stojim bas dobro).

DSC08296.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na prethodnoj slici je trostruki pasivni filter. Na sledecoj slici je pasivni filter napravljen pomocu izolacionog trafoa. Koristio sam Lundahl od 300VA i taj filter radi jako dobro. Tu se cuje razlika ali morate da vodite racuna da ne stavite previse jak uredjaj. To je odlican filter za izvore zvuka. Ja ga koristim ispred DACa. Trafoi su cudo ...

DSC07877.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...